www.tillverkning-sverige.com
Baumer

Arla Foods analyserar energiförbrukningen med flödessensor

Baumer FlexFlow® imponerar med sin enkla installation och effektiva övervakning av flödeshastigheten och medietemperaturen

Arla Foods analyserar energiförbrukningen med flödessensor


Arla Foods produktionsanläggning i Falkenberg (Sverige)

På sin anläggning i Falkenberg har mejerikooperativet Arla Foods för första gången skapat transparens när det gäller energiförbrukningen vid tillverkning av keso. För detta används Baumer FlexFlow ® flödessensor, som inte bara kan mäta flödeshastigheten utan även medietemperaturen. De besparingar som potentiellt kan göras i framtiden samt den enkla installationen gjorde att denna investering snabbt blev kostnadseffektiv.


Arla Foods analyserar energiförbrukningen med flödessensor

Mejeriproducenten Arla Foods producerar 20 000 ton keso varje år på anläggningen i Falkenberg – alltså 76,9 ton om dagen. Det är en imponerande mängd, men Arla Foods täcker med detta också nästan hela efterfrågan på keso på den svenska marknaden och exporterar dessutom till Finland, Danmark och Grekland. Med produktionsvolymer på den här nivån är en resurseffektiv tillverkningsprocess ett måste, och Arla Foods är också en pionjär i fråga om hållbarhet: 2050 ska tillverkningen av mejeriföretagets mjölkprodukter vara helt CO2-neutral. En viktig hörnsten i detta är energieffektiviteten. Mattias Abrahamsson, chef för produktionssystem vid Arla i Falkenberg, berättar: ”De senaste åren har vi fokuserat mer och mer på att kontrollera energiförbrukningen i våra anläggningar. Men på vissa områden visste vi helt enkelt inte var exakt energin användes.” Den kalorimetriska flödessensorn FlexFlow® från den schweiziska sensorexperten Baumer innebar ett genombrott: Arla installerade den på de kritiska punkterna i kyl- och värmesystemet och kunde, baserat på mätresultaten, för första gången få en tydlig bild av energiförbrukningen. Utifrån detta kan mjölkproduktstillverkaren nu vidta konkreta åtgärder för att minska den energi som används.

Mångårigt samarbete möjliggör exakt problemlösning

Kylning och uppvärmning – det var knäckfrågorna för energiförbrukningen för Arla Foods i Falkenberg. När anläggningen utformades hade livsmedelstillverkaren redan gjort mycket för att minska energiförbrukningen, tack vare sitt engagemang för hållbarhet. För till exempel kylkretsen, som kyler ner den tillverkade keson med 60 till 30 grader Celsius, används utomhuskylan i det svenska klimatet så långt som möjligt för att uppnå en kyltemperatur på 0,5 grader Celsius. Men även här skedde det energiförluster som Arla länge inte kunde lokalisera. ”När vi fick höra talas om FlexFlow®-sensorns möjligheter”, säger Mattias Abrahamsson, ”blev vi omedelbart intresserade. Det lät exakt som det vi länge letat efter.”

”Baumer har samarbetat med Arla Foods i många år”, berättar Martin Leupold, ansvarig produktchef för processensorer hos Baumer, ”ända sedan 1990-talet.” Som ett led i samarbetet skapades en ny processanslutning för mjölkproduktion kallad Baumer Hygienic Connection, med vilken rengöringstiderna kan optimeras. Även temperatursensorerna i produktserien CombiSeries utvecklades i nära samarbete mellan Arla och Baumers utvecklingscenter i Århus, Danmark. ”Detta nära samarbete gör det möjligt för oss att lära känna våra kunders verkliga smärtpunkter”, säger Martin Leupold, ”och utifrån detta kan vi utveckla eller föreslå produkter som faktiskt optimerar deras processer på ett hållbart sätt.” När det gäller kontrollen av energiförbrukningen valdes FlexFlow® Sensor, eftersom den enkelt kan integreras i den befintliga anläggningen och både flödet och temperaturen kan mätas med en lösning.

Enkel att installera och imponerande funktioner

Den enkla installationen av flödessensorn FlexFlow® är ett resultat av den symmetriska och centrerade designen med ett sensorelement framför sensorspetsen, vilket innebär att sensorn kan installeras optimalt i processen, oberoende av monteringsläge och inriktning. ”Med vår portfölj vill vi göra idrifttagningen så enkel som möjligt för våra kunder”, säger Martin Leupold. ”På så sätt kan de använda sin dyrbara tid till kärnverksamheten.” Flödessensorn har ett robust hölje i rostfritt stål med komplett elektronik, vilket gör komplexa ledningar och montering av kopplingsskåp överflödigt. Dessutom uppfyller FlexFlow® skyddsklassen IP 68 (Baumer proTect+), som tillsammans med de material som används gör den perfekt lämpad för hygieniska tillämpningar. En enastående funktion är dess maximala temperaturintervall på upp till 150 grader Celsius, vilket också kvalificerar den för SIP-uppgifter (Sterilization- In-Process).


Arla Foods analyserar energiförbrukningen med flödessensor

Baumer flödessensor FlexFlow® PF20H

Arla har redan installerat cirka 15 av flödessensorerna i kylkretsen och värmesystemet. I nästa steg planerar man också att utrusta CIP-returledningen med sensorerna, för att övervaka och optimera energiförbrukningen även där. Mattias Abrahamsson är mycket nöjd: ”Detta har visat sig vara en kostnadseffektiv lösning. Och eftersom de sensorer som hittills installerats tillförlitligt levererar de resultat vi behöver, installerar vi nu fler och fler av dem.” Martin Leupold är också nöjd: ”Den här lösningen gör att vår mångåriga partner Arla kan optimera sin energiförbrukning på ett målinriktat sätt, spara resurser och uppfylla sitt hållbarhetslöfte. Vi på Baumer arbetar för just sådana lösningar.”

Mer information:

www.baumer.com/flexflow

www.baumer.com/dairy

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare