www.tillverkning-sverige.com
Igus News

P4HD.56.R LÄMPLIG FÖR LÅNGA ÅKSTRÄCKOR, HÖGA HASTIGHETER, HÖGA BELASTNINGAR OCH INDUSTRI 4.0

Containerkranar i världens hamnar kommer att vara ännu kraftfullare och driftsäkra i framtiden. Eftersom igus lanserar P4HD.56 – en ny robust energikedja, förberedd för långa åksträckor, höga hastigheter, hög kabelbelastning och Industri 4.0.

P4HD.56.R LÄMPLIG FÖR LÅNGA ÅKSTRÄCKOR, HÖGA HASTIGHETER, HÖGA BELASTNINGAR OCH INDUSTRI 4.0

Om magen blir tjockare behövs ett par nya byxor. Hamnar runt om i världen upplever en liknande situation. Moderna containerfartyg som Ever Ace är 400 meter långa, 62 meter breda och lastar nästan 24 000 containrar. De större byxorna i detta fall är en större Ship-to-Shore (STS) kran som lastar och lossar containrarna. En utvidgning som också påverkar de energikedjor som styr energi- och datakablarna i kranarna. De måste tåla oöverträffade belastningar: åksträckor på över 130 meter, kabelvikter på upp till 10 kg / m eller (för motordrivna enheter) över 20 kg / m samt accelerationer på mer än 1 m/s2 är standarden för Triple E-klass STS-kranar. I andra applikationer är åksträckorna flera hundra meter, kabellaster på upp till 50 kg/m och accelerationer på 8 m/sek2 och mer möjliga. "För dessa extrema krav har vi utvecklat den nya robusta energikedjan P4HD.56.R, säger Theo Diehl, industrichef för kranar på igus. Energikedjan är särskilt robust och tack vare sensortekniken förberedd för Industri 4.0-trender som förutsägbart underhåll. En kombination som avsevärt ökar tillförlitligheten hos STS-kranar ."

Kraftig energikedja för att fungera smidigt i upp till 15 år
För att uppnå en lång livslängd i STS-kranar under höga belastningar har ingenjörerna kommit med designtrick. "En speciell gaffelfliksprincip säkerställer ännu mer stabilitet vid högre extra belastningar, en pin-hole anslutning gjord av tribologiskt optimerad plast för minimalt slitage", förklarar Diehl. Dessutom är rullar monterade i kedjelänkarnas inre radie. När e-kedjan viks rullar den övre delen på den nedre delen istället för att glida. Tack vare den låga friktionskoefficienten är det således möjligt att öka nyttolasten och accelerationen samtidigt som samma dragkraft bibehålls. Långtidstester i igus interna laboratorium bevisar: Den tunga versionen P4HD.56. R uppnår en 50% längre livslängd jämfört med den normala P41.56R-varianten . "Vårt mål är att e-kedjesystemen på varje STS-kran ska fungera i upp till 15 år – problemfritt och med minimalt underhåll", säger Diehl. En trevlig bieffekt: Rullrörelsen minskar den erforderliga drivenergin med 57 procent. I tider av stigande energipriser är detta också ett plus. Eftersom kransystem också kräver robusta kablar med vilka långa åksträckor kan uppnås vid hög dynamik, erbjuder igus också CFCRANE, ett chainflex-kabelprogram som har utvecklats speciellt för kranapplikationer.

Passar för Industri 4.0
Operatörer av STS-kranar kan använda i.Cee-systemet för att avsevärt öka systemtillgängligheten och förlänga livslängden på energikedjorna. Företagssemester och andra planerade stillestånd tas automatiskt med i livslängdsberäkningen av i.Cee och prognosen kontrolleras ständigt med hjälp av sensorer. Fördelar för vilka användaren inte behöver acceptera några begränsningar vad gäller användbar inre bredd. Eftersom statussensorerna och deras elektronik är integrerade i rullkedjelänkarna för att spara utrymme. Ytterligare kablar är inte nödvändiga eftersom data överförs trådlöst. "De nya e-kedjorna i P4HD.56.R-serien uppfyller därför alla krav som gäller för nästa generation av STS-kranar och den efter det", säger Theo Diehl.

www.igusab.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare