www.tillverkning-sverige.com
NSK

NSK - drivkraften bakom NWG

NSK-fabriken i Munderkingen, Tyskland, specialiserar sig på tillverkning av företagets kompletta sortiment med dubbelradiga kullager, varav cirka 30% är märkta med NWG (Neuweg). Dubbelradiga kullager används i alla typer av industriella tillämpningar, allt från motorcyklar och vakuumpumpar, till kirurgiska verktyg och utrustning för filmproduktion.

Tillverkare över hela Europa har länge förlitat sig på Neuweg-varumärket för prestanda och kvalitet eftersom det har varit en del av NSK-gruppen sedan 1990. Därför drar användare av NWG-märkta lager inte bara nytta av produkter tillverkade enligt NSK-standard, utan kan även dra fördel av innovations- och kundanpassningen hos en global lagerspecialist med mer än ett sekels kunskap och expertis.

Dubbelradiga kullager som produceras vid anläggningen inkluderar självjusterande kullager, vinkelkontaktkullager och spårkullager. Men utöver standardserier är anläggningens specialitet dess förmåga att tillverka variantkonstruktioner på korta ledtider.

Alternativ för kundanpassning
När det gäller den yttre ringen kan kunderna begära en specifik diameter och bredd samt krav på ett spår eller gängat hål. Det är också möjligt att välja specialprofiler, såsom sfärisk, gotisk båge, V och spår, medan specifika diametrar, koner, tänder, spår och gängor är bland anpassningsalternativen för lagrets innerring. Dessutom finns olika speciella förseglingsalternativ tillgängliga, som multiflik, labyrint och tredelad, tillsammans med flera beläggningsalternativ. Ett nytt alternativ är DLC-beläggning (Diamond-like Carbon), ett ultratunt skikt (1-3 µm) som ger överlägsen slitstyrka tack vare sin höga hårdhet (70 HRc).

Ett av de stora kompetensområdena vid den tyskbaserade NSK-anläggningen är jordbruksindustrin, som har speciella krav för skydd mot damm, smuts och stötar. NSK har utvecklat lösningar som klarar av dessa svåra förhållanden, vilka inte bara inkluderar lager utan monteringsfärdiga enheter som Agri Disc Hubs. Dessa lagerenheter erbjuder hög effektivitet och har ett robust tätningssystem, vilket säkerställer deras effektivitet inom maskiner som exempelvis kompakta diskharvar.

NSK har utvecklat många speciella lager under åren för den krävande jordbrukssektorn. Ett exempel på detta var ett speciellt dubbelradigt kullager i NWG-serien (med integrerad fläns) vilket efterfrågades av en stor OEM-tillverkare av jordbruksmaskiner och avsåg en pneumatisk såmaskin med hög kapacitet. Utöver designinnovation var höga prestanda och tillförlitlighet bland de viktigaste faktorerna i denna lösning.

Pumpar och kompressorer är en annan fokusmarknad. För dessa produkter utvecklar och tillverkar fabriken i Neuweg dubbelradiga vinkelkontaktkullager både i standard- och specialformat samt QJ-lager (fyrpunkts kontaktlager) i ett stort antal varianter.

Ytterligare ett exempel är en ledande OEM av träbearbetningsmaskiner som drar nytta av ett speciellt dubbelradigt vinkelkontaktkullager för en produktserie med glidbordssågar. Lagret har ett V-spår på den yttre ringen, tillsammans med skräddarsydda mått och axiellt spel.

Ytterligare produkter som tillverkas i Munderkingen inkluderar stödrullar och remskivor, vilka servar t.ex. högtemperaturugnar inom stålindustrin.

Säker logistikkedja

En viktig fördel för europeiska kunder av de lösningar som produceras i Munderkingen är snabb leverans. Anläggningen ligger i södra Tyskland och har utmärkt tillgång till Europas transportnätverk, vilket minskar risken för störningar i logistikkeddjan.

NSK:s tillverkningskompetens har haft ett stort inflytande på varumärket Neuweg. Tack vare införandet av moderna tillverkningsstrategier och processer kan anläggningen i Munderkingen erbjuda hög flexibilitet. Det är möjligt att producera ett brett utbud av produkter, även i små till medelstora batcher (1000+), vilket ger ytterligare en fördel för kunder som söker skräddarsydda lösningar. Med hjälp av NSK:s expertis inom teknik och innovation kan specialkonstruktioner gå från koncept till produktion på bara 2-5 månader.

NSK kan nämna många exempel på skräddarsydda lagerlösningar som har utvecklats och tillverkats i Munderkingen. Till exempel inkluderar dessa produkter ett helt integrerat flänslager för en hissväxellåda och ett dubbelt fyrpunktskontaktkullager med delad innerring för en mobilkran. Ytterligare exempel på skräddarsydda vinkelkontaktkullager med dubbla rader och med en 35° kontaktvinkel och delad inre ring för luftkonditioneringskompressorer som används i kommersiella fordon, andra har en 25° kontaktvinkel och utökad innerring för kirurgiska elverktyg, en del med en helintegrerad fläns och specialtätning för en vakuumpump, och ytterligare med en TM-tätning med låg friktion och högtemperatur plasthållare för en motorcykelväxellåda. Anläggningen har till och med producerat stödrullar för så kallade »sky cams »som hänger över spelytan vid större sportevenemang.

Det är alltså möjligt att föreslå och låta tillverka skräddarsydda lager med högt mervärde inom NSK-gruppen. NSK hjälper även kunderna att spara pengar genom att tillhandahålla lösningar som tar hänsyn till hela livstidskostnaden.

1) NSK utvecklade detta speciella dubbelradiga kullager i NWG-serien (med integrerad fläns) för en såmaskinstillämpning


NSK - drivkraften bakom NWG

2) Detta skräddarsydda dubbelradiga vinkelkontaktkullager visar sig vara perfekt för en glidbordssåg som används i träbearbetning
 

NSK - drivkraften bakom NWG

3) Cirka 30% av produkterna som produceras vid NSK:s fabrik i Munderkingen är märkta med NWG
 

NSK - drivkraften bakom NWG

4) Pumpar och kompressorer är ett fokusområde för dubbelradiga vinkelkontaktkullager
 

NSK - drivkraften bakom NWG

 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare