www.tillverkning-sverige.com
LEROY-SOMER

Ändra dina drivsystem!

Vattenrenings- och vattendistributionsföretaget SEMEA har uppnått full återbetalning på sina investeringar över 14 månader genom att ersätta en pumpinstallation med en lösning som utvecklats av LEROY-SOMER och FLOWSERVE. Med små variationer i varvtal hade applikationen, till en början vid fast varvtal, dåliga förutsättningar att ge energibesparingar. Detta är ett bra exempel på att i många fall kan ett byte av drivsystemet ge ekonomiska fördelar.

Ändra dina drivsystem!
SEMEA sysselsätter 45 personer, och hanterar vattenreningen och vattendistributionen i Angoulêmes storstadsregion (16 kommuner - 110 000 invånare). Företaget ville byta ut ett system som bestod av två elmotorer och en pump, vilket användes för att försörja vattentornet i Ruelle on Touvre (4000 m3). Av den anledningen vände sig SEMEA till Leroy-Somer och pumptillverkaren FLOWSERVE som föreslog en undersökning av en mer energibesparande lösning.

Didier HEISSAT, försäljningschef på FLOWSERVE i Nantes förklarar ”Med LEROY-SOMER genomförde vi först en analys. Vi ville vara säkra på att vi kunde optimera det hydrauliska resultatet i enlighet med pumpegenskaperna. Hur varje hydraulisk installation fungerar beror på pumpen, ventilerna och tryckförlusterna i rörledningarna. Du behöver en karakteristisk kurva för pumpen som inte är för flat för att kunna förbättra energieffektiviteten. För SEMEAs del hade vi verklig potential även om den inledningsvis inte verkade så stor. I enlighet med resultaten bestämde vi oss för att integrera en ny och effektivare pump. Vi valde en 300LNN600-modell som är en del av vårt ekodesigninitiativ, och som använder en horisontaldelningsteknik. Den har en kapacitet på 500 till 1100 m3/h. Vi definierade även bästa motorvarvtal i enlighet med pumpkapacitet och nät”.

”LEROY-SOMER ersatte de två motorerna med en enda PLSRPM 315 permanentmagnetmotor med 350 KW märkeffekt och 1500 rpm. Vi beslutade oss också för att styra den med en POWERDRIVE MDS 470T frekvensomriktare för att bäst hantera de olika flödena, även om flödet i fallet med SEMEA oftast är stabilt. Den här konfigurationen är ett resultat av våra utförda analyser och simuleringar. Samtidigt utfördes fullständiga tester tillsammans med FLOWSERVE för att definiera pumpens bästa verkningsgradspunkt”, förklarar Pierre-Emmanuel Sarre, divisionschef för LEROY-SOMER Motors & Drives.

Som en följd av analysresultat har SEMEA valt det här drivssystemet: ”Vi kunde helt enkelt bara valt att byta ut komponenter som nått slutet av sin livslängd. Av miljömässiga och ekonomiska skäl föredrog vi att överväga en mer optimerad lösning, även om det innebar mer tid för att fastställa ett bästa alternativ. Effektförbrukningen minskas med 10 % per överförd kubikmeter. Dessutom ger pumpen 15 % högre vattenflöde, vilket innebär att vi bättre kan dra fördel av åtta timmars ”nattpris”. Vi vinner två timmar med ”dagtidspriset”. På det hela taget amorteras totalkostnaden som är kopplad till variabelt varvtal på 14 månader. Jag ser det som en framgång, och det får oss att överväga samma tillvägagångssätt för andra maskiner i företaget”, anmärker Michel LABET, produktionschef på SEMEA.

Optimering av effektförbrukningen har hög prioritet för LEROY-SOMER. Pierre-Emmanuel Sarre förklarar: ”De ekonomiska och miljömässiga insatserna är betydande: standarduppfyllelse, minskning av CO2 och, förstås, energioptimering. Över en period på tio år utgörs 95 % av ett drivsystems totala kostnad av dess effektförbrukning. Inköpspriset och underhållskostnaden står för bara 2 respektive 3 %. Varje fall är speciellt och möjligheterna till minskade kostnader är aldrig desamma. Vår uppgift är att hjälpa våra kunder att utvärdera möjligheten till avkastning på investeringen. Vi har inom detta område ett verkligt kunnande och stor tilltro till våra unika programvaruverktyg”.

”Vårt åtagande i det här tillvägagångssättet är starkt, och vi skapade speciellt en certifiering -  "energioptimeringsexpert” för våra servicepartners. De genomför på plats en rad mätningar, kommer med förslag, genomför dem och garanterar dess hållbarhet. Vi ger också råd om tillgängliga investeringsstöd inom energisparprogrammet”, avslutar Pierre-Emmanuel Sarre.

Den här tjänsten baserar sig på LEROY-SOMERs tekniska lösningar, det vill säga högeffektiva motorer och kuggväxelmotorer med fasta varvtal samt med variabelt varvtal, som t.ex. Powerdrive som klarar märkeffekter upp till 2800 KW. Området är unikt, bl.a. genom att det är enkelt att programmera.

”Genom att använda variabelt varvtal är det möjligt att anpassa motorvarvtalet till vad applikationen verkligen behöver. Det visar sig att detta oftast är den viktigaste anledningen till minskade energikostnader när applikationen kräver flödesvariationer”, förklarar Pierre-Emmanuel Sarre.

”Dessa är de enklaste fallen att hantera. Vi kan inte alltid räkna med variabelt varvtal eftersom det är känt att frekvensomriktaren ökar förbrukningen med 3 %. Trots detta skulle jag säga att i alla installationer som används kan ett byte av drivsystemet i ungefär ett fall av två ge ekonomiska fördelar”,  förklarar Didier HEISSAT.

Utrustningen som installeras av LEROY-SOMER är en del av Dyneo®-sortimentet som kombinerar permanentmagnetmotortekniker med variabel varvtalsteknik. De här lösningarna, i enlighet med utvecklingen av IE:s effektivitetskrav, uppnår en mycket hög verkningsgrad, över IE3 och utan motstycke över hela varvtalsområdet. De gör det möjligt att mycket snabbt få återbetalning av investeringen. De mycket kompakta Dyneo®-lösningarna integreras enkelt i alla system med motorvarvtal upp till 5500 rpm.

Synkronteknik med permanentmagneter ger fördelar när det gäller effektivitet. I motsats till asynkronmotorns rotor induceras inte Dyneo®-motorns magnetiska flöde av statorn, utan skapas i stället direkt av permanentmagneter som sitter på rotorn. I fallet med asynkronmotorn är rotorns varvtal lägre än statorns svängningstal. Med permanentmagnetmotorn förblir det magnetiska flödet synkront med svängningstalet som induceras av statorn. Även om förlusterna i den asynkrona motorn representerar nära en tredjedel av de totala förlusterna är förlusterna i Dyneo®-rotorn försumbara.

”LEROY-SOMER har utvecklat permanentmagnetmotorteknik i många år. Därför kan vi idag erbjuda ett stort urval lösningar från 0,75 KW till 600 KW med motorvarvtal från 375 till 5500 rpm”, avslutar Pierre-Emmanuel Sarre.

Ändra dina drivsystem!
Ändra dina drivsystem!

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare