www.tillverkning-sverige.com
NSK

Mångårigt MCM-partnerskap ger nytt framgångsprojekt för NSK

Framgångsrika tekniska partnerskap är beroende av många faktorer, inte minst förtroende, innovation, ledande kvalitet, teknisk kompetens och omfattande support. Dessa byggstenar har skapat grunden för ett starkt 30-årigt partnerskap mellan NSK och ledande verktygsmaskinskonstruktören MCM Spa. Tillsammans har företagen marknadsfört ett antal innovationer till den globala verkstadsindustrin. Det senaste exemplet på framgångsrikt samarbete består i att MCM valt NSK:s linjärstyrningar i NH-serien för användning i nyutvecklade vertikala verktygsbytesmagasin och multipallsystem.

NSK har byggt sin framgång på att ge kunder och partners branschledande support, även under utmanande förhållanden som till exempel COVID-19-pandemin. Trots de begränsningar som gäller för resor och möten vill NSK säkerställa att kundprojekt inte drabbas. MCM:s och NSK:s samarbete går ända tillbaka till 1990 och affärsförhållandet har bestått genom decennier, precis som de tekniska lösningarna som härrör från detta kreativa partnerskap.

MCM, som står för Machining Centers Manufacturing, började verksamheten 1978 från sitt huvudkontor nära Piacenza, Italien. Företagets första horisontella spindelbearbetningscenter med karusellpallväxlare gjorde sin debut på marknaden bara ett år senare.

MCM, som blev en del av internationella RIFA-gruppen 2014, har haft många framgångsrika partnerskap med ledande OEM-tillverkare. Som exempel kan nämnas projekt på 80-talet med tillverkare av lyxsportbilar samt en bromsspecialist. På 1990-talet började också ett stort antal ledande flygtillverkare dra nytta av den prestanda som MCM-lösningarna tillhandahåller.

Innovation var nyckeln i alla dessa projekt, en egenskap som kvarstår än idag. Bland MCM:s stora maskinlösningar är Jet Five, som finns i X-axelkonfigurationer från 3 till 12 m. Maskinen har betydande kapacitet för avlägsnande av flis och använder matningshastigheter på upp till 40 m/min. Jet Five kan bearbeta stora komponenter, även i mycket svårbearbetade material, med fräsar upp till 400 mm i diameter.

Samtliga MCM-bearbetningscentraler finns i fyra- och femaxliga versioner och är konfigurerbara för multi-tasking-operationer, såsom fräsning, svarvning, slipning och power skiving. Automatiserade system för hantering av arbetsstycken, pallar och verktyg är en integrerad del i sortimentet. Maskinerna kan konfigureras med en enda pall, pallväxlare, multipallsystem eller integreras i ett FMS (Flexible Manufacturing System).

»Under de senaste tre decennierna har NSK stått sida vid sida med MCM och tillhandahållit de nödvändiga innovationerna inom linjär rörelse - både kulskruvar och linjärstyrningar - samt tillhörande teknisk support», säger Giampietro Mantica, Application Engineer, European Industrial Business Unit, NSK. »Även om denna tidsperiod upplevt många framsteg och förändringar i teknik har målet varit konstant: att ta itu med de tekniska utmaningarna i sektorn och ge MCM möjlighet att uppnå långsiktig framgång på marknaden.»

Detta tillvägagångssätt har gjort att NSK behåller sin leverantörsstatus för ett antal viktiga maskinlösningar. Som ett exempel på detta blev NSK NH linjärstyrningar (storlek 25 och 35) 2020 förstavalet på MCM:s vertikala verktygsbytesmagasin och multipallsystem. I sådana tillämpningar ställs krav på att ofta flytta stora, tunga laster snabbt och driftsäkert (upp till 75 m/min).

MCM:s COVID-säkra besök på NSK:s europeiska huvudkontor i Ratingen, Tyskland, förra året bidrog till att välja dessa mycket effektiva linjärstyrningar med lång livslängd. Efter komplettering med tvärvetenskapligt samarbete mellan NSK:s tekniska och kommersiella avdelningar placerade MCM sina första beställningar för NH-serien.

NSK:s högkvalitativa linjärstyrningar med låg ljudnivå i NH-serien erbjuder många fördelar, inklusive lång livslängd, på grund av införandet av innovativa funktioner som specialutvecklad geometri för kulspår. Dessutom ger upp till 30% mer dynamisk belastning dubbelt så lång livslängd jämfört med tidigare generationens produkter, medan en självjusterande funktion minimerar interna belastningar och rättar till feljustering. Det senare attributet visar sig vara särskilt användbart när MCM utvecklar flerstationsbearbetningslinjer med flera pallar. Dessutom innebär den speciella utformningen av NH-serien att MCM enkelt kan sammanfoga styrskenor vid behov, vilket ger en ytterligare teknisk fördel.

Montering och bearbetning av linjärstyrningarna i NSK NH/NS-serien sker i Europa för att säkerställa leveranstider till kunder över hela kontinenten.

1) Fullständigt integrerade MCM Flexible Manufacturing Systems hos en ledande tillverkare av flygmotorer. Foto: MCM
 

Mångårigt MCM-partnerskap ger nytt framgångsprojekt för NSK

2) Linjärstyrningar i NSK NH/NS-serien erbjuder lång livslängd på grund av funktioner såsom specialutvecklad geometri för kulspår. Foto: NSK

Mångårigt MCM-partnerskap ger nytt framgångsprojekt för NSK

 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 15 000+ IMP-följare