www.tillverkning-sverige.com
NKE

Stort rullager från NKE garanterar en smidig valsningsprocess inom stålrörstillverkning

NKE Österrike har levererat ett särskilt cylindriskt rullager med en yttre diameter på 3,3 m för tillämpning i ett trevalsat planetariskt systems valsverk.

Stort rullager från NKE garanterar en smidig valsningsprocess inom stålrörstillverkning
Det tyska bolaget ESW Röhrenwerke tillverkar sömlösa stålrör - konstruktionsrör i maskiner, stålkonstruktioner, inom bilindustrin, ångrör och rörledningar, till försörjningsvägar för brännbara vätskor, gas och olja i hela världen.

70.000 ton stålrör produceras årligen i en trevalsad planetsystemvalsning. Denna högreducerande teknologi vid detta världens unika planetariska valsverk har gjort ESW till en av de ledande tillverkarna av sömlösa varmvalsade stålrör av särskilt hög kvalitet. Stålrören finns i ytterdiameter 70 mm till 244,5 mm och med en tjocklek på mellan 7,1 mm och 60 mm. Beroende på kundernas efterfrågan och krav, bearbetas allt från enkla kolstål till höglegerade stål.

När ett rör tillverkas värms två meter långa valsstålämnen upp i en roterande ugn. Efter en inledande varmvalsning av ihåliga block i korsvalsverket, transporteras hålblock till tre rullar planetära valsverk för andra etappen av formningsprocessen. Tre valsar formar det ihåliga blocket till ett rör med hjälp av en dorn. Medan varje vals roterar runt sin egen axel, cirkulerar även samtliga tre runt det valsade stålet likt planeter. I formningens tredje stadium rullas stålet ut och in i de färdiga rören. Efterföljande tillverkningssteg är långsam nedkylning, indelning i kylbäddslängder och justering av rören för att säkerställa att de är raka.

En viktig komponent för de tre planetsystemens valsning av stor betydelse är ett stort rullager som fungerar som det främsta stödet för valsningens huvudenhet. Eftersom ESW Röhrenwerke äger endast ett valsverk utgör ett fel i bärlagret en särskilt hög risk, och därför krävs att lagren regelbundet byts ut. När det helt nyligen var nödvändigt att ersätta bärande lager, valde ESW Röhrenwerke ett särskilt bärlager från NKE. Detta cylindriska rullager har en solid stålbur med en ytterdiameter på 3,3 meter och väger 2,2 ton. Det stora bärlagret kommer att lastas med ett stöd på 76,3 ton och driver med en hastighet av 125 rpm, den stödjande roterande massan väger cirka 200 ton. Oljesmörjningen är mycket låg, cirka 10 liter per minut. Det speciella bärlagret har en livslängd på mellan sex och åtta år.

ESW Röhrenwerke har sedan tidigare mycket bra erfarenhet av NKE vad gäller produktkvalitet. Den kritiska faktorn i beslutet att samarbeta med NKE var den snabba tillgången av stora bärlager.

”NKE är en kompetent och tillförlitlig partner inom bärandeteknologin. Den viktigaste faktorn bakom vårt beslut i detta projekt var de korta ledtiderna i produktionen av stora bärlager för vårt planetariska systems böjda valsverk,” förklarar Lothar Schmitz, chef för underhåll och teknik vid ESW.

Vid sidan av stora lager i valsverksindustrin, utvecklar NKE även skräddarsydda lager för andra avancerade tillämpningar. Exempel är lager för användning i tidvattenskraftverk, vindkraftverk och gruvmaskiner.

Bildtexter:
Caption 1:

Det speciella cylinderrullagret från NKE används som ett bärande steg i planetariska systemets lutande korsvalsverk.
Caption 2:
De sömlösa stålrören från ESW erbjuder en mängd olika programmöjligheter, exempelvis som gas-och oljeledningar inom stålkonstruktion, i maskintillverkning och inom bilindustrin.

Caption 3:
Montering av valsar i det planetariska lutande valsverket, här utan Raceway och stegets lagerhus.

Caption 4:
Stegets ring med lagrets innerring (vänster), lagerhuset med rullar, bur och yttre ring (höger).

Caption 5:
Montering av särskilda cylindriska rullager med en yttre diameter på 3,3 m vid NKE, Österrike.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare