www.tillverkning-sverige.com
PROSOFT TECHNOLOGY EMEA

Ön Guernsey börjar med trådlös vattenförsörjning med ProSoft Technologys RadioLinx

Ön Guernsey är en brittisk kronbesittning, lokaliserad i den engelska kanalen, cirka 48 km från Frankrikes nordkust och 113 km från Englands sydkust. Guernsey Water har utvecklat ett kommunikationsnätverk för att integrera 40 anläggningar till ett enda nätverk. Dessa sträcker från pumpstationer och vattenreningsverk till mark och kontorsbyggnader. ProSoft Technologys lösning, baserad på standard IEEE 802.11n, visade sig vara en pålitlig lösning som är enkel att integrera och dessutom kostnadseffektiv.

Ön Guernsey börjar med trådlös vattenförsörjning med ProSoft Technologys RadioLinx
Trådlösa nätverk har i allmänhet många fördelar för ett stort antal tillämpningsområden. I det här fallet var den stora fördelen att underlätta sammanlänkningen av platser belägna långt ifrån varandra. Detta är den typ av utmanande projekt som Guernsey Water kan möta, företaget som ansvarar för att leverera dricksvatten av hög kvalitet till öborna (www.water.gg). Guernsey Water har dessutom som mål att tillhandahålla en kundtjänst på hög nivå och därför är ett effektivt kommunikationsnätverk ett huvudkrav. Avlägsna platser brukade vara anslutna till infrastrukturen via telefonnätverket. För en ny plats fanns ingen tillgänglig ledning. Istället för att lägga till en ny kabelledning, övervägdes radioalternativet. Två RadioLinx radioenheter installerades på pilotplatsen för att testas och utvärderas av Boulting Group. Ett år senare, efter värdering av positiv feedback från konstruktions-, installations- och driftteam samt ett behov av ett förbättrat SCADA-nätverk, beslutade sig Guernsey Water för att utveckla ett brett nätverk för att täcka hela ön.

Fördelarna med trådlöshet blev tydliga inom kort, eftersom det går mycket fortare att installera ett par radioenheter än en ny telefonlinje, vilket också kräver ytterligare tekniskt arbete, t.ex. ledningsgravar osv. Detta är mycket viktigt för en tillämpning på en sådan här plats (en ö) där förmågan att vara självförsörjande är nödvändig för överlevnaden och undviker stora utgifter!

Dessutom har de trådlösa länkarna visat sig vara mycket driftsäkra, inga kommunikations¬förluster och högre bandbredd trots öns väderförhållanden. Tekniken har gett en mer effektiv fjärrstyrning över den fjärran platsen. Lösningen från ProSoft Technology uppvisade en rad fördelar när det gäller lönsamhet, eftersom kostnaden för paret radioenheter faller inom ramen för den fasta telefonlinjens avgift för 1 år - och både den bättre kvaliteten och högre hastigheten på kommunikationsnätverket ger en bättre servicekvalitet till användaren.

Det bästa alternativet för trådlösa nätverk med hög kapacitet
Allt detta var möjligt tack vare ProSoft Technologys RadioLinx 802.11n industriella radio¬moduler. Dessa högteknologiska produkter ger prestanda i världsklass för nätverk med hög kapacitet, inklusive nätverk på störningsbenägna platser (typisk inomhustillämpning) eftersom de kan användas tillsammans med antenner med MIMO-teknik (Multiple Input, Multiple Output). Samtidig förekomst av flera nätverk garanteras genom en kombination av 2,4 + 5 GHz band som ger 3 + 19 icke överlappande kanaler. De har också en väldigt hög signalkänslighet och bärvidd och levereras som Industrial Hotspot enkel eller dubbel radio, eller Industrial Client, enkel radio.

I det specifika Guernsey-projektet har 19 Industrial Hotspots installerats, 2 enheter för pilotprojektet och 17 enheter (blandat enkla och dubbla radioenheter) för den andra fasen. Några industriella huvudfunktioner för dessa produkter är certifieringen för användande i riskfyllda miljöer (UL1604, klass I, div. 2, ATEX zon 2, kat. 3), det breda arbetstemperatur¬området, höga resistansen mot vibrationer och stötar, DIN-skenmontering, PoE (Power over Ethernet) och simultant brygga/repeterare/Industrial Hotspot-läge. Alla produkter från ProSoft Technology levereras med tre års garanti och obegränsad teknisk support under produktens livslängd.

Industriella radioenheter från RadioLinx är enkla att konfigurera och övervaka med RadioLinx Wireless N Discovery Tool. Detta programvaruverktyg gör det möjligt att visa nätverkets topologi, tilldela IP-adresser till radioenheter för konfiguration samt övervaka nätverksdiagnostik, uppdatera radioenhetens fasta programvara samt detektera 802.11-radioenheter på nätverket. Användaren kan välja automatisk eller manuell nätverkskonfiguration (prioriterad eller fast) med självläkande funktionalitet och masterredundans för driftsäkra stora nätverk.

Boulting Group var inblandade i detta projekt som systemintegrator. De är kända för att vara ledande inom tekniska lösningar för mekaniska och elektriska system och tjänster inom ett brett utbud av branscher över hela värden, från en enstaka aspekt av ett projekt till en helt nyckelfärdig lösning.

“Tekniken var ny för såväl Boulting Group som Guernsey Water”, minns Jonathan Green, automationschef vid Boulting Integrated Systems, ”men installationen var en succé. Det har inte bara blivit möjligt att skapa en länk på kort tid, utan denna länk är dessutom mer driftsäker och med bättre prestanda än tidigare kommunikationslösningar.”

”Det gick väldigt smidigt att genomföra pilotprojektet”, tillägger Dave Amps, försäljningschef för automation vid Routeco, som är återförsäljare för både ProSoft Technology och Rockwell Automation i Storbritannien.

“Med stöd från experter vid ProSoft Technology, fick Boulting det stöd som behövdes från studie till fältvalidering och drift. På Routeco visste vi att vi kunde lita på produkternas höga kvalitet och på det stöd vi fick från ProSoft Technology, ett företag vi har samarbetat med i över 20 år.”

Om Guernsey Water
Guernsey Water har som mål att till våra kunder leverera vattentjänster som fokuserar på kvalitet, driftsäkerhet, homogenitet, värde för pengarna och hållbarhet. www.water.gg

Om Boulting
Boulting Group är ledande inom tekniska lösningar och tillhandahåller design, projekthantering, hantering av anläggningar, installations- och underhållstjänster till några av världens största företag.
Projekthantering, design, fabrikstillverkning och extern tillverkning, leverans, installation, inspektion, driftsättning och underhåll av mekaniska och elektriska system samt styr- och instrumenteringssystem. De levererar ledande tekniska lösningar för mekaniska och elektriska system och tjänster inom ett brett utbud av branscher över hela värden, från en enstaka aspekt av ett projekt till en helt nyckelfärdig lösning. www.boulting.co.uk/group

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare