www.tillverkning-sverige.com
HURON

Mécanat Précision förvärvar en Huron MX 12 M 5-axlig fräscenter

Mécanat Precision, ett bolag i Euclide Industrie-koncernen, investerade nyligen i en Huron MX 12 M 5-axlig fräscenter. Denna mångsidiga maskin tillåter komplexa bearbetningar på delar som är avsedda att användas i flyg-och energitillämpningar. Huron skiljde sig från sina konkurrenter genom att föreslå en speciell konfiguration av sitt fräscenter. Detta drag lönade sig eftersom Mécanat Précision gjorde en stor investering i en industriell kapitalvara som beräknas vara i drift under de kommande 20 åren!

Mécanat Précision förvärvar en Huron MX 12 M 5-axlig fräscenter
Hurons MX 12 M fräscenter under arbete i Mécanat Précisions anläggningar

Som en följd av behovet att öka och maximera sin produktivitet bestämde Mécanat Précision under 2013 att investera i den senaste generationens fräsmaskin för att klara maskindelar som mäter upp till 1500 × 1500 × 1000 mm.

Av de mer än 10 tillverkare som kontaktades, var Huron och två andra ombedda av Mécanat Précision att lägga fram ett förslag enligt företagets specifikationer. Hurons MX 12 M fräscenter valdes för sin tekniska kapacitet. Men även om arbetsstyckena kunde teoretiskt bekräftas, återstod den viktiga frågan om geometrisk tillgänglighet för vissa komplexa bearbetningar.

Mécanat Précision förvärvar en Huron MX 12 M 5-axlig fräscenter

Mécanat Précision förvärvar en Huron MX 12 M 5-axlig fräscenter

Fräscentrarnas delar upp till 2,25 m3 i volym

"Huron är en fransk SME på en mänsklig skala. Trots att vi arbetar med ett distributionsnät, interagerar vi också direkt med våra kunder. Vi använder vårt tekniska och vårt konstruktionsmässiga kunnande för att anpassa våra produkter till kundens behov. På Huron fäster vi stor vikt vid att möta våra kunders krav. Denna filosofi gör att vi kan ge tekniskt stöd vid varje steg i beslutsprocessen och till fullo förstå vilka förändringar som behöver göras i våra produkter ", säger Hurons försäljningsingenjör Yvano Crema.

Hurons konstruktörer utvecklade till exempel en speciell del som sedan gjöts kundanpassad.

Hurons Applikations-avdelning försåg Mécanat Précision med en video av CAD-simuleringar som visade hur den föreslagna lösningen kunde fräsa de mest komplicerade delarna.

Huron MX multifunktionsfräscentra är flexibla och modulära och utför 5-axlig och 5-sidesbearbetningar, från grov-till finbearbetning, i en enda fastspänning. MX-serien kombinerar kraft, snabbhet och noggrannhet. Den utför 5-axlig bearbetning av delar som väger upp till 4000 kg, skär svåra material på ett minimum av tid och uppnår konturer och profiler med en mycket hög grad av precision.

Mécanat Précision använder MX 12 M fräscenter för att skapa delar som används i rymden, exempelvis delar som används på motorkåpor och strukturella delar, och delar av industriella gasturbiner, till exempel styrskovelrader och till och med pumphjul och ledskovlar på centrifugalkompressorer .

Mécanat Précision förvärvar en Huron MX 12 M 5-axlig fräscenter
 
Jean-Marie Jacquet (VD för Mécanat Précision).

"Vi valde Huron eftersom deras lösning är nära anpassad till behoven hos våra kunder, medan de konkurrerande lösningarna var standardiserade katalogutbud. Allt har gått bra sedan vi satte maskinen i drift i början av året. Huron försåg oss med sitt tekniska kunnande vid finjustering samt vid integration av verktygsmagasinet med styrprogrammet.

Denna investering har även gjort det möjligt för oss att förbättra kvaliteten på vårt arbete på arbetsstycken av dessa dimensioner och därmed stärkt vårt varumärke. Som legobearbetningsföretag måste vår tekniska kapacitet vara i nivå med de av våra kunder för vilka vi antingen är en alternativ källa eller den enda produktionskällan. Vi skapar nu delar som mäter 2,2 m3 med noggrannhet till närmaste hundradel. Till exempel uppskattar våra kunder särskilt den automatiska scanningsfunktionen som används för att skapa rymd-och andra typer av delar från grovt gjutgods. Maskinen skannar några definierade punkter, identifierar balansering och utför bearbetningen. Detta ger oss möjlighet att utöka vår kundbas och skydda processer, som utförs på maskinen, från mänskliga fel. En del kan lätt kosta någonstans mellan € 50 och € 100.000 och kan till och med vara den enda i sitt slag . Vi har inte råd med misstag! Vi har nu en komplett tillverkningslinje som hanterar allt från simulering till tillverkning av prototyper och korta serier ", säger Jean-Marie Jacquet , VD för Mécanat Précision.

Mécanat Précision förvärvar en Huron MX 12 M 5-axlig fräscenter


Mécanat Précision, ett bolag i Euclide Industrie-koncernen

Mécanat Précision, som grundades 1998, är ett förenklat aktiebolag (SAS) med ett aktiekapital på 300.000 €. Företaget omsätter 6,5 miljoner € och har 49 anställda. Mécanat Precision är partner till 40 stamkunder av vilka 90% är stora företag i Frankrike och utomlands. Företaget är specialiserat på prototyper och korta serier av delar i hårda metaller (titan, Inconel, rostfritt stål, osv.). Mécanat Precision producerar fem delar i veckan och har en installerad bas på 20 maskiner i sina anläggningar, som drivs av 48 anställda. Mécanat Précision har avslutat ett € 1.800.000 investeringsprojekt som inkluderar två andra maskiner och byggnader. Projektet samfinansieras av regionen Limousin i Frankrike för att hjälpa företagets expansion.

Euclide Industrie-koncernen (www.euclide.pro) omfattar Mécanat Précision och Moreton och genererar en omsättning på 14 miljoner € och sysselsätter totalt 100 personer. Denna familjeägda koncern tillhandahåller tjänster uteslutande till stora företag inom energi (Cameron, Dresser-Rand, Alstom, GE, o s v), flyg (Snecma, Techspace, Turbomeca, Messier-Bugatti-Dowty, o s v), gruvdrift (Metso , o s v.) och verktygsmaskiner (Comau, NTN-SNR, o s v.). Företaget erbjuder hel eller delvis bearbetning och montering, som omfattar värme-och ytbehandlingar, för medelstora utrustningar och delar, hårdmetaller, prototyper, korta och medellånga serier och återkommande delar. Företaget driver en installerad bas på 28 maskiner, inklusive parallella och vertikala svarvar och en 5-axlig fräscenter med kapacitet från 100 till 2500 mm.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare