www.tillverkning-sverige.com
NSK

Miniatyrprecisionslager för tandläkarborr

I dentalluftturbiner måste rullningslager i miniatyr övervinna en mycket krävande uppsättning utmaningar. Förutom att de roterar med hastigheter upp till 500 000 rpm måste dessa lager ha extremt tyst drift och uppfylla stränga hygienkrav. NSK erbjuder precisionsminiatyrlager av rostfritt stål speciellt för denna tillämpning.

De två lagren i instrumenthuvudet drivs pneumatiskt av ett turbinhjul och säkerställer en stabil styrning av borren under tandbehandling. Miniatyrlager, som har en ytterdiameter på bara 6,35 till 7 mm, måste uppnå hastigheter på upp till 500 000 rpm och kunna stoppa mycket snabbt. Dessutom får inte lagren skapa mikrovibrationer och måste klara av frekventa rengöringsåtgärder och steriliseringar, vanligtvis med het, fuktig luft i en autoklavmiljö.

Under många år har NSK utvecklat och tillverkat precisionsminiatyrlager för dentalluftturbiner. Historiskt levererades dessa lager endast på den asiatiska marknaden för tandvårdsutrustning, men finns idag också på den europeiska dentalmarknaden.

ES1 är bland de material som används för att tillverka lagren. Det är ett speciellt NSK-utvecklat rostfritt stål som ger signifikant ökad renhet och korrosionsbeständighet jämfört med den vanligt valda AISI 440C (motsvarande ISO 1.4125). Den höga renheten hos ES1 rostfritt stål har en positiv effekt på lagrens livslängd, eftersom alla inneslutningar eller ojämnheter i strukturen kan orsaka spänningssprickor eller flagning på lagerbanan. Användning av ES1 ökar också korrosionsbeständigheten.

De rullande elementen i NSK:s miniatyrlager för tandborrar är gjorda av högpresterande keramik, medan hållarens material är antingen PEEK (en högpresterande plast) eller Torlon® PAI (en polyamid-imides termoplast).

Alla komponenter som används i dessa miniatyrprecisionslager uppnår de högsta nivåerna av noggrannhet. Detta utfall gäller lika mycket för kuldiameterns reproducerbarhet som för kulbanans ytkvalitet (grovhet) och kulbanans och hållarens rundhet.

NSK erbjuder också dentala lager i högsta noggrannhetsklass ABEC9 (P2) samtidigt som man uppnår en borrdiameter med sorterad toleransklass från 0,0025 till 0,00125 mm och från 0,00125 till 0 mm. Konsekvensen av detta är att NSK-lager ger signifikant mindre mikrovibrationer och avger mindre buller än jämförbara lager från andra tillverkare. Dessa egenskaper beror på forskning och avsevärda investeringar inom produktionsteknik, samt utveckling av dedikerade test- och mätprocesser för olika lagerstorlekar och -typer.

NSK:s sortiment av precisionsminiatyrlager för dentalluftturbiner inkluderar fyra serier av spårkullager och vinkelkontaktkullager med mer än 40 olika typer och storlekar. Tillsammans med typiska ytterdiametrar på 6,35 till 7 mm har lagren normalt en innerdiameter på 3 mm för bredderna 2,3 till 2,8 mm, medan smörjmedlet är CF1, en lågviskös, högpresterande olja.

Dentalluftturbiner är utrustade med två högprecisionsminiatyrlager som når hastigheter upp till 500 000 rpm.


Miniatyrprecisionslager för tandläkarborr

 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare