www.tillverkning-sverige.com
NSK

NSK-lager med keramisk beläggning gynnar VSD-användare

NSK har utvecklat en serie spårkullager med en optimerad keramisk beläggning som gynnar användare av drivenheter med variabel hastighet (VSD -Variable Speed Drives) och elmotorer. Beläggningens isolerande effekt förhindrar strömöverföring, vilket inte bara förlänger lagrets livslängd utan förhindrar skador på närliggande drivkomponenter.

Energieffektiva VSD:er blir alltmer populära i en mängd industriella maskiner, system och utrustningar. Användningen av VSD är särskilt ekonomisk när olika effektnivåer krävs som svar på varierande behov. Frekvensreglering kräver emellertid lager som passar en annan form av krav, främst för att det alltid finns risk för att parasitström når de drivna komponenterna via motoraxeln och lagren. Denna ström kan orsaka skador på lagren från fenomen som rippelbildning och smältning av löpbaneytor. Drivna komponenters funktion och livslängd kan också försämras av strömflödet.

Konstruktörer kan motverka dessa relativt vanliga problem genom att använda spårkullager med keramisk beläggning på ytterringen. Beläggningens isolerande effekt stoppar strömöverföringen och förhindrar därmed lagerskador.

NSK har förbättrat den keramiska beläggningen som använts hittills efter att ha genomfört en omfattande serie tester, ett drag som har resulterat i bland annat två viktiga fördelar. För det första är beläggningens isolerande effekt upp till tio gånger större. För det andra är slagmotståndet hos den normalt mycket spröda keramiken nu mer än tre gånger så hög som hos de keramiska beläggningar som finns på konventionella lager. Lagren uppnår således betydligt längre livslängd.

En ytterligare fördel är att den optimerade keramiska beläggningen ger bättre avledning av den värme som genereras i lagret när rotation sker, vilket återigen bidrar till förlängd livslängd.

NSK:s sortiment av keramiskt belagda spårkullager beskrivs i en ny katalog med titeln "Bearings for Electric Motors", som finns i tryck eller som PDF-nedladdning på: http://www.nsk-literature.com/en/industrial-motor-bearings/

NSK har optimerat den keramiska beläggningen på företagets spårkullager vilket tar bort problem med parasitström vid användning av drivenheter med variabel hastighet (VSD).


NSK-lager med keramisk beläggning gynnar VSD-användare

 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare