www.tillverkning-sverige.com
EPLAN

Volkswagen integrerar de nyaste Eplan- och Rittal-lösningarna

VASS Standard (Volkswagen Audi Seat Skoda): nu utökad med 3D-funktionalitet och ledande teknik för kontrollskåp.

Volkswagen integrerar de nyaste Eplan- och Rittal-lösningarna
Andreas Bamberg: »Den nya 3D-funktionaliteten från Eplan Pro Panel gör det möjligt att direkt hämta tillverkningsinformation för automatiserat styrskåp och konstruktion av ställverk», säger Eplan Strategic Account Manager Andreas Bamberg.

Volkswagen har nyligen släppt den sjätte generationen av sin VASS Standard (Volkswagen Audi Seat Skoda), som inkluderar en uppdatering till Eplan version 2.9. Standarden - som används i produktionsanläggningar för modeller på MEB-plattformen - har också utvidgats med 3D-funktionalitet inom systemteknik för ställverk och med data för tvåvägsutbyte med PLC-projektplaneringsverktyg. Det nya VX25-styrskåpssystemet från Rittal har dessutom integrerats i standarden.

Volkswagens beslut att börja förse sina leverantörer med 3D-data baserat på Eplan Pro Panel i VASS-standardbiblioteken innebär att de kompletta digitala tvillingarna av kontrollskåp och de installerade komponenterna kan visas. Tidigare inkluderades endast 2D-representationer från Eplan Electric P8 i standarden. För leverantörer skapar det grunden för att gå in i och utöka automatiserade tillverkningsteg inom styrskåp och ställverkssystemteknik: från mekanisk NC-bearbetning till automatiserad plintmontering till kabelbearbetning och kabelförläggning. Företag kan dra nytta av de fullt utvecklade mallarna från Volkswagen vilka kan användas som bas för snabbare och högre kvalitet för systemteknik, tillverkning och driftsättning.

Enhetlig dokumentation av anläggningssystem
Eplan Strategic Account Manager Andreas Bamberg förklarar: »3D-funktionaliteten från Eplan Pro Panel gör det möjligt att direkt härleda tillverkningsinformation för automatiserade styrskåp och system för konstruktion av ställverk. Konstruktionskontor drar ytterligare nytta av den integrerade kollisionskontrollen och informationen kring termisk kraftfördelning för komponenter, vilket möjliggör optimerad komponentplacering i skåpet och en mer energieffektiv design för Rittal klimatkontrollsystem.»

En extra fördel: tillägget av information kring nyckelstyrningsteknik till komponenten och projektdata möjliggör fullständigt dubbelriktat datautbyte mellan Eplan (hårdvaruteknik) och Siemens TIA Portal (mjukvaruprojektplanering) med hjälp av AML-gränssnittet. »Det minskar avsevärt arbetet som krävs inom konstruktion och systemplanering eftersom PLC-hårdvarukonstruktioner, fördefinierade ingångar och utgångar och busstopologier kan importeras direkt från Eplan, för att inte tala om den exakta portkabeldragningen», säger Bamberg. Under anläggningssystemets drift och för senare ändringar eller utvidgningar kan informationen från TIA Portal skrivas tillbaka till Eplan-projektet. Det säkerställer enhetligt felfritt dokumentationssystem för anläggningar och kortare process för integration i digital produktionshantering.

Ledande kontrollskåpsteknik
Rittal, med sina stora kontrollskåp och små kapslingar, har varit en del av Volkswagens företagsstandard i flera år, precis som Eplan. Som Markus Hülsmann, Global Key Account Manager Automotive på Rittal, säger: »Den nuvarande utgåvan av VASS V6-biblioteket levererar fullt integrerade referenskontrollskåp i 3D baserat på det nya Rittal VX25-kontrollskåpssystemet». Den inkluderar också helt integrerade kapslingstillbehör och tio varianter av monteringsramen AirSTREAM från företaget Friedrich Lütze, vilka kan väljas direkt från en lista över tillbehör och placeras som ett komplett makro. Hülsmann fortsätter: »Det minskar avsevärt det arbete som krävs inom teknik eftersom komponenterna kan börja placeras direkt i skåpet efter bara några klick». Framtida VASS-utgåvor kommer att innehålla utökningar av bibliotek med Rittal AX- och KS-kapslingar och respektive provmontering. Tillhörande kapslingsmakron i 3D finns redan i Eplan Data Portal och kan användas vid design med Pro Panel.


Volkswagen integrerar de nyaste Eplan- och Rittal-lösningarna
Markus Hülsmann: Markus Hülsmann, Global Key Account Manager Automotive på Rittal, säger: “Den nuvarande utgåvan av VASS V6-biblioteket levererar fullt integrerade referenskontrollskåp i 3D baserat på det nya Rittal VX25 kontrollskåpssystem”.

Målet: digital tillverkning
Fordonsproduktionen blir allt mer utmanande, inklusive allt kortare uppstartstider, individualiserade designinsatser, ny kontrollteknik och höga krav på underhåll och reparationer för att bara nämna några. Volkswagen arbetar flitigt med att vidareutveckla automationsstandarder som sedan överlämnas till företagets leverantörer. Daniel Gräser på Division for Manufacturing Automation and Digital Production på Volkswagen säger, »Den här utvidgningen av VASS-standarden med det nyaste aspekterna av Eplans engineering programvara och Rittals modernaste systemteknologi innebär att vi på bästa sätt kan stödja våra leverantörer i att förverkliga digitala och automatiserade tillverkningsprocesser. Samtidigt lägger vi också till en viktig komponent längs den väg vi har stakat ut mot den digitala fabriken». Styrskåpets digitala tvilling som en del av produktionsprocessen är, när allt kommer omkring, en viktig grund för framtidens helt digitala drift- och underhållsprocesser.


Volkswagen integrerar de nyaste Eplan- och Rittal-lösningarna
Daniel Gräser: »Denna utvidgning av VASS-standarden med de senaste aspekterna av Eplans engineering programvara och Rittals ledande systemteknik gör att vi idealiskt stöder våra leverantörer när det gäller att genomföra digitala och automatiserade tillverkningsprocesser», säger Daniel Gräser på Division for Manufacturing Automation and Digital Production på Volkswagen.

Internationell service och support
Sedan 2018 erbjuder Eplan en tre-dagars VASS V6-utbildning för leverantörer på engelska och tyska. Den lägger den internationella grunden för framgångsrik projektplanering enligt standarden. Utöver ordinarie utbildning i Tyskland har inledande kurser också genomförts i USA och i Kina.

www.eplan-software.com/

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare