www.tillverkning-sverige.com
NORD Drivesystems

Fältdistributionssystem – nya drivenheter särskilt anpassade för intralogistik

Ny design med snabbkopplingar förenklar både installation, drift och underhåll

Fältdistributionssystem – nya drivenheter särskilt anpassade för intralogistik
Bild 1: NORDs nya fältdistributionssystem har snabbkopplingar och flexibla konfigurerbara gränssnitt och omkopplare vilket gör installation, drift och underhåll enklare än någonsin.

NORD DRIVESYSTEMS har tagit fram en ny serie elektroniska drivenheter för intralogistik som är både användarvänliga och kräver väldigt lite underhåll. Dessa nya frekvensomriktare och motorstartare för distribuerad installation är mycket enkla att installera och använda. Kodade snabbkopplingar gör det enkelt och bekvämt att sköta enheten genom hela systemets livstid, från installation till underhåll och även genom eventuellt byte. Mekaniskt är enheterna mycket flexibla och har anpassningsbara funktioner som kan konfigureras till kundens önskemål, så som gränssnittsportar och manuella omkopplare. De har även funktioner så som återkopplad och sekventiell styrning med en inbyggd PLC.

Distribuerade drivenheter måste kunna utföra kommandon från ett centralt styrsystem på högre nivå med 100 % driftsäkerhet. I många fall kan operatörer eller tekniker behöva komma åt en enskild drivenhet eller drivaxel på plats för att till exempel snabbt kunna fixa små problem så som ett blockerat transportband som annars skulle kunna leda till stora förseningar eller blockering av hela produktionslinjen. NORD DRIVESYSTEMS har därför tagit fram en ny serie elektroniska drivenheter de kallar NORDAC LINK, som möjliggör tidsbesparande drift och underhåll. Enheterna har kodade snabbkopplingar för all strömförsörjning och kommunikation och även för en del sensorer, ställdon och givare vilket möjliggör enkel, snabb och säker inkoppling. Felsökning och diagnostik utförs enkelt från golvet med hjälp av lampor på fältdistributionssystemen och problemen kan lösas lokalt med hjälp av omkopplare för underhåll och styrning på själva drivenheten. Dessa kompakta drivenheter monteras antingen på väggen eller på tavla och de har en strömskena vid strömförsörjningen så att enheterna kan seriekopplas med korta kablar för att spara tid och pengar. Fältdistributionssystemen kan styra både asynkron- och synkronmotorer och levereras med omfattande certifikat för drift varsomhelst i världen. Drivenheterna stödjer kommunikation med Profibus, CANopen, DeviceNet, AS-i, samt de industriella nätverksprotokollen ProfiNet, Ethernet POWERLINK, EtherCAT och EtherNet/IP.

Fältdistributionssystem – nya drivenheter särskilt anpassade för intralogistik
Bild 2: Kostnadseffektiv seriekoppling mellan segment i långa transportband där strömförsörjningen dras igenom enheterna.

Särskilt anpassade drivenheter för transportörfunktioner

NORD har fokuserat på utveckling av smarta distribuerade drivenheter för transportörer i många år vilket nu har resulterat i ett brett utbud av distribuerad drivelektronik med långt fler funktioner än konkurrenternas produkter. 2009 kom NORD ut med motorintegrerade frekvensomriktare med pulsgivarfeedback, positionsstyrning, hissfunktioner och Safe Stop. 2015 la man till en PLC i motorintegrerade drivenheter och nu har man efter flera års erfarenhet och nära samarbete med kunder kunnat lansera denna nya serie fältdistributionssystem. Dessa intelligenta drivenheter med ett beprövat och användarvänligt gränssnitt kan konfigureras för en rad olika specifika transportöruppgifter. Med en integrerad PLC och PI-reglering kan man även skapa autonoma modulbaserade system. NORDs frekvensomriktare och motorstartare finns tillgängliga med en effekt på 0,55 till 3 kW. Under 2017 kommer även omriktare för motorer upp till 7,5 kW att läggas till i utbudet.

Driftsäkra drivenheter med hög överbelastningskapacitet


NORDAC LINK motorstartare reglerar mjuka starter och inbromsningar samt sköter bakåtdrift i applikationer med en bestämd hastighet. Precis som fältdistributionssystem av omriktartyp har de slitagefria elektroniska omkopplarna omfattande skydds- och övervakningsfunktioner vilket gör att du kan spara pengar på vanliga styrskåpskomponenter så som motor- och reverseringsomkopplare. I mer krävande applikationer kan frekvensomriktare ge mycket effektiv och noggrann hastighetsreglering och slitagefritt bromspåslag. Med hjälp av fältorienterad vektorstyrning kan omriktarna hålla de inställda hastigheterna även under stora belastningsvariationer och säkerställa fullt moment även vid stillastående (0 rpm). Dessa AC vektorbaserade drivenheter har en hög överbelastningskapacitet på 150 % i en minut och upp till 200 % under kortare perioder. En integrerad belastningsövervakning skyddar utrustningen från skador vid eventuella blockeringar. Omriktarna stödjer även direkt anslutning av inkrementella och absoluta givare. Det går att synkronisera både hastighet och position med hjälp av flera drivenheter i master/slave-drift. Det finns även tillvalsfunktioner så som säkerhetsfunktionerna STO (Safe Torque Off) och SS1 (Safe Stop 1) i enlighet med EN 61800-5-2.

Fältdistributionssystem – nya drivenheter särskilt anpassade för intralogistik
Bild 3: NORD konfigurerar fullständiga drivsystem med fältdistributionssystem och högeffektiva växelmotorer som tillverkas i egen fabrik.

Fältdistributionssystem – nya drivenheter särskilt anpassade för intralogistikFältdistributionssystem – nya drivenheter särskilt anpassade för intralogistikFältdistributionssystem – nya drivenheter särskilt anpassade för intralogistik
 
Bilder 4, 5, 6: Serien NORDAC LINK innehåller motorstartare för mjukstart och reversstart (vänster) och två frekvensomriktare i två storlekar för motorer från 0,55 till 7,5 kW (mitten + höger).

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare