www.tillverkning-sverige.com
NKE

NKE utvecklar lagerenheter för pumpapplikationer

För att rationalisera en hel generation pumpar har NKE, i samarbete med en stor pumptillverkare, utvecklat ett nytt modulärt system för lagring. Denna lösning förenklar hantering och montering, vilket gör att kostnaderna minskar.

NKE utvecklar lagerenheter för pumpapplikationer
Det ursprungliga målet var att rationalisera en komplett pumpfamilj. Därför skulle en modul i tolv olika storlekar, för fixerade och icke lokaliserade styrlagerlägen, utvecklas. Ett mycket viktigt krav har varit att säkerställa en enkel montering och demontering av lagerenheten på axeln och i pumphuset utan behov av speciella monteringssverktyg. Den bärande enheten bör även skyddas mot vattenstänk och säkerställa en underhållsfri period på tre år utan extra smörjning.

NKE har lyckats utveckla ett lagerarrangemang bestående av sex komponenter som uppfyller kundens alla önskemål. För hela pumpfamiljen, som består av 48 olika modeller, används endast 21 olika typer av vinkelkontaktkullager och spårkullager.

En speciell utmaning var utvecklingen av den bärande enheten för pumpmodeller med hög prestanda. På styrlagrets plats används ett par vinkelkontaktkullager för att motstå höga belastningar och för att garantera en lång livslängd. Istället för en enskild installation fann NKE en lösning för att montera lagerparen in i pumparna som hela enheter.

Fördelarna med denna nya lagerenhet är att både montering och hantering förenklas, tack vare en enda komponent istället för flera enskilda delar. Detta förenklar även reservdelstjänsten. Tack vare livstidssmörjning har underhållskostnaderna så gott som eliminerats. Rationaliseringen av lagerenheterna minskar även produktionskostnaderna. Systemet har accepterats så väl av slutkunderna att NKEs partner planerar att konvertera alla typer av pumpar till detta nya modulsystem.

bildtexter:
Picture 1: Genomskärning av en pumpmodell med NKE lagerenheter
Picture 2: NKE speciallager med pumphållare
Picture 3: Bärande arrangemang med en pumphjulsaxel

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare