www.tillverkning-sverige.com
NSK

Med NSK:s lager sparar ståltrådstillverkaren över 1,2 miljoner euro om året

När en ståltrådstillverkare drabbades av upprepade del på lagren i rullaggregaten till ståltrådsdragningsmaskinen kom NSK till undsättning. Tack vare att NSK identifierade problemet och erbjöd en optimal lösning sparar kunden över 1,2 miljoner euro per år.

Lagerfelen ledde till överdriven stilleståndstid med cirka 75 stopp i månaden, vilket tillsammans med höga underhållskostnader oroade företagets ledning. Att snabbt hitta en robust teknisk lösning blev därför högsta prioritet och ståltrådstillverkaren vände sig till NSK för att få hjälp av deras team av högutbildade lagerexperter.

Som en del av en grundlig felsökning och applikationsgranskning identifierade NSK:s ingenjörer ett problem med smörjning och tätning av företagets befintliga lager. I synnerhet visade en smörjningsanalys att det befintliga fettet var grafitbaserat, vilket inte var lämplig för applikationen. Det som gjorde det hela än mer komplicerat var den kontinuerliga tråddragningsprocessen som medförde höga belastningar och svåra driftsförhållanden. Lösningen kom i form av ett nytt lager- och smörjpaket som rekommenderas av NSK.

Den lösning som NSK presenterade bestod av ett förseglat dubbelradigt cylindriskt rullager tillsammans med speciellt utvalt litiumfett. NSK:s kompletta cylindriska rullager har högpresterande kontakttätningar som förhindrar inträngning av föroreningar eller vatten. Andra fördelar är återsmörjningshål på både inre och yttre ringen för enklare underhåll samt en mycket korrosionsbeständig fosfatbeläggning för användning i utomhusmiljöer (vid behov). De förseglade enheterna som är försmorda med litiumfett klarar en hög belastningsgrad för ökad radiell och axiell förmåga.

När den potentiella lösningen var identifierad blev nästa uppgift att få den nya lager-fett-kombinationen i operation via en omfattande testprocess. Resultatet blev mycket positivt och uppvisade en 40-procentig förbättring av lagrets livslängd, vilket i sin tur ledde till stora förbättringar i produktivitet och minskade underhållskostnader.

Faktum är att när förlorad produktionstid och arbetstimmar till följd av lagerproblemen minskade, tillsammans med eliminering av behovet av teknisk support och underhåll, visar de årliga besparingarna en betydande summa som beräknas till 1 202 455 euro.

Kunden har sedan dess konverterat alla sina valsenheter på tråddragningsmaskinerna till NSK:s föreslagna kombination av lager/fett.

1) Ståltrådstillverkaren drabbades i snitt av omkring 75 ofrivilliga stopp varje månad. Foto: Copyright (c) 2022 Photography Germany/Shutterstock


Med NSK:s lager sparar ståltrådstillverkaren över 1,2 miljoner euro om året

 2) NSK:s ’full complement’ cylindriska rullager är försmorda med litiumfett. Foto: NSK


Med NSK:s lager sparar ståltrådstillverkaren över 1,2 miljoner euro om året

 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare