www.tillverkning-sverige.com
Makino

Makino a500Z: pålitlig och effektiv produktion med 5-axlig flexibilitet

På den årliga presskonferensen i Kirchheim unter Teck meddelade Makino lanseringen av det senaste tillägget till sin familj av 5-axliga fleroperationsmaskiner, a500Z. Baserat på beprövad teknik i Makinos A1-serie är den nya 5-axliga horisontella fleroperationsmaskinen skräddarsydd för komplexa komponenter.

Makino a500Z: pålitlig och effektiv produktion med 5-axlig flexibilitet
Bild 1: Frontvy på Makino a500Z

Bransch: Komponentproduktion, Formpressning/gjutning, Fordon, Industrikomponenter, Flygindustri, Legotillverkare.
Användningsområden: Simultan 5-axlig fräsning, Indexering

Den mycket rigida maskinstrukturen och den låga trögheten hos a500Z garanterar samma effektivitet i denna 5-axliga horisontella fleroperationsmaskin som man normalt förväntar sig av en 4-axlig maskin. Bäddgjutningen i en enda del, trepunktsstöd och snedbäddsdesign erbjuder stelhet och utmärkt stabilitet. Den symmetriska snedställningsstrukturen, som liknar några av a1-seriemaskinerna, säkerställer en minimerad kraftslinga för ökad effektivitet. Med Makinos innovativa teknik levereras svängbordet med minimalt överhäng och utmärkt styvhet.

Förbättrad produktivitet

A500Z har en 303 Nm HSK-A63 Makino-spindel med högt vridmoment. Ledande legotillverkare står inför täta modelländringar, täta omprogrammeringstider, samt många positionerings- och indexeringsoperationer samt manuella inspektionstider på maskinen. A500Z ger hög positioneringsnoggrannhet tack vare det korta avståndet mellan A-axelns vridpunkt och arbetsstycksplats. Minimering av nivåskillnader vid sömmar i indexbearbetning, och förmågan att flytta tunga arbetsstycken och dra fördel av snabb acceleration och retardation vid samtidig 5-axlig bearbetning minskar ytterligare skärnings- och icke-skärningstid.

Fleroperationsmaskinen erbjuder en 730 mm X-axel, 750 mm Y-axel och 700 mm Z-axelsträcka som rymmer ett arbetsstycke med maximal storlek och vikt på ø630 mm x 500 mm respektive 400 kg. Maskinens höghastighetsautomatiska palletväxlare (APC) och horisontella laddfunktion är ytterligare effektivitetshöjande funktioner.

Driftsnoggrannhet och termisk kontroll

Makino-maskiner är kända för sin termiska kontrollteknik - a500Z är inget undantag. En termiskt symmetrisk struktur kombineras med effektiv värmeavlägsnande från spindeln, stödkonstruktioner som kulskruvar och motorer, för att säkerställa maskinens stabilitet och maskinbearbetning under långa driftstimmar. Kulskruvarna och muttrarna är kärnkylda vilket förhindrar värme från att byggas upp och skapa termisk snedvridning och följdfel. Direktmotorerna på B/C-axeln är också utrustade med kyljackor för att hålla ner värmegenerering.

Utmärkt kylvätskestyrning och spånevakuering

Effektiv kylvätska och spånhantering är en absolut nödvändighet om en maskin är avsedd för hög produktivitetsnivå och därför genererar höga volymer flis per minut. I motsats till den vanliga 5-axliga trunkbaserade bordmodellen så har a500Z ett brett tråg som ligger under bordet. Ett generöst flöde av kylvätska från overheaddusch, väggtvätt och terrassvätskekylsystem eliminerar ackumulering av flis, vilket säkerställer att spånen faller direkt in i tråget för en perfekt flisevakuering. Palletladdningssystemet (PLS) har även terrasstvättning och ett mycket bra spolningssystem för att underlätta en bättre flisevakuering.


Makinos senaste kontrollenhet: Professional 6


För att ytterligare komplettera den förbättrade produktiviteten har a500Z funktioner som Makino Professional 6 (PRO 6). Styrenheten är enkel att använda och jämnar ut inlärningskurvan för nya operatörer.

Funktioner som den avancerade rörelsekontrollen Geometric Intelligence (GI) minskar den totala cykeltiden i typiska produktionskomponenter som hydraulventiler och elektroniska boxar. GI Drilling gör att spindeln och verktyget kan båga från hål till hål istället för att följa en fyrkantig väg. Detta minskar icke-skärningstider i jämförelse med vanliga borrmönster. Å andra sidan är GI Milling utformad för att förbättra prestanda vid 2-D-fräsning. Den låter användaren definiera en avrundningstolerans på varje fräsbana.

Makino PRO 6-kontrollern levereras med Inertia Active Control (IAC)-teknik för ökad effektivitet. IAC får feedback från servomotorerna och ställer in accelerationen och retardationen hos den specifika palleten på optimal nivå.

Automatisering

A500Z är redo för både pallet och automatiserad komponenthantering. Intelligenta automationslösningar från Makino, inklusive system som MMC2 och VIP med 6-Axliga robotar samt standardautomationssystem som finns tillgängliga på marknaden, kan enkelt integreras med maskinen. Även a500Z kan enkelt integreras i befintliga system.

Makino a500Z: pålitlig och effektiv produktion med 5-axlig flexibilitet
Bild 2: Stabilt och dynamiskt 5-axligt bord

För ytterligare information kontakta:

Andreas Walbert
Head of Marketing and Product Planning
Phone: +49 7021 503-201
E-Mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Website: www.makino.eu

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare