www.tillverkning-sverige.com
VOLVO CE News

NY ELEKTRISK GRÄVMASKIN FRÅN VOLVO CE I ARBETE PÅ SVERIGES STÖRSTA FOSSILFRIA ARBETSPLATS

Omvandlingen av det över 100 år gamla Slakthusområdet i Stockholm innebär att Stockholms stad, Skanska, Volvo Construction Equipment och Swecon sätter ett nytt riktmärke för nästan helt fossilfria byggarbetsplatser.

NY ELEKTRISK GRÄVMASKIN FRÅN VOLVO CE I ARBETE PÅ SVERIGES STÖRSTA FOSSILFRIA ARBETSPLATS

I detta pilotprojekt kommer utsläppen att minska med mer än 2 000 ton koldioxid jämfört med en traditionell anläggningsentreprenad med dieseldrivna fordon. Det hundraåriga Slakthusområdet i centrala Stockholm blir en testbädd för innovation och utsläppsfria anläggningsmaskiner. Denna stadsförvandling ska vara klar 2033 och erbjuda 3 000 nya bostäder och 14 000 arbetsplatser, när den öppnas för allmänheten.

Hållbarhet är sedan start centralt i projektet, med krav på fossilfria entreprenader – inklusive transporter till och från byggarbetsplatsen. Ett särskilt krav på att minst en av de större grävmaskinerna, som arbetar på platsen, ska vara elektriska innebär att det bara fanns en tänkbar partner för uppdraget: Volvo CE, med sitt branschledande utbud av eldrivna anläggningsmaskiner.

Den elektriska grävmaskinen EC230 har redan visat upp sin potential inom en rad olika användningsområden. Med sina 23 ton är den en av ett fåtal medelstora elektriska maskiner som är kommersiellt tillgängliga. I dagsläget är den tillgänglig i Norge men kommer att lanseras på fler marknader under nästa år. När den tas i drift i Stockholm nästa år kommer den hjälpa till med att schakta bort 75 000 ton sten och 96 000 ton jord, under projektets första skede på uppskattningsvis 27 000 arbetstimmar. En mobil energilagringsenhet från Volvo CE kommer också finnas på plats.

Fredrik Tjernström, ansvarig för Electromobility Solutions Sales på Volvo CE, säger: Genom partnerskap med andra ledande aktörer kan vi påskynda vår resa mot utsläppsfria arbetsplatser. Med EC230 Electric kan vi erbjuda en attraktiv lösning, inklusive de fördelar som eldrivna anläggningsmaskiner har: noll avgasutsläpp, nästan helt tyst och en bekvämare och bättre arbetsmiljö för föraren. Men det är genom ett nära samarbete med partners som Skanska, och Stockholms stad som delar vår syn på behovet att ställa om till fossilfritt, som vi verkligen kan driva omvandlingen i vår bransch.”

Insikter från EC230 Electrics användning kommer inte bara att vara avgörande för att hjälpa Volvo CE att forma sina framtida elektriska lösningar – genom att tillhandahålla data om faktorer som produktivitet, kostnad och skalbarhet – utan också visa sig vara användbar för andra partners i deras pågående ambitioner att minska klimatpåverkan genom deras arbete.

Utöver EC230 Electric krävs att alla andra maskiner körs på HVO (hydrerad vegetabilisk olja) – ett biobränsle som minskar utsläppen av växthusgaser med upp till 90 %.

www.volvoce.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare