www.tillverkning-sverige.com
Vattenfall News

VINDKRAFTENS FRAMTID LIGGER BORTOM HORISONTEN

Målet om netto noll-utsläpp innebär att efterfrågan på fossilfri el ökar. Flytande vindkraftverk är en av lösningarna som kan bidra till att tillgodose efterfrågan.

VINDKRAFTENS FRAMTID LIGGER BORTOM HORISONTEN

Vattenfall har för närvarande 4,5 gigawatt (miljarder watt) havsbaserad vindkraft under uppbyggnad och i drift, och har projekt motsvarande mer än 15 gigawatt under utveckling. Havsbaserade vindkraftparker är avgörande för energiomställningen bort från fossila bränslen och för att säkra en hållbar och oberoende energiförsörjning. Men utrymmet för att bygga traditionella havsbaserade vindkraftpark i det grunda vattnen längs Europas kuster är begränsat.

Ane Mette Lysbech-Kleis, utvecklingschef på Vattenfall Offshore Wind, tror att nya, innovativa vindkraftsparker är lösningen för att frigöra den havsbaserade vindkraftens fulla potential. Vindkraftverk installerade på flytande fundament är en av nycklarna till denna tillväxt. Ett stort skifte från fundament förankrade i havsbotten till flytande lösningar förväntas ske under de närmaste åren, och i framtiden tror man att minst 40 procent av vindkraftparkerna världen över kan vara flytande istället för att stå på havsbotten.

Kan byggas på djupare vatten
Det låter nästan omöjligt att bygga 200 meter höga vindkraftverk ovanpå stora flytande fundament, men flytande vindkraftverk är nyckeln för att kunna ta sig längre ut på havet där det inte går att bygga traditionella vindkraftsfundament på havsbotten.

Om vi vill bli fossilfria inom en generation måste vi installera mycket mer havsbaserad vindkraft och hitta nya områden för utveckling. Dagens turbiner konstrueras i vatten med ett djup på upp till omkring 50 meter, där monopilefundamenten slås ner i havsbotten. För att expandera våra projekt till djupare vatten och områden där havsbotten består av sten eller lera måste vi kunna gå över från småskaliga flytande vindkraftprojekt och prototyper till projekt i kommersiell skala, säger Ane Mette Lysbech-Kleis.

Allsidig flexibilitet
Det finns för närvarande dussintals olika typer av konstruktioner och förankringssystem under utveckling.

Att välja rätt lösningar för de områden vi kommer att arbeta i är en pågående process just nu, men vi har redan en god uppfattning om vart vi är på väg, säger Ane Mette Lysbech-Kleis.

Kabelinfrastrukturen som används för att ansluta vindkraftparken till fastlandet eller en transformatorstation till havs är ett annat exempel på den flexibilitet som flytande vindkraft kan erbjuda. Istället för en statisk ledning kopplas de flytande vindturbinerna samman med rörliga kablar genom ett flytande element som absorberar det flytande vindkraftverkets rörelser. Detta är välkänd och vanligt förekommande teknik från olje- och gassektorn. Den dynamiska kabeln kan kopplas ihop med en statisk ledning som leder till en transformatorstation.

Flytande vindkraftsparker kan framstå som ett futuristiskt koncept. Men Ane Mette Lysbech-Kleis tror att det kommer att kännas annorlunda om fem år när tekniken möjliggjort en marknad för flytande vindenergi.

Genom en gemensam satsning med det norska företaget Seagust överväger Vattenfall att lägga bud på licenser för både fast och flytande vindkraft till havs i Norge. Under de kommande åren kommer Vattenfall också att investera i utbyggnad och utveckling av fast och flytande vindkraft till havs i Sverige, Danmark, Finland, Nederländerna, Tyskland, Frankrike och Storbritannien. I Storbritannien finns redan en gemensam satsning mellan Vattenfall och Fred. Olsen Seawind för att utveckla den flytande vindkraftparken Muir Mhòr till havs utanför Skottlands östkust, säger Ane Mette Lysbech-Kleis.

www.vattenfall.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare