www.tillverkning-sverige.com
NSK

Tillverkare av verktygsmaskiner drar fördel av NSK-teknik

Euromac, en global specialist inom design och tillverkning av stans- och bockningsmaskiner, drar nytta av NSK:s kulskruvar, linjärstyrningar och lager i två nyligen högprofilerade projekt. Faktum är att Euromac har utnyttjat NSK-teknik för rörelsekontroll sedan 1995 som en del av ett långvarigt och framgångsrikt partnerskap.

Från sitt huvudkontor i Italien skräddarsyr Euromac maskiner för att möta krävande kundkrav; kombinationen av avancerad teknik och unika koncept gör att användare garanteras avancerade, produktiva och konkurrenskraftiga produkter hela tiden. Kontinuerlig förbättring och innovation är en viktig företagspolicy och gör att Euromac har kunnat öka sin globala närvaro och uppnå imponerande tillväxt sedan företaget grundades år 1986.

Bland de senaste Euromac-maskinerna som drar nytta av NSK:s rörelseteknik är FX Bend 2550, en ny generation elektrisk pressbroms med 50 eller 60 ton presskraft, 2550 mm bockningslängd och sexaxlig backgauge; samt den nya generationen XT-stansmaskin (hydraulisk, hybrid eller elektrisk) med en kapacitet på 1500 x 3000 mm och en ny förstärkt ram. I båda fallen är NSK huvudleverantör av kulskruvar, linjärstyrningar och lager.

Euromac XT sätter ribban för innovation på marknaden för stansmaskiner genom att vara tillgänglig i hydrauliska, hybrid- och elektriska varianter. I varje variant använder Euromac ett annat sätt att flytta huvudstansaxeln. I den elektriska versionen har till exempel tekniken sitt eget patent. Här betyder acceleration på 90 m/s2, och slaglängd på ibland mindre än 10 mm, att tryckbelastningen är en konstant fråga.

Med detta i åtanke finns det ett tydligt behov av högpresterande, robusta och pålitliga linjära rörelsesprodukter. För huvudstansaxeln på elektriska Euromac XT föreslog NSK därför sin HTF SRD-seriens kulskruvar med S1-kulspacer och fettbevarande egenskaper. Dessa kulskruvar använder också ett speciellt material som heter Tough Steel. RA-seriens linjärstyrning med hög accelerationsförmåga ger ett perfekt komplement till HTF SRD-kulskruven.

HTF SRD-kulskruvar utnyttjar ett innovativt återcirkulationssystem för änddeflektorer för att uppnå ultrahöga hastigheter på upp till 3 m/s, vilket ger kortare cykeltider och högre produktivitet för slutanvändarna. Viktigt är att denna högbelastade kulskruv säkerställer god rotationsbalans medan den optimerade (smidiga) kulcirkulationsmetoden minskar oljud med hälften jämfört med konventionella system.

NSK:s RA-seriens lågfriktions rullstyrningar med hög belastningförmåga ger hög styvhet för att flytta traversen med den noggrannhet som krävs i verktygsmaskiner som Euromac XT. Denna förmåga beror bland annat på speciella rullseparations- och deflektionskomponenter, samt användning av rullar med största möjliga diameter och en lätt krönt yta för att minimera vibrationer under rotation. Den noggrant matchade avstånds- och deflektionstekniken hos rullkropparna ger också mycket hög enhetlighet hos de förskjutningskrafter som uppstår.

Efter ett år med omfattande och framgångsrika tester påbörjade Euromac nyligen volymtillverkning av sina XT-stansmaskiner, vilket exemplifierar hur prestandan och kvaliteten på NSK:s linjära rörelseprodukter, tillsammans med beprövad teknisk support, kan gynna innovativa verktygsmaskinsbyggare.

1) Den nya stansmaskinen Euromac XT använder NSK:s högpresterande, robusta och tillförlitliga lösningar för linjär rörelse. Foto: Euromac
 

Tillverkare av verktygsmaskiner drar fördel av NSK-teknik

2) Euromac FX Bend 2550, nya generationens elektriska pressbroms drar också nytta av NSK:s teknik för rörelsestyrning. Foto: Euromac

Tillverkare av verktygsmaskiner drar fördel av NSK-teknik
3) NSK HTF SRD-kulskruvar använder ett innovativt återcirkulationssystem för änddeflektorer för att uppnå ultrahöga hastigheter. Foto: NSK
 

Tillverkare av verktygsmaskiner drar fördel av NSK-teknik

4) NSK:s RA-serie med lågfriktions rullstyrningar för hög belastning ger den höga styvhet som krävs i verktygsmaskiner som Euromac XT. Foto: NSK
 

Tillverkare av verktygsmaskiner drar fördel av NSK-teknik
 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 15 000+ IMP-följare