www.tillverkning-sverige.com
HMS Industrial Networks AB

Ökad marknadsandel för industriellt Ethernet - fältbussar fortsätter minska och trådlöst förblir stabilt

Marknadsandelar för industriella nätverk 2020 enligt HMS Networks

Ökad marknadsandel för industriellt Ethernet - fältbussar fortsätter minska och trådlöst förblir stabilt
Marknadsandelar 2020 enligt HMS Networks - fältbuss, industriellt Ethernet och trådlösa nätverk.

Industriella nätverk är nyckeln till att uppnå smarta uppkopplade fabriker. HMS Networks årliga studie av marknaden för industriella nätverk visar att Industrial Ethernet ökar sin marknadsandel till 64% av alla nyinstallerade noder (59% förra året), medan fältbussarna sjunker till 30% (35). De ledande nätverken är EtherNet/IP och PROFINET som delar första plats med 17% vardera. Trådlösa nätverk har en marknadsandel på 6%.

HMS Networks presenterar sin årliga analys av marknaden för industriella nätverk med fokus på nya installerade noder globalt inom fabriksautomation. Som en oberoende leverantör av lösningar för industriell kommunikation och IIoT (Industrial Internet of Things) har HMS en betydande inblick i den industriella nätverksmarknaden. 2020-studien innehåller uppskattade marknadsandelar för fältbussar, industriellt Ethernet och trådlösa nätverk. Uppskattade tillväxtsiffror ingår inte i år. Anledningen är orsakade av unika marknadsförhållandena som beror på Coronavirus-situationen.

Ökad marknadsandel för industriellt Ethernet medan fältbussar fortsätter att sjunka

I studien ser HMS att Industrial Ethernet fortsätter att ta marknadsandelar från fältbussar. Industriellt Ethernet utgör nu 64% av den globala marknaden för nya installerade noder inom Factory Automation (jämfört med 59% förra året). EtherNet/IP och PROFINET delar förstaplatsen med 17% marknadsandel vardera. EtherCAT fortsätter att utvecklas bra globalt på 7% och Modbus-TCP på 5%. De passerar precis Ethernet POWERLINK på 4%.

Marknadsandelarna för fältbuss fortsätter att sjunka

HMS uppskattar en fältbussnedgång på 30% för nyinstallerade noder (jämfört med 35% förra året). PROFIBUS är fortfarande nummer ett på 8% och står för första gången för mindre än 10% av den totala industriella nätverksmarknaden. Uppkomlingar är Modbus-RTU på 5%, följt av CC-Link på 4%.

Reflektioner över marknadsandelar för industriellt Ethernet och fältbussar

“Vi förväntar oss att marknaden för industriella nätverk kommer att växa stadigt under de kommande åren, men på grund av den unika Coronavirus-situationen som nu påverkar affärsförhållandena globalt har vi valt att inte inkludera tillväxtsiffrorna i vår 2020-analys, endast marknadsandelar”, säger Anders Hansson, Chief Marketing Officer på HMS Networks. “Med endast fokus på marknadsandelar i år ser vi att Industrial Ethernet fortsätter att driva industriell uppkoppling i fabriker, med EtherNet/IP och PROFINET i ledning med EtherCAT på tredje plats”. Hansson fortsätter: “PROFIBUS är fortfarande den största fältbussen men har tappat marknadsandelar eftersom den allmänna nedgången för fältbussar fortsätter. En annan intressant slutsats är att Modbus fortsätter att göra bra ifrån sig - både när det gäller fältbussen Modbus RTU såväl som den Ethernet-baserade Modbus-TCP, vilket indikerar att fabriker inte avstår från att använda beprövade och väl fungerande tekniker i sina nya installationer bara för att de har funnits på marknaden ett tag.”

Trådlöst förblir stabilt och ser bra ut för framtiden

Trådlös teknik har en marknadsandel på 6%, medan WLAN fortfarande är den mest populära tekniken följt av Bluetooth. “Trådlösa nätverk behåller sin marknadsandel på en växande marknad som inte är dålig, men vi förväntar oss att den trådlösa andelen kommer att öka över tiden”, säger Anders Hansson. “Vi ser mycket pågående verksamhet globalt gällande trådlösa tekniker (t.ex. privata LTE/5G-nätverk) vilka erbjuder många möjliga lösningar för smart tillverkning på nästa nivå.  Detta kommer att innebära en ökad efterfrågan på trådlöst anslutna industriella enheter och maskiner vilka ska inkluderas i framtidens mindre uppkopplade och flexibla automatiseringsarkitekturer".

Regionala nätverksvariationer


EtherNet/IP och PROFINET är ledande i Europa och Mellanöstern med PROFIBUS och EtherCAT följande därefter. Andra populära nätverk är Modbus (RTU/TCP) och Ethernet POWERLINK. Den amerikanska marknaden domineras av EtherNet/IP, där EtherCAT tar viss marknadsandel. PROFINET och EtherNet/IP leder på en fragmenterad asiatisk marknad följt av PROFIBUS, EtherCAT, Modbus (RTU/TCP) och CC-Link/CC-Link IE Field.

 


Ökad marknadsandel för industriellt Ethernet - fältbussar fortsätter minska och trådlöst förblir stabilt

Anders Hansson, Chief Marketing Officer, HMS Industrial Networks

Omfattning:

Studien är HMS:s uppskattning för 2020 baserat på antalet nya installerade noder under 2019 inom Factory Automation. En nod definieras som en maskin eller enhet uppkopplad till ett industriellt nätverk. De presenterade siffrorna representerar HMSs konsoliderade syn, baserad på insikter från kollegor i branschen, vår egen försäljningsstatistik och den totala uppfattningen om marknaden.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare