www.tillverkning-sverige.com
NSK

Ultrasmidig rörelseteknik för NSK linjära styrningar

NSK:s nya ultra-smooth motion-teknologi, utvecklad för företagets populära allmänna linjära styrningar i NH/NS-serien, är världens första design av sitt slag. Tack vare användningen av elastiska rullningselement uppnår den patenterade tekniken en mycket konsekvent dynamisk friktionsprofil som är idealisk för högprecisions inspektions- och mätutrustning.

De linjära styrningarnas låga friktion och mjuka rörelseegenskaper gör dem till ett värdefullt tillägg till alla typer av system som kräver högpresterande rörelsekontroll. Av denna anledning kan NH/NS linjära styrningar användas i ett brett spektrum av applikationer, inklusive halvledar- och LCD-tillverkningsutrustning, fordonstillverkningsutrustning, transportörrobotar, inspektions- och mätutrustning och verktygsmaskiner.

Idag är utrustningen som används i dessa applikationer föremål för allt högre nivåer av sofistikering. I synnerhet kräver den senaste inspektions- och mätutrustningen ännu mjukare och mer exakta rörelser, vilket ställer höga förväntningar på linjära styrningar.

Med dessa tankar i åtanke satte NSK igång att utveckla sin ultra-smidig rörelseteknik genom att optimera formen på kulans cirkulationsbana och använda elastiska rullande element för att undertrycka oregelbundna "mikro-stamningar" (kort stamning eller ryck under rörelse orsakad av lokala friktionsfluktuationer ). Dessa element minskar effekten av kulor som kolliderar med varandra i de krökta sektionerna av bollens cirkulationsbana, vilket tjänar till att förhindra ökad friktion och i sin tur levererar ultrasmidig rörelse.

Förutom inspektions- och mätutrustning, gynnar NSK linjära styrningar med ultra-smidig rörelseteknik applikationer som kräver vertikal drift och andra monteringspositioner där driftegenskaperna tenderar att försämras. Viktigt är att dessa innovativa linjära styrningar är dimensionellt utbytbara med NSKs standard NH/NS-serie, vilket underlättar utbyte av enheter som för närvarande används utan några designändringar.

NSK:s nya ultrasläta teknologi är tillgänglig för linjärstyrningar i NH 15, 20 och 25-serien, samt NS 15, 20, 25 och 30 modeller. Totalt kan NSK leverera 28 varianter, inklusive olika längder och typer av linjärvagnar. Enheterna är kompatibla med en mängd olika alternativ, såsom NSK K1-L smörjenhet, konfigurationer av rostfritt stål och speciella ytbehandlingar

1) NSK:s linjära guider i NH/NS-serien med ultra-smidig rörelseteknik


Ultrasmidig rörelseteknik för NSK linjära styrningar

2) En illustration som visar mekanismen bakom NSK:s ultra-smidig rörelseteknologi.
Till vänster är åkvagnen, skenan, kulans cirkulationsbana och de elastiska rullelementen markerade.
Till höger kan du se den optimerade kulåtercirkulationsbanan och extra elastiska rullelement.
 


Ultrasmidig rörelseteknik för NSK linjära styrningar
 
3) Dessa grafer visar hur fluktuationerna i konventionell jämnhet (vänster) jämförs med den mjuka rörelsen hos NSK:s ultrasläta alternativ.


Ultrasmidig rörelseteknik för NSK linjära styrningar

 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare