www.tillverkning-sverige.com
Scott Safety - 3M

Historien om ELSA: 35 år av andningsskydd

Tony Pickett, Associate Director of Product Management - Industrial & M&CD, Scott Safety, tar oss igenom historien av ELSA Escape.

Historien om ELSA: 35 år av andningsskydd
Andningsapparater är produkter avsedda att förse användare med ren andningsluft från en tryckluftkälla som är oberoende av atmosfären där användaren arbetar i. Det finns tre olika typer av andningsapparater. Tryckluftsapparat med slang, bärbar andningsapparat och andningsapparater för evakuering. I denna artikel kommer jag att ta upp andningsapparater för evakuering, hur de fungerar och vad de används till.
 
Utrymningsskydd med kompressionsluft utvecklades av Saber (nu Scott Safety) på 1980-talet som marknadsförde dem under varumärket ELSA (Emergency Life Saving Apparatus). Ursprungligen utformades de för att lösa problemet med att evakuera från bränder på fartyg. I säkerhetsincidenter som involverade fartyg visade det sig att dödsfall ofta inte orsakades av själva branden utan av de giftiga ämnen som fyllde passagevägarna och trapphusen på fartygen samt bristen på tillgängligt syre. Branschen behövde därför en produkt som lätt skulle kunna stuvas på olika ställen på fartyget, vara snabbt tillgänglig av skeppspersonalen och som kunde ge tillräcklig mycket luft så att bäraren kunde komma ut på fartygets däck. För att ta fram ett andningsskydd som snabbt och enkelt kunde användas designades produkten med en huva som var lätt att dra över huvudet och skulle passa ett stort antal användare, inklusive de med skägg och glasögon. Huvan var mycket enklare att använda än en traditionell helmask som vanligtvis används till fristående andningsapparat eller till tryckluft.
Anatomin hos en flyktapparat
 
Normalt består en kompressionsluftsmask av en liten cylinder som ger antingen 10 eller 15 minuters drift. Cylindrarna är vanligtvis gjorda av stål men det finns alternativ med kompositcylinder. Majoriteten laddas vanligen till 200 bar men i vissa fall kan de vara på 300 bar (200 bar är 200 gånger atmosfärstrycket, för att uttrycka det i perspektiv är luften i bildäck runt 2,5 bar). En användare kan emellertid inte andas luft vid ett sådant högt tryck på cylindern finns en reduceringsventil monterad. Reduceringsventilen tar högtrycksluft och sänker den ner till ca 7 bar. Det är således 7 bar luft som sedan matas upp i slangen till en huva där luften passerar genom ett litet hål, en begränsare som låter luft att strömma in i huvan på runt 40 liter per minut.
 
Luft fyller upp huvan och bäraren andas från denna luftbehållare. Om du bara andades från en huva full av luft skulle du andas ut koldioxid. För att hantera detta är huvan försedd med en innermask som kanaliserar utandningsluften ut genom en andningsventil. Härigenom cirkuleras frisk luft ständigt i huvan och det mesta av luften som utandas försvinner ut ur masken. Cylindern, reduceringsventilen och huvan finns vanligtvis i en väska som bäraren kan ha över axeln när de utrymmer.

Hur används en ELSA?
Som namnet antyder används flyktapparat endast vid flykt för att lämna en farlig miljö till en säker. Under inga omständigheter ska de användas för att komma in i en farlig miljö. Om arbete krävs i en sådan miljö ska en andningsapparat eller tryckluftsapparatt användas.
 
Flyktmasken kan antingen att bäras av användaren alternativt monteras i ett skåp som bäraren snabbt kan få tillgång till. Flyktmasken används ofta i kombination med annan skyddsutrustning, såsom en gasdetektor, bärbar eller fast, vilken kommer att larma om nivåerna av giftig gas ökar eller om syrgasnivån minskar. När användaren vet att de behöver fly, öppnar de påsen och tar ut huvan. Detta aktiverar automatiskt luftflödet användaren behöver inte oroa sig för att starta apparaten. Användaren kan snabbt dra huvan över huvudet och göra sin utrymning. När bäraren är i ett säkert område med känd bra andningsluft kan huvan avlägsnas. Flyktapparaten återfylls med luft och huvan sätts tillbaka i påsen sedan kan enheten användas igen.

ELSA:s utveckling
 
Från sin ursprungliga design på 1980-talet har utrymningsmaskerna utvecklats mycket, inte minst på grund av genomförandet av europeiska prestandakrav som naturligtvis inte fanns när den första produkten skapades.
 
Från den ursprungliga designen till dagens modell ser man förbättringar i flamresistens, CO2-uppbyggnadsnivåer, bättre visibilitet och automatisk aktivering. Resultatet av detta är att användarna nu har en exceptionellt högpresterande produkt som ger betryggande skydd för att kunna utrymma då detta krävs.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare