www.tillverkning-sverige.com
norelem

Lätta lasten med norelems rullager med låg friktion

För konstruktörer av last- och lagertillämpningar och drivsystem finns norelems sortiment av standardiserade rullager som är lätta att montera och har högt slitagemotstånd och låg friktion.

Lätta lasten med norelems rullager med låg friktion

norelems produktsortiment av rullager finns i olika dimensioner och stilar, inklusive spår- och snedkullager, självjusterande lager, cylindriska och koniska rullager, samt axialspårkullager. Detta sortiment kan användas i flera applikationer såsom fordons-, robotik- och mekanik- och anläggningsteknik.

Dessa rullager möjliggör olika belastningstyper och rotationshastigheter samt varierande temperatur-, vibrations-, smörjnings- och underhållskrav.

På grund av deras vridmoment med låg friktion fungerar norelems utbud av rullager utan betydande slitage, även vid lägre hastigheter, vilket resulterar i låg värmeproduktion. I sortimentet ingår även smorda förseglade varianter som är underhållsfria under hela deras förväntade livslängd.

Marcus Schneck, VD för norelem, säger: ”Konstruktörer bör överväga friktionsfria lösningar när de utformar energieffektiva drivsystem, och en kritisk komponent är användningen av rullager. Friktion orsakad av rullande element och kontakt mellan tätningar kan äventyra drivenhetens effektivitet”.

”Vridmoment med låg friktion och smorda förseglade lager är idealiska för dessa tillämpningar. Med vårt breda sortiment av varianter och dimensioner kan konstruktörer välja exakt lager för att möta sina behov”.

norelems sortiment av rullager uppfyller alla tillämpliga DIN-standarder och är gjorda av högkvalitativt, härdat 100Cr6 kromstål. För varje lager är buren tillverkad av antingen stålplåt, polyamid eller laminat, beroende på typ och version.

Spårkullager finns i en radkonfiguration med versionerna 2Z och 2RSR. 2Z är förseglad med tvåsidiga beröringsfria labyrintätningar och 2RSR förseglas med tvåsidiga kontakttätningar. Området accepterar höga radiella och axiella belastningar i båda riktningarna och har inre diametrar på 3 till 50 mm.

Öppna enradiga snedkullager (eller vinkelkontaktkullager) från norelem är inte bara lämpliga för höga hastigheter utan också för höga radiella och axiella belastningar. Emellertid accepterar denna typ av lager endast axiella krafter i en riktning mot axelstyrningen. Sfäriska rullager från norelem med ett cylindriskt hål medger dock de högsta radiella och axiella belastningarna i båda riktningarna. Dessa lager kompenserar också för vinkelfel.

Cylindriska rullager med bur från norelem är det perfekta valet för höga radiella belastningar och hastigheter. Dessa lager är inte självhållande, vilket innebär att lagerdelarna kan monteras separat. Enradiga koniska rullager är konstruerade för höga radiella och axiella belastningar, men de tillåter endast axiella belastningar i en riktning. Axiella kullager kan hantera höga axiella belastningar från en riktning men kanske inte belastas radiellt.

Konstruktörer kan hitta komponenterna i norelems katalog, THE BIG GREEN BOOK. Datablad och CAD-ritningar finns tillgängliga online och kan beställas direkt via norelems webbshop.

Mer information om norelem finns på www.norelem.se

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 15 000+ IMP-följare