www.tillverkning-sverige.com
Seco Tools

Forskning bygger broar för Secos kunder

Rachid M'Saoubis roll som Senior Research & Development (R&D) Expert kan låta komplex, men för honom handlar det om att bygga broar mellan den akademiska världen och Seco Tools för att tillgodose kundernas behov att förbli konkurrenskraftiga.


Sådana projekt är ofta direkt kopplade till kundernas behov och industriella tillämpningar där nya verktygsmaterial och bearbetningslösningar kan utforskas, vilket gör att de kan vara mer produktiva och kostnadseffektiva. ”Vår ambition är att stödja utvecklingen av tekniska plattformar för att utveckla nya produkter och bearbetningslösningar. Att redan på ett tidigt stadium få in kundernas behov i processen innebär inte bara att man kan utveckla verktyg, utan också att man kan tillhandahålla kompletta lösningar som uppfyller komponenttillverkarnas krav”, säger M'Saoubi. ”Det är inte bara materialet du tillhandahåller, utan även bearbetningsstrategin och den support som ingår. Detta är en integrerad del av Secos strävan att ge kunderna det lilla extra.”

Förståelse för mekanismerna
M'Saoubi är adjungerad professor vid institutionen för maskinteknik inom fakulteten för produktion och materialteknik vid Lunds universitet, vilket ger honom en perfekt position för att överbrygga klyftan mellan vetenskapliga rön och praktiska tillämpningar.

Hans samarbeten för samman kunder, Secos FoU-experter, doktorander och masterstudenter för att ta sig an frågor som tillverkarna ställs inför. Vissa av projekten är mycket specifika, medan andra handlar om de gamla vanliga frågorna om uthållighet, kvalitet och produktivitet. ”I slutändan ska vårt arbete nå två viktiga mål: det ena är det vetenskapliga målet, det vill säga att leverera nya vetenskapliga rön inom området bearbetningsvetenskap, och det andra målet, som är lika viktigt för oss, är att skapa konkret skillnad för kunden”, säger M'Saoubi. ”Mycket av den forskning jag ägnat mig åt har en grundläggande karaktär. Jag försöker i första hand förstå vad som händer med skärverktyget under bearbetningsprocessen. Vi försöker förstå de mekanismer som skadar verktyget under bearbetningsprocessen och hur detta inverkar på den bearbetade komponentens ytkvalitet.”

Genom att samarbeta med kunderna i ett tidigt skede och genom ett brett akademiskt nätverk har M'Saoubi möjlighet att få en bredd i sitt sökande efter lösningar. ”Vi arbetar med kunder från hela världen och med universitet i bland annat Storbritannien, Frankrike, Sverige, Tyskland, USA och Kanada”, säger M'Saoubi.

Fokus på kärnverksamheten
Även om vissa branscher står inför särskilda utmaningar har M'Saoubi ett starkt fokus på kärnan i Seco Tools verksamhet. ”Kunderna vill ha skärverktyg och lösningar som möjliggör hög materialborttagningshastighet och samtidigt är hållbara och lätta att hantera. De vill också ha en konsekvent bearbetningsprestanda i alla produkter. Hållbarhetsaspekter blir också allt viktigare inom material- och verktygsutveckling, till exempel inom transportsektorn där utvecklingen av torra eller helt torra bearbetningslösningar för svårskurna metaller och legeringar har vuxit fram under de senaste åren”, säger M'Saoubi.

Med nästan 25 års erfarenhet av verksamheten och med en karriär som har tagit honom över hela världen, avser M'Saoubi att fortsätta använda sina kunskaper och nätverk för att vidareutveckla sina idéer till konkreta lösningar. ”Utmaningen för oss är att lyckas använda den grundläggande kunskap som kommer genom akademisk forskning vid universiteten och tillämpa den i form av meningsfulla insatser som kan genomföras av oss och våra kunder”, säger han. ”Som forskare med en fot i båda världarna är det en mycket spännande position att befinna sig i.”


Forskning bygger broar för Secos kunder
Lund University Engineering Facility


Forskning bygger broar för Secos kunder
Rachid Msaoubi

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare