www.tillverkning-sverige.com
NSK

Specialist på djuphålsborrning har NSK-produkter som förstaval

NSK:s kulskruvar, linjära rullstyrningar och superprecisionskullager befäster IMSA:s ledarposition inom området för specialiserade djuphålsborrmaskiner, som är särskilt populära inom bilindustrins formtillverkningstillämpningar.

Djuphålsborrning är en komplex bearbetningsoperation på grund av den absoluta precision och produktivitet som marknaden kräver, särskilt (men inte uteslutande) inom formtillverkningsindustrin för fordon. Formarna som används för tillverkning av medelstora och stora plastkomponenter kräver djuphålsborrning för att skapa långa och exakta kylkanaler, vissa mäter upp till 1500 mm och längre.

IMSA är ett italienskt företag som blivit världsledande inom specialiserade bearbetningscentra för djuphålsborrning. Under mer än 30 års verksamhet har IMSA introducerat ett flertal tekniska innovationer som, förutom att befästa företagets position, har lett till installation av mer än 500 maskiner som för närvarande är i drift i Italien och resten av EU, samt Kanada, USA, Brasilien och Mexiko. Företaget har en betydande marknadsandel inom formtillverkningssektorn för bilindustrin.

Partnerskap bidrar till innovation
IMSA har alltid kunnat förutse marknadens behov genom att förse sina kunder med nya koncept som kan ta ett språng i prestanda och produktivitet vid djuphålsborrning. Till dessa hör företagets exklusiva autofokussystem för optimal rörelse av stadiga stöd som utvecklades så långt tillbaka som 1996, och konceptet med oberoende axlar för borrning och fräsning, som kom året efter. År 2000 presenterade IMSA en vertikal portalstruktur för pelaren som ger 16 gånger mer styvhet än traditionella lösningar.

Utvecklingen av IMSA:s djuphålsborrmaskiner fortsatte med introduktionen av en fräshuvudsväxlare, som för första gången gjorde det möjligt att byta ut borrhuvudet utan operatörsingripande. Företaget släppte också sitt växelsystem "Swing on Top", som gör att både djuphålsborrning och fräsning kan använda samma spindel.

IMSA har integrerat kraftfulla vätskekylda elektrospindlar i sin senaste EVO-serie i toppklass, både för att förbättra produktiviteten vid djuphålsborrning och säkerställa fräsning på hög nivå före och efter borrning av formkonditioneringskretsen.

“Våra partners har alltid spelat en grundläggande roll i alla de tekniska innovationer som utmärker vårt företag,” säger Marco Colombo, Head of Technical Department på IMSA. “För att omsätta våra designidéer i praktiken använder vi komponenter av högsta kvalitet som kan garantera bästa prestanda och tillförlitlighet över tid. Till exempel har NSK alltid varit vår referenspunkt inom rörelsekontroll under hela utvecklingen av våra maskiner. Tillgången på NSK-lager av optimal kvalitet, kulskruvar och linjärstyrningar har gjort det möjligt för oss att bygga de bästa prestandamaskinerna i vår sektor.”

Roterande tippbord ger femaxlig formbearbetning
En av IMSAs senaste innovationer har varit utvecklingen av ett roterande tippbord, som möjliggör femaxlig bearbetning av formar med bara en spännposition, vilket ytterligare minskar tillverkningstiden. MF1000-3T EVO, en djuphålsborrmaskin för små till medelstora bildelsformar upp till 2,5 ton i vikt, är den första modellen som är utrustad med denna lösning.

Colombo förklarar: "För denna specifika tillämpning skapade vi en singelhuvudsmaskin med en HSK63A elektrospindel [200 Nm], kombinerad med tre djuphålsborrhuvuden med automatiskt huvudbyte och en 80-läges automatisk verktygsväxlare. Dessutom stöds MF1000-3T EVO av ett automationssystem av vår egen design för pallväxlaren med två stationer [utbyggbar till sex], vilket gör att kunden kan utföra kompletta bearbetningsoperationer av betydande komplexitet med minimal stilleståndstid och långa obemannade cykler.”

Även här använder IMSA NSK:s senaste lösningar för att uppnå den mycket höga prestanda som krävs, även i en relativt liten maskin.

"För att omvandla axiell rörelse till roterande rörelse använder vi två 63 mm i diameter kulskruvar i NSK ZSS-serien," säger Colombo. "Jämfört med kulskruvarna från tidigare generationer garanterar de större styvhet och presterar bättre när det gäller hastighet och lastkapacitet . Som ett resultat kan maskinens arbetsaxlar röra sig med matningshastigheter på upp till 30 m/min. Detta är bara ett av många exempel på hur de komponenter vi väljer i samarbete med NSK:s tekniska specialister får oss att nå våra ambitiösa mål."

En annan NSK-produktfamilj som är extremt viktig för IMSA-designade maskiner är rullstyrningar i RA-serien, som representerar det ultimata vad gäller styvhet, lastkapacitet och precision. Deras "caged roller"-konstruktion säkerställer jämn och tyst gång och förhindrar rullarna från att korsa för att helt eliminera risken för skada eller förtida fel. Rullstyrningarna är tillsammans med NSK-kulskruvar centrala i en lösning som garanterar styv rörelse i IMSAs maskiner.

Flexibilitet och skräddarsydda leveranser
Samarbetet mellan IMSA och NSK är långvarigt och förstärks av den ständiga interaktionen mellan det italienska företagets designers och specialisterna från NSK:s lokala supportteam.

"Under alla dessa år av samarbete har vi sett att NSK:s kulskruvar är världens finaste", konstaterar Colombo. "En väldimensionerad kulskruv från NSK är praktiskt taget evig, så vi är glada över att fortsätta detta framgångsrika samarbete. Dessutom uppskattar vi företagets flexibilitet där lokal NSK-personal alltid finns tillgänglig för att möta våra speciella behov med kort varsel. Vi beställer ofta skräddarsydda produkter, såsom speciellt långa skruvar eller dubbla kulskruvar, vilket är avgörande för att säkerställa den bästa mekaniska prestandan i vår portalstruktur. Vi uppskattar särskilt flexibilitet i leveransen."

Från högprecisionskullager till rullager; från linjärstyrningar med automatiska smörjsystem till kraftiga kulskruvar; det finns ingen produkt i NSK-katalogen som konstruktörerna på IMSA inte noggrant har övervägt.

Colombo sammanfattar: "Vad som är viktigast är den gemensamma visionen för de två företagen: att introducera mervärde till maskinerna när det gäller prestanda och hållbarhet. På så sätt uppnår vi vårt mål att möta våra kunders förväntningar och att de kommer tillbaka med alla nya projekt som deras marknader kräver, i en anda av långsiktigt samarbete.”

1) NSK ZSS-seriens kulskruvar förvandlar axiell rörelse till en roterande rörelse i IMSA MF1000-3T EVO djuphålsborrmaskin.


Specialist på djuphålsborrning har NSK-produkter som förstaval
 
2) NSK RA-seriens rullstyrningar, tillsammans med NSK-kulskruvar, garanterar styv rörelse i IMSA-maskiner.


Specialist på djuphålsborrning har NSK-produkter som förstaval

3) IMSA MF1000-3T EVO djuphålsborrmaskin är idealisk för bilindustrins gjutformar upp till 2,5 ton i vikt.


Specialist på djuphålsborrning har NSK-produkter som förstaval

4) NSK RA-serien erbjuder hög lastkapacitet och hög styvhet och möter behoven hos ett brett spektrum av tillämpningar.
 

Specialist på djuphålsborrning har NSK-produkter som förstaval
 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 15 000+ IMP-följare