www.tillverkning-sverige.com
Makino

Makino rapporterar om betydande tillväxt i Europa och Asien

Japanska verktygsmaskinstillverkaren Makino Milling Machine Co., Ltd. redovisar ett budgetår med stabil global omsättning. Stor tillväxt i exportverksamheten kompenserade för en försvagad efterfrågan på hemmamarknaden. Trots stor politisk osäkerhet runt om i världen uppnåddes rekordhöga omsättningsnivåer i Amerika, Europa och Asien. Order från Europa ökade med mer än 70 % med stor efterfrågan från flygindustrin och industrikomponentsektorn. Under 80-årsjubileet kommer Makino att lansera en rad tekniknyheter på EMO i Hannover där ett brett spektrum av 5-axliga-, automations- och Industry 4.0-lösningar kommer att ställas ut.

Räkenskapsåret 2016

På Makinos presskonferens i Kirchheim unter Teck, Tyskland, den 27 juni redovisade Dr. P. Anders Ingemarsson, VD och koncernchef för Makino Europe, om en global konsoliderad omsättning på 153,641 miljoner yen, -5,1 % jämfört med föregående år (+ 1,7 % i lokala valutor) för räkenskapsåret 2016, vilket slutade den 31 mars 2017. Även om koncernen i Japan drabbades av en omsättningsminskning med -7,9 % uppnåddes nya rekordnivåer i alla andra regioner med en tillväxt i Amerika på 10,3 %, Europa med 8,5 % och Asien (exklusive Japan) med 4,2 % jämfört med förra året (i lokala valutor). Koncernens rörelseresultat uppgick till 9 660 miljoner yen, koncernens nettointäkt uppgick till 7,596 miljoner yen.

Positiv utveckling i Europa

Orderingången i Europa ökade med över 70 % på grund av stora kontrakt från flygindustrin och betydande efterfrågeökningar inom industrikomponentbranschen. Särskilt positiv utveckling kunde ses i Frankrike, Italien, Spanien och Polen. ”Investeringar i personal och infrastruktur lönar sig och utsikterna för budgetåret 2017 är lovande”, påpekade Ingemarsson. Gynnsamma marknadsförhållanden som åtföljs av lanseringen av ett brett sortiment av ny teknik vid EMO 2017 i september kommer att öka efterfrågan ytterligare under andra halvåret detta budgetår.

Stadig tillväxt i Kina och Indien

I Japan beror den minskade verksamheten främst på utvecklingen inom formpressektorn. Dessutom har det varit en allmän återhållsamhet gällande investeringar under året. Under det närmaste budgetåret förväntas ökade investeringar, särskilt inom bilindustrin där många nya modeller kommer att införas. Dessutom förväntas ytterligare volym genereras efter Makinos massiva investeringar i nya bearbetningscentraler för formpresstillämpningar. I januari öppnade Makino ett nytt teknikcenter i Nagoya för att ytterligare stärka sin lokala tekniska support i regionen.

Den positiva utvecklingen i övriga Asien härrör främst från produktionsmaskinmarknaden. Stora orderframgångar uppnåddes i Kina, där växande affärsmöjligheter härrörde från marknader som IT- och bilindustrin, samt i Indien där växande affärer kunde hänföras till två- och fyrhjuliga fordon samt jordbrukstillämpningar. Trenden i Kina och Indien förväntas fortsätta under det aktuella budgetåret. Dessutom kommer förbättrad funktionalitet hos smarta telefoner att leda till ökad efterfrågan på avancerade verktygsmaskiner. För att ta itu med det ökade behovet av bearbetningscentra i den asiatiska regionen gör Makino för närvarande en stor investering för att utöka produktionskapaciteten i Singapore.

Förbrukningsvaror i USA slås ihop med Global EDM Supplies

Tidigare i år genomförde Makino Inc. i USA två viktiga steg för att stärka sin position i Nordamerika: I januari öppnades ett nytt teknikcenter i Monterrey, Mexiko; Senare meddelade Makino sin fusion med EDM:s förbrukningsmaterialleverantör Global EDM Supplies. Samgåendet kommer att stödja expansionen av Makinos SST Consumables-verksamhet, vilket ger kunderna bredare geografisk räckvidd, större produktdiversitet och ökad tillgänglighet till erfaren teknisk service och support.

Även om USA-verksamheten uppvisade en väsentlig ökning av omsättningen jämfört med budgetåret 2015, med förnyat all-time-high, så låg resultatet under förra årets på grund av nedgång inom bilindustrin samt förseningar på stora order till flygindustrin. Med tanke på de positiva utsikterna inom halvledarindustrin och de uppskjutna möjligheterna inom flygindustrin förväntas orderna överstiga förra årets nivåer.

Makinos 80-årsjubileum: Laddad med ny teknik

I sitt 80-årsjubileum tittar Makino på framtiden med ett tydligt fokus på nyskapande innovativ teknik och erbjuder dedikerade lösningar till kunder i en mängd olika branscher. ”Vid EMO i september lanserar Makino ett brett spektrum av ny teknik med horisontella och vertikala 5-axliga och EDM-lösningar för industrikomponenter, formpressmarknaden samt flygindustrin, samtliga förberedda för automation och Industry 4.0”, säger Ingemarsson. ”Vi kommer att presentera en helt ny, flexibel, men stabil, horisontell 5-axlig maskin för komponentproduktion, mycket dynamisk vertikal 5-axlig maskin för impellerproduktion, nya vertikala 5-axliga bearbetningscentraler för snabb bearbetning av formdelar för bilar samt en ny generation EDM:er, för att bara nämna några exempel.”

För ytterligare information kontakta:

Andreas Walbert
Head of Marketing and Product Planning
Phone: +49 7021 503-201
E-Mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Website: www.makino.eu

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare