www.tillverkning-sverige.com
Ingersoll Rand

Slut på Anslagsunderhåll

För Ingersoll Rand, som nu opererar på fler än 300.000 pumpar runt om i världen, är den nya motorteknologin för membranpumpar en stor succé. Teknologin slåss mot tre kopplingspumpmotorresultat frost, överstegring och låg energieffektivitet. Med anskaffningsvärdet på membranpumpar inkluderande endast 5 % av hela ägarskapskostnaden, är förmånen med Ingersoll Rands innovativa teknologi tydlig. Efter att i fem år ha arbetat med alla Expertserier (3/8’’ till 2’’ för icke metallpumpar, ½’’ till 3’’ för metallpumpar), har arbetskostnaderna minskat med 20 - 50 %.

Slut på Anslagsunderhåll
”Anslagsunderhåll”, en teknik som vanligtvis används på felande pumpar där en tekniker slår på pumpens överstegrande motor med en hammare eller gummiklubba, som ofta indikerar bristfälligheter i membranpumpens motor. Ingersoll Rands innovativa pumpdesign har undanröjt problemet.

Problem: köld
Köld är ett kroniskt problem som gör att en motor kärvar och brister i många system. Frost förekommer som komprimerad luftexpandering och skapar ett skarpt tryckfall. När luften återgår till lufttryck, blir den extremt kall och fryser all fuktighet som finns i luften. Denna kalla luft har mätts så låg som -30 grader, den orsakar ispartiklar som ackumuleras och täpper till motorutrymme och ljuddämpare. Isbildningen gör att pumpen stannar och förblir oanvändbar tills omgivande luft eller något annat kan tina isen. Man utvecklar många möjligheter att få bukt med problemet, såsom uppvärmningsanordningar, varmvattenkranar och andra mekanismer. Emellertid binder detta upp utvecklingsteamet och efterfrågar även ytterligare resurser. Ingersoll Rands lösning är en ny pumpdesign som så snabbt som möjligt förbrukar luften från tryckkammaren. Att leda gas genom kritiska motorkomponenter, exempelvis spolventiler, är förbjudet. Denna design bygger i huvudsak på en produktutvecklad ventil, Quick DumpTM, som avleder kyl- och våtutsuget från flertalet luftventiler.

Problem: överstegring

Konventionella ventiler kännetecknar en ”balanserad” design där ventilerna väger lika mycket. Luftventiler som använder denna design generar ofta svaga skiftsignaler och, efter en tid, ventilcentrum med likadan tryckskillnad på båda sidor. Dessa tryck annullerar varandra och luftventilen skiftar inte, vilket orsakar överstegringen. Ingersoll Rands team har designat en ny ”obalanserad” ventil som avlägsnar luftventilscentrering. Luftventilens design består av en avsevärd diameter på ena sidan av ventilen och en mindre på motsatta sidan, och frambringar på så sätt en optimal tryckskillnad. Eftersom ventilerna alltid spänner mot en sida, centrerar de inte och belastar heller inte pumpen, inte ens under lågt trycksluftsintag.

Problem: låg energieffekt
Många tillverkare utnyttjar en O-ringskonfiguration på ventilerna för att hindra luftläckage, men denna design sliter, och skapar ofta en dålig tillslutning, den åstadkommer luftgenomblåsning och reducerad effekt. Luftgenomblåsning orsakas även av en stum fjäderlängd som överlappar ventildesignen. Modellen använder en spole med en något mindre diameter än borren den sitter i, vilket skapar en lucka som gör att komprimerad luft kan försvinna.

Ingersolls lösning, som kallas D-Valve, består av en pluspol på ventilens elektronrör skapad av U-koppar för att maximera energieffekten. Dessa förhindrar luftläckage genom att tillföra en pluspol medan ventilen skiftar. Dessutom är förslutningspunkterna gjorda av starka material, där användbara komponenter (keramiska är ofta bäst) ger lång livslängd. Speciella material, som hårt pressade hylsor, används för att öka smörjförmågan och minska eller eliminera slitning i rörbestyckningsförloppet.

Bildtexter:
Genomskärning av ventil. Jpeg: Ingersoll Rands innovativa membranpumpdesign
QuickDump.jpeg: Quick Dump ventiler eliminerar kyla
Exp_Pump_Group.jpeg: Expertområde, utrustat med innovativ luftmotorteknologi

Contact: Karina Visciola
Email : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Website: www.fluids.ingersollrand.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare