www.tillverkning-sverige.com
PROSOFT TECHNOLOGY EMEA

Industriell trådlös radioutrustning som erbjuder en pålitlig lösning för Tecnorullis lager med utomatiserad hanteringssystem

Att lagra och flytta tunga metallrör är ingen lätt uppgift för automationsingenjörer. Det är värdefullt att ha möjligheten att snabbt lagra och flytta tunga metallrör i smala gångar med ett automatiserat lager. Företaget Tecnorulli har beslutat att använda trådlöst för denna typ av tillämpning. Det trådlösa alternativet medför dock problem på grund av själva miljön, eftersom allting är gjort av metall i lagret. Även de rörliga delarna, vagnarna som navigerar genom gångarna för insättning och/eller plockning av material från hyllorna och raderna, är också tillverkade av metall. I en RF-miljö sätter man värde på det robusta, säkra och pålitliga med trådlösa tillämpningar. Ändå ville Tecnorulli övervinna utmaningen och beslutade att använda trådlöst, med mål att förbättra kvaliteten och svarstiden till sina kunder. ProSoft Technologys industriella radioapparater RadioLinx var nyckeln till problemet med kommunikationssvårigheterna, som Tecnorulli hade i sitt automatiserade lager.

Industriell trådlös radioutrustning som erbjuder en pålitlig lösning för Tecnorullis lager med utomatiserad hanteringssystem
Det italienska bolaget Tecnorulli är en av de ledande tillverkarna av valsar och maskiner för transportband. Tecnorulli är beläget i S. Giovanni Lupatoto i provinsen Verona, och har varit tillverkare av valsar och maskiner för transportband i 35 år (www.tecnorulli.com). Stöttepelarna i Tecnorullis företagsstrategi är en kontinuerlig teknisk utveckling, snabb respons av sina kunders behov och stor produktionsflexibilitet. För att kunna möta den globala marknaden var det nödvändigt med ett automatiserat lager med hanteringssystem.

Med tiden har Tecnorulli successivt förvärvat erfarenhet och särskild sakkunskap som har fört bolaget till toppen inom sin bransch. I själva verket producerar bolaget såväl maskiner som är konstruerade att tåla de tuffaste arbetsförhållanden (bland annat stenbrott, gruvor, industrier för marmorarbeten, sockerfabriker, saltverk, vägbyggmaskiner, gjuterier och cementfabriker), men även högteknologiska produkter som används i de mest moderna automatiserade fabrikerna (som till exempel mekaniska löpandeband, buteljeringsanläggningar, emballage, lastpallar, läkemedel och kemisk industri). Tecnorulli tillverkar även greppande och stillastående hjulvalsar, som är specialkonstruerade för att tillförlitligt fungera även under extremt svåra förhållanden. Erbjudandet blir komplett med PVC- och polyamidserien av produkter för medellätt last, som är kombinerad med flexibel användning, icke-toxicitet, tyst och fri från gnistor, med resistens mot atmosfärisk påverkan som är vanligt för galvaniserade stålvalsar.

Eftersom det automatiserade lagret innebar att flytta vagnar, var en industriell radiokommunikation nödvändig. Efter ett misslyckat försök med ett tidigare val fann Tecnorulli en tillförlitlig lösning med ProSoft Technology.
- Som ni kan föreställa er är störningar i produktionen ett stort problem i vår bransch, förklarar Tecnorullis anläggningsansvarig. Under lång tid har vi kämpat med ett problem i våra automatiserade lager för råmaterial. Vi var tvungna att transportera metallrör på ett helt säkert sätt. Därför kontaktade vi ProSoft Technology för att se om vi kunde använda industriella radioapparater i vår verksamhet. Deras partner i Italien, ATTI, med bas nära Perugia i Ponte San Giovanni, installerade radioapparaterna.

- Problemet var att vi inte kunde få maskinerna att samverka. Vi hade problem med att ansluta två maskiner, men tack vare användningen av ProSoft Technology RLX-FHS radioapparater, kunde vi lösa problemet och eliminera lagerblockeringarna. Vi har inte haft några större problem sedan vi installerade ProSofts industriella radioapparater och arbetsflödet har utan tvekan förbättrats.
- Genom att hjälpa våra kunder i deras val kan vi i vissa fall låna dem radioapparaterna i en månad, så att de själva kan se att vår lösning passar perfekt för deras behov, förklarar Giuseppe Vencesclai, vd för ATTI.

Användarvänlighet och tillförlitlighet
I detta fall har tre ProSoft Technology RLX FHS radioapparater installerades i Tecnorullis lager. Dessa radioapparater är utformade för att minska konstruktionskostnaderna och installera seriedatauppkopplingar (i detta fall, men även för Ethernet) i besvärliga miljöer som lagerlokaler för metalldelar.

- Våra kunder brukar rapportera att ProSoft Technologys trådlösa lösningar ger mycket högre tillförlitlighet och är lätta att implementera, säger Aurélien Fabre, affärsutvecklingschef för ProSoft Technology i Italien. Lösningarna bidrar i hög grad till bra avkastning i förhållande till investeringen.

Den nya generationen av industriella radioapparater är mycket lätta att använda och ProSoft Technology är särskilt utarbetad för känsligheten hos mottagarna och filtreringsalgoritmerna. Slutanvändarna får även effektivare drift i miljöer med höga störningsnivåer och de kan också ställa radioapparaterna med större avstånd från varandra.

Med ProSoft Technology hoppfrekvensradioapparater (FHSS), kan data överföras mellan seriegränssnitt där enheter varierar från 19,2 Kbit/s till 230 Kbit/s (upp till 3000 Mbps för Ethernet-version). RadioLinx radioapparater är verksamma på 2,4 GHz eller 900 MHz bandbredder (beroende på varje lands förordning). Hoppfrekvenstekniken på radioapparaterna ger det trådlösa nätverket en mycket hög säkerhetsnivå med nästan ett totalt skydd mot störningar och ett mycket brett spektrum (5-10 km i Europa, och upp till 24 eller 48 km i Nordamerika, anpassat efter varje lands förordning).

ControlScape, som är en lättanvänd programvara som hanterar nätverkskonfigurationer och avancerade felsökningar, levereras gratis av ProSoft Technology. Denna programvara övervakar bland annat variabler som signalkrafter, dataöverföringar och antalet anslutna nätverk, för att hjälpa slutanvändarna att installera och underhålla det egna nätet.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 15 000+ IMP-följare