www.tillverkning-sverige.com
Beijer Electronics Products AB

Trender inom HMI

Vilka är de senaste trenderna inom HMI? Och vad ska du leta efter, eller vara medveten om, när du surfar på marknaden i sökandet efter nya HMI-lösningar? Syftet med denna vitbok är att beskriva några av de senaste viktigaste tendenserna inom mjukvaruindustrin som driver industriella lösningar.

Trender inom HMI
Bildtext:
HMIs lösningar får inspiration från konsumentinriktade produkter som mobiltelefoner, MP3-spelare etc. Avancerad grafik ger användarvänliga och intuitiva användargränssnitt.

Trend 1: HMI som en integrerad del av en användarupplevelse.
Betydelsen av användargränssnitt har blivit alltmer uppenbar under de senaste åren. Tänk på Apples produkter, exempelvis iPod eller iPhone som ikoniska exempel på hur tilltalande och intuitivt användargränssnittet helt ändrat synen på särskilda produkttyper.

Framgångarna för Apples produkter och andra konsumentinriktade varor visar tydligt att ett gemensamt utseende och känsla för produkter, grafik och miljöer bidrar till att varumärket åtskiljs och ger förenliga upplevelser för kunden.

Många industriföretag har kommit till samma slutsats och börjar fokusera mer på kvaliteten på användargränssnitt i sina produkter. På många sätt är HMI framsidan av en maskin eller process. Ju högre funktionalitet och interaktion som inbäddas i HMI, desto mer motsvarar användargränssnittet den huvudsakliga erfarenheten av en maskin eller process. Morgondagens framgångsrika HMI lyfter begreppet av en HMI-lösning från att endast vara ett funktionellt tillägg till att bli en integrerad del av en användarupplevelse genom att lägga till rätt utseende och känsla.

Designelement inkluderar användning av WPF-objekt, skalbar till valfri storlek utan förlust av bildkvalitet, och användning av .Net-Objects som hittas på Internet. Användningen av mallar och objektformatmallar underlättar effektivt sättet att säkerställa en enhetlig, återanvändbar design. Inbäddning av alla funktionella föremål, inklusive Windows mediaobjekt i önskad skärmdesign, kommer att ytterligare stärka den positiva användarupplevelsen.

Förutom konkurrensfördelen för en maskinbyggare, finns dessutom argument för slutanvändare att motivera investeringar i utvecklingen av väldesignade intuitiva användargränssnitt. Värdet av morgondagens intuitiva användargränssnitts lösningar återspeglas i användarvänlighet, högre effektivitet och produktivitet, minskad tid för att slutföra uppgifter, fler nöjda användare, förtroende för system och färre felanvändare.

Trend 2: Innovation byggd på tillämpning av den bästa tekniska mjukvaruutvecklingen.
HMIs evolution drivs av kontinuerlig programvaruutveckling, uppbackad av en stark högpresterande panelhårdvara. Idag betraktas panelhårdvaran som ett instrument för HMI-plattformar, vilket gör att OEM-konstruktörer ökar värdet på sina företagsprodukter med flera olika alternativ för funktionalitet och design. Programvarans plattform är därför en avgörande faktor för en HMI-lösning.

HMI mjukvaruutveckling är en dyr och komplicerad fråga, och innovativa tillverkare av användargränssnitt måste basera sina mjukvaruplattformar på moderna, vitt spridda tekniker som .Net-Technology för att kunna få tillgång till ett tillräckligt brett utbud av verktyg och funktionalitet.

Samma argument kan tillämpas på framtida underhåll och utveckling av de tekniska plattformarna för HMI-lösningar. Resurserna bakom .Net är enorma, vilket kommer att återspeglas i en kontinuerlig utveckling av nya funktioner i HMI-mjukvaran. Beroendet av egna tekniker eller teknologier från mindre leverantörer måste betraktas som en unik strategi, men en riskabel strategi.

HMI-lösningarna är baserade på Microsofts .Net-Framework eller liknande teknik, och kommer sannolikt att kunna borga för ett innovativt framtidssäkert verktyg med kontinuerliga uppdateringar och service. Mycket uppskattade av OEM med långsiktiga strategier för egna produkter och externa leverantörer.

Trend 3: En öppen plattformsarkitektur för integrerade lösningar gör att HMI i huvudsak integrerar drift av en maskin eller en process med återkoppling till eller från operatören.

En aspekt är kvaliteten på det grafiska användargränssnittet, och i anslutning till detta, användbarheten. En annan viktig aspekt är öppenheten i HMI-lösningen. Är det lätt eller svårt att utbyta viktig information med olika system eller flygledare? Är ansökningskoden låst för anpassning av funktioner eller objekt?

Kommer runtime-mjukvaran att kunna påverka olika hårdvaruplattformar? Kan konstruktörer använda standarden? Nettovinst i deras projekt? Detta är frågor som ofta diskuteras i dialoger mellan kunder och leverantörer.

Den öppna plattformens arkitektur för morgondagens HMI-lösningar kommer att erbjuda ett brett utbud av möjligheter för OEM-företag för att förbättra utseende, funktionalitet och sammankoppling av ansökningarna för att katalysera unika produkter med betydande integritet.

HMI-lösningarna kommer att vara mindre egenutvecklade och erbjuda ökad frihet i val av runtime plattform, från kompakta operatörspaneler till industriella PC från olika tillverkare.

Det kommer att vara möjligt att skapa ett skalbart examensarbete som med fördel kan tillämpas på olika kontrollmärken och resolutionspaneler enbart genom att upprätthålla ett projekt. Ingenjörer kommer att kräva möjligheten att använda scripting-verktyg, t ex C # script, för att anpassa utseendet eller funktionaliteten av objektet. Designverktyget blir möjligt att importera från tredje parts objekt samt .NET-Controls.

Frihet i anslutning och kommunikation är utmärkande för en verkligt öppen HMI-lösning och kommer att innehålla en rad olika alternativ, från ett enkelt realtidsutbyte av data mellan registeransvariga upp till SQL- och OPC-kommunikation med annan utrustning och IT-system.

Sammandrag
HMIs lösningar är i ett tillstånd av förändring. Industriella användargränssnitt inspireras av konsumentinriktade produkter som mobiltelefoner, MP3-spelare etc, med avancerade 3D-liknande grafik, ikonnavigation och kontroller, vilket resulterar i användarvänliga och intuitiva användargränssnitt. Trendsättande HMI-lösningar kommer att stödja denna inställning med state-of-the-art grafik och funktionalitet helt i linje med väl utformat, intuitivt användargränssnitt, som bygger på en flexibel spridd modern programvaruteknik och en verkligt öppen plattformsarkitektur.

Grafiska användargränssnitt måste inte nödvändigtvis innefatta användning av avancerade grafiska lösningar. Enkelhet och konsekvens slår ofta komplicerade och alltför konstnärliga lösningar. Men designprocessen drar ofta nytta av samarbete mellan grafiska designers och ingenjörers ansökan.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare