www.tillverkning-sverige.com
NORD Drivesystems

Drivdata i molnet

NORD DRIVESYSTEMS erbjuder nu molnbaserad fjärrövervakning i realtid för IoT-anslutna maskiner och drivteknik.

Drivdata i molnet
Bild: NORD har utvecklat en molnfunktion för fjärrövervakning och analys av drivsystemets viktigaste parametrar via internet (på bilden: testcentret på NORDs huvudkontor i Tyskland)

Alla drivaxlar kan övervakas från varsomhelst i världen där det finns en internetuppkoppling. Konceptet lanserades först på NORDs testcenter på huvudkontoret i Tyskland. Tekniken har testats grundligt och har visat sig fungera väl i drivnätverk med standardgränssnitt och -komponenter. Frekvensomriktare och motorstartare som styrs med Profinet skickar i realtid information om sin status i form av UDP-paket via en och samma busslinje utan att störa den normala styrkommunikationen.

Frekvensomriktarna med molnfunktion skickar data om strömförbrukning, hastighet och spänning samt statusord. Informationen skickas genom en Siemens PLC till en IoT gateway och vidare till molnet. Statusdata kan sedan analyseras för att skapa energiprofiler, underlätta förvaltning och planering eller för fjärrstyrt underhåll och det går även att se eventuella felmeddelanden eller överbelastningar. Omriktarna kan närsomhelst till och med skicka annan applikationsdata till molnet så som till exempel data från anslutna sensorer och ställdon. Från skickad statusdata går det också att erhålla andra värden så som till exempel oljetemperatur, en funktion som NORD har prövat och validerat i teststadiet. Sådan data kan användas för att hålla koll på till exempel smörjmedel och på ett tidigt stadium kunna utföra förebyggande underhåll. NORD kommer att fortsätta att satsa på att utveckla och förbättra IoT-koncept och tekniker för smarta anläggningar. De har till exempel nu under en tid kunnat erbjuda lösningar för kostnadseffektiv tillståndsövervakning baserad på virtuella sensorer.

NORD kommer att presentera dessa applikationer tillsammans med andra produktinnovationer på Hannovermässan 2017 (hall 15, monter H31).

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare