www.tillverkning-sverige.com
Igus News

HÖGSTA SÄKERHET I BATTERIPRODUKTION: FÖRSTA CERTIFIERADE KABELKEDJAN FÖR CLEANROOMS

Testet klarades med det bästa möjliga resultat: E6.29 från igus erhåller innovativt certifikat för cleanroom från Fraunhofer IPA för ISO-klass 4.

HÖGSTA SÄKERHET I BATTERIPRODUKTION: FÖRSTA CERTIFIERADE KABELKEDJAN FÖR CLEANROOMS

När de högsta hygienstandarderna krävs, utmärker sig igus med friktionsfria och slitstarka plastkomponenter för rörelse. I synnerhet kräver batteriproduktion för framtidens mobilitet speciella miljöförhållanden, vilka uppnås genom cleanrooms. Fraunhofer IPA har utvecklat en ny typ av certifikat för dessa krav. E6.29 energikedja från igus är det allra första kabelguidningssystemet som har testats under cleanroom-förhållanden och har nu blivit certifierad enligt ISO-klass 4.

Litiumbatterier är en nyckelteknologi i vår tid som har genomgått stora framsteg de senaste åren. Det beror på att marknaden för elbilar växer och batterisystem är avgörande för elektrisk mobilitet. För att säkerställa felfri produktion och lång batterilivslängd måste produktionsprocessen kontinuerligt optimeras. Till följd av det ökande antalet anläggningar och automatiseringen av systemen ökar också behovet av tillförlitlig kabelguidning.

"Kvalitetskraven ökar ständigt - både från kunder och teststandarder. Av den anledningen har vi samarbetat med Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation IPA sedan 1997, där våra energikedjor undersöks med standardiserade rörelsemönster. Det gör att vi kan ge tydlig information om renlighetsklassen för våra energikedjor," förklarar Kira Weller, produktchef för e-chains på igus. "Vår E6.29 energikedja, som har bevisats vara pålitlig under många år, är nu det allra första kabelguidningssystemet som någonsin har erhållit ett nytt IPA-certifikat för ISO cleanroom classification under dry-room conditions."

Unik kombination av torrhet och partikelfrihet
För testet utvecklade Fraunhofer IPA ett mobilt tält för cleanrooms tillsammans med Cellforce Group. Det nya DryClean-CAPE är ett mer flexibelt och kostnadseffektivt alternativ till klassiska stationära cleanroom och skapar inte bara en höggradigt ren miljö utan även en produktionsmiljö med låg luftfuktighet. Det tältliknande cleanroomsystemet består av två olika skydd. Detta resulterar i torrhet och partikelfrihet på grund av separata luftbehandlingsenheter som är oberoende av varandra. Denna unika kombination ger en optimal och flexibel produktionsmiljö.

E6.29 uppnår det bästa möjliga testresultatet
Av den anledningen har IPA nu även utvecklat den nya typen av certifikat för ISO cleanroom calssification under dry-room conditions. E6.29 från igus var inte bara den första energikedjan att klara detta test, utan uppnådde också det bästa möjliga resultatet i tält cleanroom: ISO-klass 4. Detta gör igus till en av pionjärerna inom detta område. E-kedjan testades vid ett daggpunkt på -40 °C, vilket motsvarar en relativ luftfuktighet på <1% vid en rumstemperatur på 22 °C, och i en ISO-klass 3-cleanroom enviroment. E6.29 är därför nu också lämplig för säker användning i dry-room applikationer. Den hållbara e-kedjan, tillverkad av högpresterande plaster med optimerade friktions- och slitagetålighetsegenskaper, finns tillgänglig direkt från lager som en standardkatalogdel med olika inre höjder, bredder och böjningsradie. Ett uthållighetstest av E6 skalbara tvärstag genomförs för närvarande även i ett dry-room i igus interna testlaboratorium. De har redan genomgått 10 miljoner dubbelrörelser - och testerna pågår fortfarande.
 
www.igusab.se

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare