www.tillverkning-sverige.com
Tsubaki Kabelschlepp

Kraftiga spår för maratonlängder

KABELSCHLEPP kan rulla sina kedjor med RCC istället för att låta dem glida.

Kraftiga spår för maratonlängder
Rail Cable Carrier (RCC) från Kabelschlepp är ett kraftfullt spårsystem försett med valsar och skenor som kan kombineras med alla spårsystemskedjor från denna tillverkare, oavsett om de är gjorda av stål eller plast. Systemet utvecklas i enlighet med mottot ”rulla, inte glida”, som ursprungligen var tänkt för kransystem med mycket långa slaglängder, det överbryggar ”maratonlängder” på 500 meter och mer med lite buller och låga vibrationer. På RCC glider den övre delen inte på den nedre utan följer spåren. För att det ska vara möjligt har kullagervalsar monterats på kedjan på sidorna, och förhindrar därmed alltför stor friktion. Eftersom de följer spåren kolliderar de inte med andra valsar.

RCC är även känt för sitt låga väggrepp och skjuvkraft, liksom minimal påfrestning på de dragna kablarna eftersom de inte är böjda. Utöver allt detta: hög överföringshastighet, minskat utrymmeskrav och lång livslängd. Verktygstillverkaren Waldrich Siegen anpassar RCC till stora svarvar.

En svarv är normalt kompakt och kan enkelt sättas upp i alla anläggningar. Dubbelvevaxeln tillverkas av Waldrich Siegen Werkzeugmaschinen GmbH i Burbach och är på en helt annan skala, upp till 66 meters längd, 11 meter bred och 7 meter hög. Enbart vredstift med vridna infästningar kan bli upp till 50 meter långa på dessa maskiner. Med detta i åtanke ökar kraven på spårets kedjor som går via de många tillbehören, liksom möjligheterna för RCC att demonstrera sitt utbud av fördelar. Vid sidan av vevaxelns svarvar monterar Waldrich Siegen alltid RCC horisontellt, i andra svarvar för bearbetning av vevaxlar samt kraftiga svarvar som har betydande längder mellan punkterna.

- Eftersom RCC har få vibrationer och låg ljudnivå, minimerar de den dynamiska motreaktionen på maskinen så att den färdiga ytan på föremålet förblir orört, understryker Gerhard Kleinhans, Design och Utvecklingschef hos Waldrich Siegen. Den höga graden av stabilitet i Rail Cable Carrier System kan bereda ytterligare belastning genererad av längden på kabeldragningen. Det är möjligt med laster på 50 kg per meter, hos Waldrich Siegen ligger siffran på 30 kg. Denna belastning garanterar en hög grad av tillförlitlighet. Kedjan kan också lätt monteras och servas.

Rulla inte glida

Kabelschlepp har utvecklat Rail Cable Carrier enligt mottot “rulla inte glida” och designat den för slaglängder på 500 meter och mer. Längder av denna omfattning kan inte överbryggas med hjälp av en skjutbar design, på endast 200 meter skulle den genererade friktionen bli alldeles för stor. Med hjälp av RCC förhindras detta problem genom kullagret som har en ytbeläggning av polyuretan och monteras på sidorna. De körs i spår monterade på standardhöjd och kolliderar därför inte med andra rullar. Bortsett från detta kan kedjan inte svikta. Dessutom har drag- och sidokrafter minskat med cirka 90 procent jämfört med glidbar design, eftersom den övre delen inte glider på den nedre kabeln. Som en följd därav behöver användaren mindre input. Hos Waldrich Siegen räknas de lägre nivåerna av friktion och sidokrafter inte in vid beräkning av mindre input på grund av maskinens storlek, men de bidrar till mindre slitage.

RCC-systemet fungerar med vanliga kedjor och erbjuder mer tillförlitlighet tack vare sin inbyggda antiklättringsbarriär. Anledningen till att kedjan inte kan klättra i accelerationsfas bygger på den låga rullfriktionen och de därav låga krafterna. Även i händelse av haveri håller Kabelschlepp kedjan på spåren genom eggen på toppen av kanalen.

Var tredje RCC i de dubbla vevaxelsvarvarna från Waldrich Siegen bär elektriska kablar liksom hydrostatisk, skärolja, luft- och kylvätskeslangar. Kablarna behövs för strömförsörjning för de tre rörliga medarna, så kallade stöd, som tjänar som en länk mellan manöverpanelen och maskinen. Två RCC är installerade i motsatta riktningar alldeles intill maskinen. De körs till det vänstra svarvstödet och till vevtappen. Den tredje kedjan som är monterad på utsidan leder till det tredje svarvstödet. Alla tre kedjorna körs i en RCC-kanal som matchar slaglängden, precis som kedjorna. I detta fall är längderna runt 32, 17 och 16 meter långa.

Ökad effektivitet genom mindre slitage

RCC och de kablar som löper genom systemet ansträngs minimalt och ger mycket litet slitage. Den positiva kraftöverföringen till den räta övre delen av kedjan bidrar också till detta. Dessutom böjs kablarna endast enligt kedjans böjningsradie. I motsats till glidande mönster finns ingen omvänd böjning. Kunderna kan därför förvänta sig en lång livslängd för bede kedja och kablar.

Waldrich Siegen använder RCC i hastigheter upp till 10 meter per minut och behöver därför inte använda den maximala slaglängden på upp till 10 meter per sekund. Faktum är att företaget gynnas av kedjans korta överhäng som sparar utrymme vid installation i maskinen. Detta tillåter ett mindre gundläggningsdjup alternativt mindre installationsutrymme i maskinlagren och är därmed kostnadsbesparande. Kortare kedja, kabel och kanallängder bidrar också till detta. Det korta överhänget aktiveras eftersom slutkontakten på RCC är placerad i böjens höjd. Glidande formgivning med en djup slutkoppling behöver ett utökat överhäng, vars resultat är ytterligare en helomvändning som inte kan användas för att överföra kedjan.

Överföring av krafter över en stor yta

Efter beslut om att använda Rail Cable Carrier, måste Waldrich Siegen välja serietyper med hänvisning till spårkedjan, speciellt eftersom alla Kabelschlepps kedjor på järnvägsspåren kan användas.

Waldrich Siegen valde MC 1250 från den multi-variabla M-serien från Kabelschlepp eftersom utformningen av sammankopplande element garanterade att krafterna skulle kunna överföras över ett stort område. MC 1250 valdes lika mycket för sin gemensamma struktur som för sin robusthet och lämplighet för lång slaglängd. I detta fall betyder det att MC 1250 har en böjradie på 300 mm och en inre bredd på 640 mm flexibel uppdelning av kablar. Utöver detta ger användningen av de solida ramstängerna, tillverkade från en kisel-aluminumlegering - Silumin, och anslutna vid fyra punkter vilket säkerställer en hög grad av mekanisk hållfasthet, mindre friktion mellan kablar eller slangar på ena sidan och stavar på den andra.

Andra fördelar med M-serien ligger i den rörliga kedjebredden med nätbredd på 8 och 16 mm, i ett slutet stop-dog-system okänsligt för smuts och överföring av driv- och skjuvkrafter över ett stort område via den optimerade gemensamma utformningen som gör kedjan mycket robust. Kabelschlepp siktar på en liknande effekt med ett stabilt konsolfäste. Minimalt slitage i fogarna genom pot-lid-principen samt monterbara mellanväggar och ett stort utbud av avskiljningsanordningar är ytterligare fördelar. Dessutom kan spårkedjor i M-serien snabbt öppnas både på insidan och utsidan. Låstapparna gör den särskilt lätt att montera.

Unik lösning

- Genom rigorösa tester har Rail Cable Carrier visat sig vara de rätta språrsystemen för dubbel vevaxel och andra stora svarvar, sager Gerhard Kleinhans. Eftersom de dubbla maskinerna och RCC-kedjesystemet har utvecklats ungefär samtidigt, behövde vi inte leta efter alternativa spår i förväg. Sammanfattningsvis kan vi säga att Waldrich Siegen har gynnats särskilt av små vibrationer och låg ljudnivå, från minimal dragkraft och skjutning samt minimalt slitage på kedjor och kablar. Den utrymmesbesparande designen och höga tillförlitligheten är andra viktiga argument för RCC från Kabelschlepp.

Waldrich Siegen: Stort, tekniskt överlägsna maskinverktyg

Med över 500 anställda producerar Waldrich Siegen Werkzeugmaschinen GmbH tekniskt överlägsna, stora maskinverktyg, d v s valsslipning och rullmönstringsmaskiner, automatiseringsutrustning för valsverk, hög svarvprestanda samt fräsmaskiner, slutna kvarnmaskiner och rullande svarvar. Bland kunderna inkluderas internationella marknadsledare inom stål-, aluminium, PVC- och pappersindustrin samt tillverkare av cylindrar, turbiner och generatorer.

Waldrich Siegen grundades 1840 som H A Waldrich maskinpark i Siegen. År 1981 flyttade det medelstora företaget sitt huvudkontor till Burbach, sedan 2004 har det fungerat som dotterbolag till Herkules Siegen maskinpark. Den liknande bolagsstrukturen hos Herkules Group, som har fyra globala produktionsanläggningar, ger Waldrich Siegen en sund ekonomisk grund för långsiktig framgång.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare