www.tillverkning-sverige.com
NSK

Sågverk minskar stilleståndstiden med NSK:s linjärstyrningar

Med hjälp av NSK:s linjärstyrningar med K1-smörjenheter lyckades ett sågverk minska transportsystemets stillestånd med en faktor på mer än 12, vilket medförde årliga kostnadsbesparingar på mer än €77 000.

Det brittiska sågverket tillverkar träbjälkar till byggindustrin. Vid en av produktionsstationerna förflyttar ett transportsystem balkarna till en bearbetningsmaskin och utför rörelser framåt och bakåt med snabba riktningsändringar. På grund av påfrestningarna från denna process var företaget tvunget att byta ut transportsystemets linjärstyrningar varannan vecka i genomsnitt, en situation som var helt klart oacceptabel.

Företagets ledningsgrupp skickade en förfrågan till NSK och bad om råd att förlänga livslängden för linjärstyrningarna. NSK:s expertteam analyserade havererade enheter, vilket visade att dessa inte klarade att motstå de höga belastningar som uppstår vid varje riktningsändring. Dessutom hade linjärstyrningarna ibland fastnat på grund av inträngning från träpartiklar.

NSK:s rekommendation var att använda företagets linjärstyrningar utrustade med helt integrerade K1-smörjenheter. K1-enheter släpper successivt ut smörjolja (inbäddad i porerna på ett polyolefinharts) på rullbanan under en mycket lång tidsperiod.

Sedan uppgraderingen har systemet körts i sex månader utan ett enda haveri. Livslängden för linjärstyrningarna har därmed ökat med en faktor på mer än 12, med motsvarande minskning av kostnaderna för material och stillestånd. Totalt visar NSK:s kostnadsanalys på årliga besparingar på cirka 77 800 euro.

K1-smörjenheten finns för alla linjärstyrningar i NSK:s sortiment. Som framgår av detta exempel är linjärstyrningar som utrustats med K1 helt underhållsfria under en mycket lång tid, även (och speciellt) under ogynnsamma driftsförhållanden.

Tillsammans med eftermonteringen på transportsystemet erbjöd NSK en omfattande linjärstyrningsutbildning för företagets underhållspersonal. Bland de ämnen som omfattades av utbildningen var skillnader i material; produktval baserat på lastkapacitet; och olika typer av linjärstyrningar och deras alternativ. NSK redogjorde också för funktionen hos smörjenheten K1.

1) Linjärstyrningarna i en transportenhet på ett sågverk måste bytas ut varannan vecka i genomsnitt. Photo: Sergei Pronin | Dreamstime.com


Sågverk minskar stilleståndstiden med NSK:s linjärstyrningar

2) Linjärstyrningar från NSK med K1-smörjenheter har lång livslängd även under tuffa driftsförhållanden, som de inom träindustrin.
 

Sågverk minskar stilleståndstiden med NSK:s linjärstyrningar

 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare