www.tillverkning-sverige.com
Tsubaki Kabelschlepp

KABELSCHLEPP presenterar unika kabelbärarkedjor för ATEX-applikationer

För en automatisk borrmaskinsstång och hanteringssystem på en Bauer borrigg har det behövts en kabel och slangdriftslösning. Förutom prestanda och överensstämmelse med ATEX, har även lång livslängd och god service varit av betydelse. En energidragkedja i en Kabelschlepp-hybrid levererar all utrustning.

KABELSCHLEPP presenterar unika kabelbärarkedjor för ATEX-applikationer
Elektrostatiska urladdningar är en stor fråga, särskilt för entreprenad och gruvdrift inom raffinering och kemisk industri. Rörelse och friktion skapar en statisk laddning, och det oundvikliga utsläppet kommer att få förödande konsekvenser inom olje- och gasproduktion. Bauer Maschinen vet detta alltför väl. I produktutvecklingen av djupborrningsenheter finns strikta krav för förebyggande av explosioner. Bolaget hör till Bauer-Gruppe, en internationell bygg- och verkstadindustri baserad i Schrobenhausen. Bauer är ledande inom komplexa utgrävningar, stiftelser och högtrycksinjektion för jordförstärkning samt inom utveckling och tillverkning av lämpliga maskiner för dessa dynamiska marknader.

Borrdjupsäkerhet
Den nya generationen av riggar för djupborrning, TBA 200 och 300, har utvecklats med fokus på olje- och gasborrningar, men även för framtida geotermisk teknik. För den senare kan en belastning på 300 T sänkas till ett djup av 5000 m. I jämförelse är det genomsnittliga djupet i Nordsjön 93 m och som djupast 725 m.

En helautomatised robot matar stavar direkt från (horisontell) lagring i borrens axlar och enhet. Resultat: arbetskraften begränsas till översyn. Faror på arbetet elimineras, och svåra och farliga lyft behövs inte längre göras. Nödvändiga elektriska och hydrauliska flöden på masten av TBA 300 styrs av en vertikalt monterad dragkedja MC 1300 Kabelschlepp. Den tidigare lösningen med att gruppera slang och kabel i girlandpåsar behövde bytas ut mot snabba rörelser i drift och till de olika linjer som ska hanteras. MC 1300-kedjan valdes som inre höjd på 87 mm och skräddarsydda fack med bredd 650 mm.

- Nu har vi hallkablar och slangar prydligt organiserade och åtskilda, säger Dreier, ingenjör i design och utveckling hos Bauer.

Montering och underhåll av komponenter är numera lättare och snabbare. Kedjan klarar utan problem de efterfrågade hastigheterna på 1m/s – enligt Dreier är detta ett högt värde för denna typ av drift - eftersom den är utformad för rörelser upp till 5 m/s.

Alltid tillförlitlig
Oavsett om det är ökenklimat i Fjärran Östern eller permafrost i Alaska, den multivariabla kedjan är avsedd för användning utomhus i olika miljöer och för byggarbetsplatsers tuffa förhållanden. En hård länkdesign gör den mycket robust, den är dessutom utrustad med ett slutet och smutsavvisande stoppsystem.

Denna stabilitet uppnås genom en kombination av GRP-sidband och aluminium över stag, den erbjuder även bra ledningsförmåga för att undvika alltför statisk laddning.

ATEX-direktivet föreskriver att alla komponenter måste ha kontrollerade utsläpp. För att följa direktivet, en förutsättning för ATEX-applikationer, är kedjebandet gjort av ett specifikt ledande material.

- Om en kabelkedja är gjord av ett material som inte tillåter en kontrollerad urladdning, blir resultatet en gnista, ibland endast genom att röra vid en stålvajer. I högexplosiva miljöer kan detta leda till allvarliga olyckshändelser som bör undvikas, förklarar Dreier.

Det speciella materialet för denna design bär på de egenskaper som krävs, samtidigt som man behåller slitstyrka och stabilitet. Detta är särskilt viktigt för TBA 300, det innebär inte enbart mer kabel att hantera utan även större diametrar. Resultatet är högre belastning på kedjan och på separatorerna. Förutom ökad vridstyvhet och ledningsförmåga, förblir aluminiumegenskaperna minskad friktion. Även om kablarna inte har lämpliga höljen och moderna plaster slits de mindre, aluminium klarar överlägset tunga kablar.

Dessutom täcker Kabelschlepp olika erbjudanden för lager och hyllsystem som inkluderar hållager (LG-typ). Omslutande kablar och slangar har identiska fördelar ifråga om ledningsförmåga och stabilitet, såsom annan korshylsdesign. I en vertikal tillämpning har de ytterligare en fördel; att kunna kontrollera impulser. Hållagermönstret är utformat för att passa OD kabel och slang, friktion eller vridning är omöjligt. Att behålla mittlinjen i radien, längdavvikelser och därmed rörelse och slitage undviks. Hängande kablar och slangar tenderar att förlängas och behöver justeras emellanåt. Skräddarsydd dragavlastning i båda ändar med kabel och slangklämmor säkrar kablar och slangar.

Jämfört med lösa linjer, är motivet undantagslöst att reducera service och friktion på grund av de relativa rörelserna, livslängden förlängs till ett maximum, och höga kostnader förhindras.

Bild 1: För TBA 300 kan en belastning på 300 T sänkas till 5000 meters djup.

Bild 2: Den optimerade geometrin i sidoprofilerna ger överlägsen stabilitet och lång livslängd. Aluminium minskar friktionen på kabelhöljet.

Bild 3: Fem olika storlekar i MC-serierna finns tillgängliga, med höjd på insidan mellan 19 till 87 mm. Layouten kan väljas i 1 mm steg för särskilda kedjebredder.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare