www.tillverkning-sverige.com
Tsubaki Kabelschlepp

Bärare av kabel- och slangsystem i mobil sändning

Direktsändning utan avbrott.

Bärare av kabel- och slangsystem i mobil sändning
En bärare av kabel- och slangsystem har tillverkats av Kabelschlepp och installerats i exempelvis media-lastbilar, och bidrar till att säkerställa tillförlitliga sändningar. En utomstående sändning eller OB-van - som ägs av det tyska mediabolaget Studio Berlin Adlershof och byggt av Thomsons dotterbolag Grass Valley – har utrustats med 30 Kabelschlepp kabel- och slangsystembärare i serien KC 0650 för att se till att varje fotbollsmål och andra aktuella händelser faktiskt visas i din TV.

Studio Berlin äger en HDTV (High Definition Television) media-lastbil utrustad med upp till 25 HD-kameror, en 4-lager video-mixer med 62 portar och ett ljudmixerbord. Fordonet som heter OB Unit 6 har en 3-axlad påhängsvagn och en 2-axlad motor med en totalvikt på 40 ton, en längd av 16,5 meter och en höjd av 4 meter. Lastbilen är som minst 2,55 meter bred och nära 4,5 meter med arbetsutrymmen.

Denna media-lastbil har en fullt utrustad mobil tv-studio. Nya elektroniska komponenter läggs ständigt till och påverkar kabelpaketet. Den högre sändningsfrekvensen av HDTV-signaler har en avgörande inverkan på kabelns ledningar, exempelvis får inte HDTV-kablage krossas och måste även uppfylla vissa minimikrav på böjradie.

Utdragbart arbetsfack skapar ytterligare utrymme
Omkring en meter utdragbara sidofack måste, tillsammans med datasignaler och strömkablar, kopplas flexibelt till basenheten, likaså kylvätskeslangar. Grass Valley förlitar sig på kabel- och slangsystembärare som tillverkats av Kabelschlepp för att säkert kunna skydda sina kablar och slangar, och har under flera år arbetat i liknande projekt med Kabelschlepp. I samarbete med Kabelschlepps försäljningsingenjörer bestämmer Grass Valley – vid förfrågan från Studio Berlin - typ av kabelbärare, storlek och böjradie, och har valt hybridbärar-serien KC 0650 med nylonsidoband och stag med aluminiumramar.

Varitrak KC 0650 bärare med en inre hålrumshöjd på 39 mm finns tillgängliga som hybrid-design med stag av aluminium och glasfiberförstärkta nylon-sidoband. Bärarbredderna kan kundanpassas i 1 mm inkrement. Denna funktion var ett viktigt försäljningsargument för Grass Valley’s utvecklingsingenjörer.

På grund av stora kabelpaket samt utrymmesbegränsningar i kavitetens skiljeväggar, kunde inte en enda millimeter gå till spillo vilket skulle ha varit fallet med större bredd. Massiva bärare av nylon kommer alltid i förutbestämda intervaller, såsom ett avstånd på 8 mm eller 16 mm. I hybridens konstruktionslösning utnyttjades bokstavligen varje millimeter av hålrummets avbalkning.

Varitrak KC-bärare är extremt tåliga tack vare utformningen de robusta bultar som knäpps ihop med en länk-konstruktion och inkapslade slitstarka slaglängdssystem. Den optimerade bärarkonstruktionen tränger undan tryck/drag-krafterna tack vare sina innovativa länkanslutningar ”2 Disc Princip”.

Kabel-bärarsystemen måste kunna öppnas och stängas snabbt
I synnerhet var ett inslag i de valda bärarna oerhört viktig för kunden: På grund av de kablar som utnyttjas med kontakter av olika storlekar var det omöjligt att sätta in dessa kablar till bärare utan att behöva öppna spåren. Således, dessa omkring 2 meter långa kabelbärarsystem behövs för att enkelt öppna och stänga för kabel- och slanginstallation. Och det är precis det som Kabelschlepp bärarsystem Varitrak-serie KC gör. Genom att helt enkelt vrida på eller av ramstaget 90 grader, kan kablar och slangar mycket snabbt och smidigt läggas inuti bärarkaviteten och installeras från antingen insidan av radien eller utanför.

På grund av utrymmesbrist är de enskilda bärarna arrangerade i ett kapslat driftläge med en bärare monterad inuti den andra. Den inre bäraren innehåller kablar med en liten och därmed obetydlig böjradie, medan slangar och kablar med kritisk böjradie är installerade i den yttre bäraren. Det yttre spåret med en böjradie på 175 mm bär, utöver andra kablar, de känsliga Triax kamerakablarna med en diameter på 14 mm. Den inre bäraren har en böjradie på 115 mm. Totalt måste 30 kabelbärarsystem monteras inuti Studio Berlins medialastbil inom ett område som mäter cirka 2,5 x 13 meter: två par bärarsystem användes till ljud, nio par för bildproduktion och bildteknik samt fyra par för bilder i ultra-rapid.

Dessa kabeldiametrar varierar mellan 4,7 mm och 14 mm. Dessutom är kylvätskeslangar installerade i några av dessa bärare som, tillsammans med erforderlig isolering, ockuperar hela kavitetshöjden. För att säkert styra, skydda och separera en sådan mängd olika kablar och slangar, används avskiljare för vertikal separation av bärarens hålrum i enskilda utrymmen.

Bärarna måste uppfylla mycket höga kvalitetskrav och vara konstruerade för en mycket lång livslängd. Dessutom krävs en extrem försiktighet för att säkert styra och skydda dessa kablar för att förhindra ett misslyckande. Stag med aluminiumramar är det perfekta valet som visar hur Kabelschepp, den pålitliga experten inom kabel- och slangbärarsystem, erbjuder lösningar för krävande applikationer.

Bildtexter:
KC_Detail.jpg:
Grass Valley har valt Kabelschlepp hybrid-serie KC 0650 kabelbärare med glasfiberförstärkt nylonband på insidan och kabelvänliga stag med aluminiumram.

U-Wagen_CloseUp1.jpg:
På grund av begränsat utrymme arrangeras två kabelbärarsystem i inkapslat driftläge roterade i 90°.

U-Wagen_CloseUp5.jpg:
Fullt utnyttjat kabel- och slangbärarsystem: översikt över kabel- och slangpaket. Kablar och slangar av olika storlekar skiljs åt av ett avskiljningssystem.

U-Wagen.jpg: 40 ton technology:
HDTV media-lastbilen “OB Unit 6”, tillverkad av Grass Valley och utrustad med upp till 25 kameror, ett 4-lager video-mixar med 62 portar och ett ljud-mixerbord.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare