www.tillverkning-sverige.com
CIAT

CIAT har installerat ett kyllagersystem på Valenciennes Sjukhus i norra Frankrike.

Cristopia kylda lagringssystem, beställt för ett par månader sedan, optimerar sjukhusets energikonsumtion och använder kylenheter med kombinerad styrka på 2200 kW i stället för 4000 kW som ursprungligen planerats. Denna CIAT-utrustning producerar en kyleffekt som räcker för hela byggnaden (JeanBERNARD), över 110 000 kvm, med en sängkapacitet av 1000 bäddar, och inkluderar även förutom andra enheter, 14 operativsystemsalar, 20 bildframkallningsrum och 29 intensivvårdsplatser. Installationen kommer att betala sig inom endast fyra år.

CIAT har installerat ett kyllagersystem på Valenciennes Sjukhus i norra Frankrike.
Inom ramen för ett projekt på 70 000 kvm (inklusive en 55 000 kvm förlängning), har kapaciteten vid Valenciennes Jean Bernard Sjukhus i norra Frankrike ökat med 1000 bäddar. CIAT-utrustningen producerar kylkapacitet för hela byggnaden, både i de nya och gamla delarna, oavsett patientenssalar eller teknikrum där de skall förvaras permanent (röntgen-, operationssalar etc). Kallagringsprincipen består av att spara och lagra kyla då behovet i byggnaden är lågt, främst under natten, och dra nytta av den svalare utomhustemperaturen för kondensatorn. Genom en utjämning av kallproduktion över 24 timmar, minskas energiförbrukningskostnaderna och utrustningen är av optimal storlek.

- För oss visar Cristopia-systemet tre stora fördelar. Först och främst är installationen mindre. Vi krävde en effekt på 4000 kW i början, men med Cristopia är 2200 kW tillräckligt. Utan kylförvaring måste en 4000 kW-utrustning installeras, och därmed skulle det elektriska energiavtalet som ingåtts samt konsumeringseffekten fördubblas (och ytterligare 15-30 ton tyngd läggas på taket). Dessutom använder Cristopia-systemet el till låga tullsatser. Kylkapaciteten lagras under natten och levereras när taxorna är höga under dagen. Därför undviks mycket dyra höglasttider. Slutligen, i jämförelse med den klassiska lagringslysrörsbytarens system, kräver Cristopia inget underhåll, berättar Morad Rahal, teknisk direktör vid Valenciennes Sjukhus.

- Det finns ingen kemisk behandling, ingen anledning att helt tömma systemet regelbundet för att bibehålla prestandan, och dessutom har elförbrukningen flyttats under dagen för att nattetid minska koldioxidavtrycken i byggnaden, säger Stephane BREBION, projektledare för SODEG Engineering, som rekommenderas denna lösning.

Tre CIAT Powerciat, med sammanlagt 2150 kW kapacitetsenheter, är installerade på huvudbyggnadens tak, bredvid Helipaden. Den glykolprimärkrets som förmedlar kyla till fyra underjordiska tankar, 45 kubikmeter vardera, innehåller kylförvaringsnoduler. Sekundärkretsen distribuerar energi till undercentralerna, som i sin tur levererar luftbehandlingsenheterna och terminalenheterna. Mer än 100 CIAT COADIS2-typ komfortenheter utrustar sjukhusets kontor.

- Det totala CIAT-erbjudandet var viktigt i vårt val. Leverans av både Cristopia lagringssystem och justeringen av kylaggregat och kyllagerenheter är verkligen en fördel. De kunde lova optimering av systemet och av samtliga resultat, säger Morad Rahal.

Med 25 års erfarenhet av termisk systemenergilagring är CIAT-gruppen idag världsledande inom sektorn. De har installerat mer än 2500 system, vilket dagligen sparar mer än 800 MW elektrisk effekt i och med Cristopia-utrustningen. Ett användningsutbud från -33 ° C till 27 ° C samt en energieffektivitet överlägsen andra lösningar på marknaden har i stor utsträckning bidragit till denna framgång. Cristopia-systemet använder noduler, polyolefin-områden framsställda genom extruderad formblåsning. Nodulerna är fyllda av ett förskjutningsmaterial (trögflytande vätska). Utöver sin enastående termiska prestanda i form av utbytesenergi, har Cristopia-nodulerna en exceptionellt lång livslängd (motsvarande mer än 30 års användning under normala förhållanden).

Funktionssätt
Endast lagring: Under natten lagras energi med hjälp av kylenheten som kyler ner vätskan. Denna vätska cirkulerar i en temperatur lägre än fusionstemperaturen i det förskjutningsmaterial som ingår i nodulerna, och som orsakar dess kristallisering.

Direkt produktion: När efterfrågan är mindre än energin i kylenheten, produceras kyla enbart direkt av enheten.

Endast leverans: Det termiska energilagringssystemet kan användas separat utan att kylenheten sätts i drift (som en backup eller under rusningstrafik). Kylmedlet går in i systemet vid en temperatur över fusionpunkten i förskjutningsmaterialet och kyls vid kontakt med modulerna.

Direkt produktion och leverans: När efterfrågan är större än kraften i kylenheten måste den uppfyllas genom gemensam drift av enheten och lagringssystemet.

Direkt produktion och lagring: I detta driftläge (i allmänhet på natten), debiterar kylenheten nattetid lagringssystemet och föreskriver kraven (begränsad till 10-15% av laddningslägets enhetsenergi).

Cristo’Control
CIAT-koncernen har ett unikt fulländat kontrollsystem i sitt Cristo’Control-utbud, som syftar till att hantera kylaggregat. Cristo’Control är monterad i ett litet elskåp anslutet till det allmänna elskåpet och mätutrustningen. Cristo’Control, den smarta delen av installationen, hanterar alla parametrarna för att under hela året optimera den totala energieffektiviteten i motorn. Enligt användarens strategiska val, laddningsstyrka, årstid, klimat, el- och installationsevenemang, reagerar Cristo’Control dynamiskt med syfte att utföra de mest tillförlitliga tjänster och uppnå bästa prestanda. Installationen följs lokalt (genom en display på Cristo’Control-enheten) eller på distans (sänder information till en eller flera fjärrstationer). Informationen skickas till underhållsbolag eller någon annan organisation som anläggningens ägare väljer. Fjärrövervakningen sköts via en serie länkar eller en ADSL-linje.

Fjärrövervakning på webbplatsen www.Cristo’Control.com analyserar verksamheten vid anläggningen i realtid samt på medellång och lång sikt. Förebyggande underhåll skall biträdas av övervakningens operativsystemparameterdrift. Riskerna för kurativa arbeten samt driftskostnader minskar, och kvaliteten på tjänsterna förbättras. Långsiktig fjärrövervakning gör det möjligt att anpassa strategier för kontroll enligt förändrade krav eller nya taxor för el.

Bildtexter:
VAL1.jpeg: PowerCiat kylenheter på tak
VAL2.jpeg: Cristopia kalla lagertankar
VAL7.jpeg: Övervakning av installationen med Cristo'Control

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare