www.tillverkning-sverige.com
norelem

Öka produktiviteten med standardkomponenter

Marcus Schneck, norelems vd, visar hur standardkomponenter kan ge tillverkarna outnyttjad potential att öka sin produktivitet och därmed även lönsamhet.


Öka produktiviteten med standardkomponenter

Brist på arbetskraft och förändringar föranledda av de senaste händelserna i världen har i stor utsträckning påverkat produktiviteten inom tillverkningsindustrin. Trots att det inte finns en simpel lösning på dessa problem är kraven från handlare och tillverkarna själva högre än någonsin. Därför eftersträvar tillverkarna optimering av varje möjlig fas av sin tillverkningsprocess, för att kompensera för underskottet i branschen som helhet.

Trots ständiga framsteg inom teknikutveckling och analysverktyg letar tillverkarna fortfarande efter möjligheter att öka sin produktivitet och kunna serva sina kunder på ett bättre sätt. Detta, i tillägg till det fortlöpande problemet med brist på arbetskraft, betyder att tillverkarna behöver ta igen förlorade marginaler genom sitt val av teknik.

Med detta i åtanke är det anmärkningsvärt att möjligheterna med standardkomponenter för att höja produktiviteten i enskilda tillverkningsprocesser i stor utsträckning har blivit förbisedda.

Öka produktiviteten med specialmaskiner
I många tillverkningsprocesser kan standardkomponenter installeras för att öka produktiviteten, för att i sin tur bidra till att öka lönsamheten. Ett område där implementering av standardkomponenter kan vara av särskild betydelse är design och konstruktion av specialmaskiner, där enskilda maskiner anpassas till specifika arbetsmoment. Anledningen till detta är att dessa maskiner tillverkas i ett litet antal i förhållande till resurserna som krävs för att producera dem.

Beroende på vilka processer som dessa maskiner kommer att utföra kan det behövas inspel från individer inom flera olika discipliner. Förutom tillverkningen krävs att mekanik, montering och andra processer involveras, vilket gör att färdigställandet av dessa maskiner kan bli en långdragen process. Allt som går att göra för att snabba på processen kommer att öka lönsamheten på lång sikt.

Detta är bara ett exempel på hur användningen av CAD-data från standardkomponenter i designfasen kan öka produktiviteten. Att använda befintlig CAD-data kan spara mycket tid, förutsatt att ingenjörerna och tillverkarna väljer de bäst lämpade komponenterna för sitt projekt.

Att välja rätt material för dig
Ett brett utbud av standardkomponenter att välja emellan är oerhört viktigt när målet är att öka produktiviteten. Det finns dock ett antal faktorer som tillverkarna måste ta i beaktande när det gäller att hitta rätt produkt för respektive applikation. Priset kommer att vara ett primärt beaktande för många, men det är också viktigt att ta hänsyn till material, driftstemperatur och komponenternas vikt. Detta är ett område där installatörer kan dra nytta av norelem, som tillhandahåller CAD-data och produktinformation för alla sina komponenter.

Hur relevanta olika faktorer är kommer att variera beroende på vilken industrisektor och applikation som standardkomponenterna ska användas i. Exempelvis bör tillverkarna välja komponenter av rostfritt stål om produkten ska användas utomhus. Med hög korrosionsbeständighet är dessa idealiska för utomhusbruk efter som de kan stå emot dygnsvariationerna i fukt och temperatur.

På samma sätt, när det gäller produkter inom kemisk eller livsmedelsanvändning, är norelems Hygienic DESIGN produkter ett fördelaktigt val. Produkterna inom Hygienic DESIGN-sortimentet har en optimerad yta som är avsedd att komma i kontakt med livsmedel och kemikalier och särskilt enkel att rengöra. Även om prislappen på dessa produkter är något högre sparar optimerad design och polerade ytor långsiktigt både tid och arbetskostnader, eftersom rengöring och underhåll mellan olika steg i produktionen är mycket enklare.


Öka produktiviteten med standardkomponenter

Plast har en avgörande roll i ett stort antal tillverkningsapplikationer, men dess unika egenskaper inverkar i hög grad på prestandan. Ett tydligt exempel är skillnaden mellan termoplaster och härdplaster som även kallas duroplast. Även om de till viss del har samma egenskaper visas några viktiga skillnader i plasternas beteende under den kemiska härdprocessen. Härdplast bildar robusta kemiska bindningar, vilket resulterar i en slätare yta. Dessa egenskaper gör dem önskvärda i rengöringssammanhang och återfinns ofta i vågar och skärmaskiner på slakterier, där hygien är A och O. Detta gör dem till ett utmärkt val inom livsmedelsindustri. Termoplast å andra sidan saknar dessa kemiska bindningar, vilket ger en något grövre yta.

Andra exempel är keramiska produkter som har en lägre slitagegrad än de flesta andra material. Det gör dem lämpliga att använda för repetitiva arbetsmoment, där uthållighet är en nyckelfaktor. På samma sätt minskar pneumatiska spännelement som arbetar automatiskt, en del av arbetskostnaderna och ger effektiv och pålitlig spännfunktionalitet, vilket ger en praktisk lösning inom många olika branscher.

Att känna till dessa egenskaper gör att tillverkare kan fatta mer välgrundade beslut och välja de optimalt bästa standardkomponenterna för att öka produktiviteten i specifika applikationer.

Andra tjänster som möjliggör ökad produktivitet
Standardkomponenter är bara en av många tjänster från norelem som kan användas för att öka produktiviteten. Norelem tillhandahåller dessutom alla CAD-data helt gratis, online-baserad beställnings- och leveransservice, vilket betyder att alla komponenter kan erhållas från en och samma källa: med korta leveranstider, 98 % av alla produkter hålls alltid i lager. Som grädde på moset är norelem välrustade för att ge tekniska råd och hjälpa tillverkarna att göra de mesta lämpliga valen för sitt användningsområde. För kunder med mycket speciella krav och önskemål kan kundanpassade precisionskomponentlösningar ordnas.


Öka produktiviteten med standardkomponenter

Standardkomponenter är en metod som tillverkare kan använda för att öka produktiviteten i sina tillverkningsprocesser. Men för att effektivt kunna utnyttja en sådan möjlighet krävs en stor förståelse för vilken nytta de inbyggda egenskaperna i varje komponent kan ge. Här är det är fördelaktigt att arbeta tillsammans med en tillverkare som kan ge detaljerad teknisk support. Som en branschledande leverantör av standardkomponenter kan norelem hålla kontakten med tillverkarna, för att säkerställa att de angivna standardkomponenterna är de bäst lämpade för att öka produktiviteten och lönsamheten för varje enskild situation.

www.norelem.se

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare