www.tillverkning-sverige.com
ABB News

ABB INVESTERAR I INNOVATÖREN PRATEXO MED EDGE-TO-CLOUD-PLATTFORM

ABB och Pratexo ska tillsammans utveckla edge computing lösningar för att förbättra säkerhet, autonomi och motståndskraft för decentraliserade elnät.

ABB INVESTERAR I INNOVATÖREN PRATEXO MED EDGE-TO-CLOUD-PLATTFORM

ABB investerar i ett strategiskt samarbete med Pratexo, ett företag som arbetar med acceleration av edge-to-cloud-plattformar. Samarbetet innefattar en minoritetsinvestering i Pratexo genom ABB:s riskkapitalenhet, ABB Technology Ventures (ATV). Ekonomiska detaljer kring investeringen har inte redovisats.

Pratexos teknikplattform har stöd för IoT och projekt inom artificiell intelligens som ställer krav på datorkraft i nätverkens utkant. Företagets teknik möjliggör snabb uppsättning av system som kan bearbeta stora mängder data som genererats av IoT-sensorer och kör avancerade analyser i realtid i närheten av enheten istället för i molnet.

ABB:s division Electrification Service kommer att dra nytta av Pratexos branschledande plattform som inte kräver utveckling med kod, Pratexo Studio, för att snabba upp och revolutionera hur digitala edge-to-cloud-lösningar utformas åt kunderna, så att de kan fatta bättre driftbeslut.

Samarbetet med Pratexo ska hjälpa ABB:s kunder att driftsätta edge-baserade nätverk och lösningsarkitekturer som ger insikter i realtid med adderade fördelar som minskade överföringsvolymer av molndata, förbättrad sekretess och säkerhet samt förmåga att kunna köra utan uppkoppling till internet.

Ett exempel är anpassade, decentraliserade mjukvarulösningar som möjliggör för distributionsnätoperatörer att hantera, övervaka och bedöma elsystem i realtid, identifiera sådant som potentiellt kan orsaka maskinfel och optimera på den mest lokala nivån och justera systemet efter snabbt föränderliga omständigheter som att identifiera och svara på förändringar i tillgång till och förbrukning av ström.

Pratexo, medlem i ABB:s nav för innovationstillväxt, SynerLeap, är en av tre vinnare i ABB Electrifications Startup Challenge 2022, en global tävling för innovatörer i att utveckla banbrytande koncept som stöttar världens säkra, smarta och hållbara skifte mot elektrifiering.

Samarbetet är ABB:s sjätte riskkapitalinvestering 2023 och bidrar till att utvidga företagets ekosystem av innovationspartners som tar fram lösningar som stöttar utfasningen av fossila bränslen. Sedan ABB:s riskkapitalenhet ATV grundades 2009 har enheten investerat cirka 300 miljoner dollar i startupföretag som samverkar med portföljen inom electrification, robotics, automation och motion.

www.abb.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare