www.tillverkning-sverige.com
NSK

NSK Silver-Lube® skyddar mot spolningsvätskor på transportbana för mjölk tappning

I verksamhet med processvätska kan fel val av lager visa sig kostsamma i underhållsarbete och produktionsstopp. Därför har ett ökande antal livsmedelsproducenter valt NSK:s Silver-Lube®-lagerenheter som ger optimalt skydd mot inträngning av sköljvatten och tvättmedel samtidigt som lagret är korrosionsbeständigt.

Bland de producenter som valt Silver-Lube® finns en marknadsledande mjölkbearbetnings- och tappningsanläggning. Företaget hade återkommande lagerhaverier på fem transportband och bytte lager ungefär var 16:e vecka. Eftersom varje byte tog ungefär en timme att slutföra vände sig företaget till NSK:s experter för att hitta en lösning.

NSK:s specialister analyserade de havererade lagren som en del av dess AIP Added Value Program. Analysen visade att inträngningen av vatten under spolningsprocessen orsakade inre korrosion och förtida haverier. Ytterligare granskning av tillämpningen och driftsförhållandena fick NSK-teamet att rekommendera NSK:s Silver-Lube®-lager.

Anläggningen satte då igång att testköra Silver-Lube®-lager med smörjfett som godkänts för livsmedel, på en av sina tappningslinjer, en lösning som resulterade i en omedelbar förbättring och betydande förbättring av lagerlivslängden.

Silver-Lube® har hållbara och värmebeständiga silikongummitätningar som skyddar mot vätskeinträngning och förhindrar utspolning av smörjfettet. Som komplement till tätningen finns en avkastarbricka i rostfritt stål, som förhindrar inträngning av bakterier och hjälper tätningen att motstå stötskador. Silver-Lube®-lager innehåller också ett flertal korrosionsbeständiga komponenter, inklusive insatslager med ringar och kulor av högkvalitativt rostfritt stål, hållare, avkastarbrickor och ställskruvar. Dessutom sitter lagerinsatsen i ett höghållfast PBT termoplasthus med en smörjnippel i rostfritt stål.

Efter testkörningen implementerade anläggningen Silver-Lube®-lagerenheter på alla fem av företagets transportörsystem för mjölkflaskor. Resultatet blev en minskning av transportbanans stilleståndstid, underhållsarbete och kostnader för utbyte av lager, vilket innebar årliga besparingar på 7 625 €. Faktum är att inga fel på Silver-Lube-lager inträffat under mer än fem år.

Värt att notera är att Silver-Lube®-lagerenheter kan hantera initial feljustering vid monteringen, vilket gör dem idealiska för tappningsmaskiner och transportbanor som används av livsmedels- och dryckesindustrin. Utöver detta används ett färglöst hartshus för att ta bort risk för flisning eller flagning; en slät design för att undvika håligheter som kan hysa bakterier eller mögel; en finish som förhindrar vidhäftning av smuts; samt lämplighet att fungera från -20 till +90°C.

1) Mjölktappningsanläggningen drabbades av lagerhaverier på transportbanorna var 16:e vecka i genomsnitt. Foto: 279photo Studio/Shutterstock


NSK Silver-Lube® skyddar mot spolningsvätskor på transportbana för mjölk tappning

2) Den höga tätningsprestandan och korrosionsskyddet som tillhandahålls av NSK Silver-Lube®-lager har förlängt livslängden till mer än fem år. Foto: NSK


NSK Silver-Lube® skyddar mot spolningsvätskor på transportbana för mjölk tappning

 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 15 000+ IMP-följare