www.tillverkning-sverige.com
NORD Drivesystems

Motståndskraftiga, saltvattentåliga drivsystem för skaldjursindustrin

Musslor, ostron och andra skaldjur ska serveras färska och hållas levande fram tills att de tillagas. Därför förvarar fabriker som levererar dessa delikatesser den färska fångsten i saltvatten innan de behandlas. I sådana anläggningar utsätts alla maskiner som används för rengöring, sortering och paketering av skaldjur för havsvatten. En sådan miljö är mycket påfrestande för till exempel en vanlig rullbandsmotor. NORD DRIVESYSTEMS har dock nyligen kommit ut med en banbrytande ytbehandling som gör deras drivsystem motståndskraftiga mot korrosion i sådana miljöer.

Motståndskraftiga, saltvattentåliga drivsystem för skaldjursindustrin
Bild 1: Levande skaldjur hälls ner på rullband direkt från stora containrar med frätande saltvatten

I den nederländska kuststaden Yerseke som ligger ca en timme söder om Rotterdam har skaldjur varit den största industrin i snart 150 år. Krijn Verwijs Yerseke B.V., ett familjeföretag som startades 1880 som en ostronodlare, har med åren utvecklats till ett av de största företagen på den europeiska kräft- och skaldjursmarknaden. Blåmusslor skördas från odlingar i Nederländerna, på Irland, i Storbritannien och Tyskland. Musslorna levereras direkt till fabriken med båt eller kylda lastbilar och läggs sedan i stora bassänger som hela tiden fylls med kylt, rent saltvatten från Nordsjön. Dessa bassänger ligger precis intill bearbetningsanläggningen i fabriken. Musslorna genomgår sedan olika steg i fabriken så som rengöring, bortgallring av skadade och döda musslor och skäggborttagning. Direkt därefter kan de kvalitetsgranskade musslorna förpackas och skickas iväg till kunden.

Motståndskraftiga, saltvattentåliga drivsystem för skaldjursindustrin
Bild 2: I fabriken finns hundratals växelmotorer. Krijn Verwijs kommer att gradvis byta ut alla sina gamla motorer mot motståndskraftiga NORD nsd tupH-motorer (andra motorn från höger)

Motorerna fräts sönder av den salta luften i fabriken

Med den stora mängden saltvatten som finns i fabriken och eftersom musslorna hanteras och transporteras blöta är luften i hela fabriken fuktig och salt. Det leder till frätskador på alla metalldelar i utrustningen. De hundratals 1,5 kW växelmotorer som driver de olika rullbanden drabbas av rostfläckar på endast ett par veckor. Därigenom förkortas en vanlig motors livstid till ett eller två år och motorerna måste ideligen bytas ut. Det finns inte mycket man kan göra för att få en motor att hålla längre. Skyddande ytskikt och lackeringar på gjutjärnsmotorer repas fort och fukten och saltet kryper ändå till slut in. Rostfria drivenheter som man skulle kunna tänka sig vara en bra lösning är tyvärr inte heller lämpliga i detta fall, inte minst på grund av den stora kostnaden. Det skulle även vara svårt att regelbundet rengöra rostfria motorer eftersom dessa kräver en lång nedkylningsperiod efter användning innan de spolas av för att inte skapa för stora påfrestningar på materialet, och detta skulle helt enkelt orsaka stora problem i den dagliga verksamheten. Det var den tyska leverantören av drivsystem Drive & Flow som till slut presenterade ett nytt sätt för Krijn Verwijs att göra sina drivsystem mer motståndskraftiga mot den salta och fuktiga miljön. Det handlade om motorer med en ny innovativ ytomvandling som precis kommit ut på marknaden och tillverkas av NORD DRIVESYSTEMS, ett av världens ledande företag inom drivteknologi.

Motståndskraftiga, saltvattentåliga drivsystem för skaldjursindustrin
Bild 3: Medan en vanlig växelmotor skadas enormt i en salt och fuktig miljö (enheten till höger, bilden är tagen efter ca ett års användning) klarar sig NORDs system med en nsd tupH-yta mycket bättre (enheten till vänster, bilden är tagen efter ett par månaders användning)

Bevisat permanent skydd

NORDs portfölj har utökats med ett stort antal drivsystem med en specialbehandlad yta av aluminium som ska vara mycket mer motståndskraftiga mot tuffa miljöer så som saltet och fukten hos Krijn Verwijs. Även om dessa motorer är något dyrare än vanliga enheter i gjutjärn håller de oftast längre än själva rullbandet de driver och därför minskar kostnaderna för inköp av nya motorer och även den ständiga ominstallationen och monteringen av motorer som behöver bytas ut. Nords testresultat för drivsystem med den så kallade nsd tupH-ytan har visat att ingen synlig korrosion hade uppstått efter 1000 timmars direkt exponering för saltsprej. Krijn Verwijs bestämde sig även för att utföra egna tester för att säkerställa att dessa nya motorer skulle klara deras tuffa miljöer. Våren 2013 installerades den första nsd tupH växelmotorn i skaldjursfabriken. Motorns repsäkra yta visade sig vara riktigt tålig och visade nästan inga tecken på slitage efter flera månaders användning. ”När vi använde motorer av gjutjärn var vi tvungna att byta ut en massa motorer hela tiden, upp till tio gånger under rullbandets livslängd. Eftersom vi har så många motorer i vår fabrik innebar det att vi i princip bytte ut någon motor hela tiden. Det är så otroligt skönt att den här nya lösningen från NORD innebär att vi inte behöver oroa oss för våra motorer hela tiden. Det ser ut som att i vår fabrik kommer systemen med nsd tupH att hålla minst fem gånger så länge som de gamla växelmotorerna, om inte längre”, säger Bram de Visser, servicetekniker på Krijn Verwijs.

Motståndskraftiga, saltvattentåliga drivsystem för skaldjursindustrin
Bild 4: Efter rengöring sorteras musslorna enligt storlek och vikt

En banbrytande omvandling

nsd tupH-ytan består inte av en applicerad beläggning på ytan utan är en ytomvandling som ger ett skyddande skikt som är permanent bundet till själva metallen. Ytomvandlingen utförs genom elektrolys och gör aluminium lika motståndskraftigt mot korrosion som rostfritt stål. Den omvandlade ytan blir även sex gånger så hård som obehandlad aluminiumlegering och tusen gånger hårdare än en färgbeläggning. Men sin lätta, kompakta och självdränerande design utan inbuktningar och döda hålrum är drivsystem med nsd tupH enkla att spola av. De tål alla vanliga rengöringsmedel som används i industrin och skadas varken av sura eller basiska vätskor eller högtryckstvätt. Avflagnad ytbeläggning utgör inte heller något problem eftersom, till skillnad från en ytbeläggning som läggs ovanpå metallen, delarna till en nsd tupH-motor inte behöver monteras ihop som slutsteg i tillverkningen vilket innebär att aluminiumytan inte exponeras. På andra motorer och växlar som har ett skyddande lager lack eller en yta av nickel eller nickel/teflon kan ytan alltid flagna, skadas eller börja lossna. Nord erbjuder dessutom nsd tupH-ytan för alla sina produkter av aluminium. ”Det enda jag har att klaga på när det gäller nsd tupH är att den inte har funnits mycket längre”, säger Bram de Visser. ”Det skulle ha sparat oss så mycket tid och pengar som vi lagt ner på underhåll och byte av utrustning.” Alla motorer på Krijn Verwijs byts nu successivt ut mot motorer med nsd tupH från NORD när de gamla motorerna ger upp. Det kommer att ta ett tag att byta ut alla motorer eftersom utrustningen och rullbanden i fabriken drivs av flera hundra motorer.

Motståndskraftiga, saltvattentåliga drivsystem för skaldjursindustrin
Bild 5: Skaldjursprodukter förpackas på Krijn Verwijs för att skickas till grossister och butiker

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare