www.tillverkning-sverige.com
norelem

Full fart framåt - norelems engagemang för talangutveckling visas för fullt på VDI:s racing-camp

Tillverkningsindustrin står för närvarande inför en stor kompetensbrist - något som har försvårats ytterligare till följd av globala politiska händelser, covid-19-pandemin och år av utmanande världsekonomi och åtstramningar. norelems engagemang för att utveckla och stötta talanger är ett lysande exempel på hur framtidens tillverkningsindustri är i trygga händer.

Att stötta och utveckla nya talanger har varit en integrerad del av norelems verksamhet i många år, oavsett om det handlar om att ge juniora medarbetare möjlighet att arbeta vidare med egna projekt till låg kostnad, att förse skolor med nödvändigt illustrationsmaterial eller helt enkelt förmedla kunskap till ung personal; allt deras arbete är utformat för att stötta nästa generation av tillverkningsindustrin. För norelem är det absolut nödvändigt att göra en positiv inverkan och framtidssäkra tillverkningen.

Även ur ett affärsmässigt perspektiv är det fördelaktigt att utveckla nya talanger. Många av norelems klientrelationer börjar med kunder när de fortfarande är tillverknings- eller ingenjörsstudenter. Dessa företag-klientrelationer kan fortsätta i flera år efter att studenterna har kommit in i yrkesvärlden.

Som tillverkare av standardkomponenter levererar norelem komponenter till ett stort antal industrier. Eftersom efterfrågan på norelems produkter kommer från så många håll kan det vara svårt att svara på alla frågor som man kan ha om en viss produkt med bara en beskrivning på webben. Därför föredrar norelem att dela med sig av kunskap och branschinsikter på en mer personlig nivå och detta är mycket enklare när de är nya talanger.

Framtidssäkra talanger ända från grunden
Sedan 2016 har norelem arbetat mer aktivt med sina talangutvecklingstjänster, såsom norelem ACADEMY, som erbjuder utbildning på alla utbildningsnivåer från allmän utbildning till yrkesskola och teknisk skola.

norelem ACADEMY håller också i specialistföreläsningar där blivande tekniker får del av praktisk kunskap samt skapar övningsmaterial framtaget för att passa ACADEMY-utbildningens kursplan.

Det tekniska utbudet av norelem ACADEMY kan nås av alla intresserade och är helt gratis att använda. Utbildningscentret växer ständigt, nytt innehåll om produktinnovationer eller befintliga produktgrupper läggs till frekvent. Som stöd till projekt efterfrågar norelem professionell implementering och nödvändig kvalitet, men allt läromaterial om produktinnovationer kan ses gratis.

norelem och VDI-Racing-Camp
För att ytterligare främja engagemanget för utvecklingen av nya talanger är norelem stolt sponsor för VDI-Racing-camp.
Evenemanget 2022 var norelems andra i samarbete med VDI, efter ett framgångsrikt första camp 2019. Årets evenemang hölls på F&T LaSiSes testbana nära Dortmund i Tyskland. LaSiSe används vanligtvis som forsknings- och testanläggning för lastsäkringsindustrin och även som övningsbana för lastbilschaufförer att träna körning och lastsäkring på så det passade perfekt för detta evenemangs behov.


Full fart framåt - norelems engagemang för talangutveckling visas för fullt på VDI:s racing-camp

På VDI:s Racing-Camp, stöttad av norelem, får eleverna förbereda sig inför kommande Formel Student-tävlingar genom att provköra sina fordon under verkliga förhållanden i alla grenar. Lagen bygger bilar i en av de tre kategorierna: förbränningsmotor, elbil eller förarlös bil.
Varje år bjuds nya lag in att delta, vilket säkerställer en bra blandning av lag från ett upplevelseperspektiv, därför är det perfekt som ett förberedande evenemang inför den internationella designtävlingen arrangerad av "Formula Student".

Under evenemangets 4 dagar testade mer än 20 lag och mer än 300 deltagare sina färdigheter i konkurrens med varandra. Lagen testade sina fordon mot en rad olika discipliner och bedömdes av en jury bestående av tidigare studenter och erfarna Formel Student-entusiaster. Studenterna fick också en chans att bekanta sig med nya produktinnovationer på norelems SHOWTRUCK under handledning utav norelems ACADEMY-tekniker.

Under evenemanget uppmuntras lagen att utbyta idéer med varandra, vilket innebär att de mindre lagen kan vara på samma spelplan som de mer erfarna. Varje lag står inför liknande utmaningar, så att utbyta idéer är användbart även för de mer erfarna lagen.


Full fart framåt - norelems engagemang för talangutveckling visas för fullt på VDI:s racing-camp


Föränderliga krav inom bilindustrin återspeglades också i evenemanget, där endast ett fåtal lag tillverkade bilar med förbränningsmotorer; mestadels tillverkades elbilar, vilket framhäver den pågående trenden inom bilindsutrin. Faktum är att ett av de mer erfarna lagen, Formula Student Team Weingarten, tog sig an en ny utmaning och byggde ett helt elektriskt fordon, trots att de inte gjorde det i sina tidigare 15 byggen.

Studentlagen använde sig av många olika standardkomponenter från norelem i sina fordonskonstruktioner. Exempelvis använder många lag komponenter som länkhuvuden, gaffellänkar och vinkellänkar användes av många lag i hjulupphängningen. Dessutom användes en hel del maskinkomponenter, som är en stor del av norelems försäljningsmarknad, till att bygga monteringsanläggningarna som användes i tävlingen. Exempel på komponenter är aluminiumprofiler, handtag, hjul och teleskopskenor som användes till monteringsbord och lastningssystem av många lag för att färdigställa sina fordon.

Bland deltagarna i årets camp fanns Bodensee Racing Team från Constance, som varit aktiv i Formula Student sedan 2006. Laget använde sig av norelems axelskruvar och framhävde dem bland annat som en väsentlig produkt vid anslutning av elmotorer till ram och vid integrering av batterier.

På samma sätt påvisade Rennschmiede Pforzheim-teamet användningen av norelem muttrar, skruvar och brickor i sin racerbil. Laget ser själva Racing Camp som en bra förberedelse inför VM: ”De flesta discipliner kan simuleras här och de allmänna organisatoriska uppgifterna som rör evenemangen kan repeteras”.

Framtidens tillverkning startar idag
Framgången med VDI-Racing-Camp som drivs av norelem ska ses som ett lysande exempel på vikten av utveckla talanger från grunden, norelem och norelem ACADEMY har siktet inställt på att framtidssäkra tillverkning och ingenjörskonst genom att tillhandahålla praktisk support för nästa generation. Tekniska föreläsningar är en integrerad del av att förmedla den praktiska kunskapen till studenterna. Därför har norelem valt att använda sig av sitt mobila showroom, norelem SHOWTRUCK, för att komma direkt till kunden på universitetsevenemang och mässor, där de visar upp nya innovationer inom tillverkningsindustri.

Senare under året kommer norelem att fira det bästa inom ingenjörskonst vid sin prisutdelning av norelems Engineering Newcomer-tävling, som äger rum i oktober. Designtävlingen organiseras i samarbete med CADENAS vilket gör det möjligt för studenter att lämna in projekt. En jury bedömer utformningen enligt vissa kriterier, där vinnaren och deras utbildningsinstitution får en stor summa pengar i pris.

Eftersom digitaliseringen förändrar yrket för designingenjörer och tillverkare anstränger sig norelem för att ligga i framkant när det gäller att utveckla nya och befintliga talanger. Både direkt genom norelem ACADEMY och specialistföreläsningar - och indirekt genom att tillhandahålla verktygen för talanger att utvecklas på egen hand, såsom gratis CAD-data.

Det finns fortfarande stor potential för utveckling inom anskaffning och utbildning av nya talanger. Som ledande inom detta är norelem engagerade i att hjälpa till att utveckla den nya generationen av talanger och framtidssäkra branschen från grunden.

www.norelem-academy.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare