www.tillverkning-sverige.com
HMS Industrial Networks AB

Nya sätt att sammankoppla PROFI-världen

Automationsingenjörer behöver ofta överbrygga klyftan mellan olika protokoll och nätverk som används i en anläggning, men de behöver också möjliggöra kommunikation mellan utrustning inom samma nätverksfamilj. Till exempel, i PROFINET- och PROFIBUS-världen finns det många enheter och delsystem som inte nödvändigtvis kommunicera med varandra. Det kan vara nödvändigt att ansluta olika fysiska format som kopparkabel och fiberoptik eller koppla/frånkoppla I/O-data mellan två kontrollerande nätverk. Med företagets nyligen uppgraderade Anybus X-gateways kan HMS Industrial Networks erbjuda olika sätt för att ansluta heterogen PROFI-utrustning.

Nya sätt att sammankoppla PROFI-världen
Anybus X-gateway

“Enligt vår senaste marknadsundersökning så är PROFINET och PROFIBUS två av de mest dominerande nätverken på den globala marknaden idag", säger Markus Bladh, produktansvarig för gateways på HMS Industrial Networks. ”Så naturligtvis får vi en hel del förfrågningar om anslutning till PROFI-världen, men vi får också förfrågningar om anslutning inom dessa nätverk. Även om våra Anybus-gateways är mest kända för att koppla samman alla typer av nät så är det verkligen intressant att se den uppmärksamhet som Anybus X-gateways får som ett kostnadseffektivt sätt att ansluta olika fysiska format och standarder inom PROFI-världen. Detta gör det möjligt för systemintegratörer och fabriksanläggningar att ansluta annars inkompatibla enheter och system”.

Här är några exempel på hur Anybus-gateways kan lösa anslutningsproblem inom PROFINET och PROFIBUS.

1. Koppla en PROFINET IRT-maskin med en kontroll-PLC

Många fabriker måste koppla eller koppla från I/O-data mellan två styrande PROFINET IRT-nätverk - till exempel mellan två segment i en fabrik. Anybus X-gateway kan fungera som en PROFINET /PROFINET-kopplare som möjliggör snabb överföring av I/O-data. PROFINET-gränssnittet fungerar som en I/O-enhet på PROFINET I/O- eller IRT-nätverket.

2. Koppla PROFIBUS-nätverk

Koppling eller frånkoppling av I/O-data mellan två styrande PROFIBUS-nätverk är andra vanliga uppgifter för Anybus X-gateways. Denna funktion kallas ofta DP/DP-koppling. De två PROFIBUS-nätverken blir galvaniskt och logiskt isolerade från varandra.

3. Koppla PROFINET I/O-nätverk
Det är också möjligt att koppla eller koppla från I/O-data mellan två kontrollerande PROFINET I/O-nätverk. Ett välkänt namn för denna funktion är PN/PN-koppling.

4. Koppla ett fiberoptiskt nät till ett kopparnät
PROFINET FO är särskilt populär i den tyska bilindustrin. Men många maskiner och anläggningar har inte fiberoptisk anslutning. Anybus X-gateway kan fungera som en anslutare mellan de två nätverksversionerna så att de kan kommunicera.

5. Migration från PROFIBUS till PROFINET
Många fabriker har väl fungerande PROFIBUS-nätverk, antingen som huvudnätverk eller som delsystem inom fabriken. Emellertid finns det ofta ett behov av att installera anordningar eller system som kör PROFINET. Med en Anybus X-gateway är det här bytet lätt gjort. X-gateway fungerar som översättare mellan de två nätverken och kan installeras inom några minuter - ett mycket snabbt sätt att migrera från fältbuss till industriell Ethernet. Slutanvändarna kommer att kunna återanvända och ansluta välfungerande befintlig utrustning till nya högpresterande automationssystem.

”Vi ser att både fältbussar och industriella Ethernet-nätverk ökar just nu”, säger Markus Bladh. ”Trender såsom sakernas Internet och Industri 4.0 ställer krav på att alltfler industrimaskiner kopplas in i nätverk och detta kräver också fler anslutningsmöjligheter inom olika nätverksvärldar. Med Anybus X-gateway-sortimentet erbjuder HMS ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att få anslutning mellan olika enheter och nätverk inom PROFI-världen”.

Nya sätt att sammankoppla PROFI-världen

Markus Bladh, produktchef, Gateways

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare