www.tillverkning-sverige.com
NSK

NSK Silver-Lube®-lager minskar underhållsintervallen i livsmedelsindustrin

Höga hastigheter, krävande hygienstandarder och utmanande driftsförhållanden kräver robusta, pålitliga lager som levererar kostnadseffektiv produktion i livsmedelsindustrin. Alla lager som används i dessa tillämpningar måste på ett tillförlitligt sätt förhindra uppkomsten av korrosion, vilket är ett vanligt hot på produktionslinjer som är utsatta för hårda tvättrutiner.

NSK:s ledande produkterbjudande för livsmedels- och dryckesindustrin är företagets RHP Silver-Lube®-sortiment av lagerenheter. Dessa lager består av en mängd korrosionsbeständiga komponenter, inklusive insats med ringar och kulor av högkvalitativt rostfritt stål, bur, flänsar och ställskruvar. Dessutom sitter insatsen i ett höghållfast PBT termoplasthus med en smörjnippel i rostfritt stål.

Tack vare utmärkt skydd mot korrosion, kemikalier och rengöringsmedel klarar Silver-Lube® utmanande driftsförhållanden på livsmedelsanläggningar runt om i världen. Ett exempel är en producent som bearbetar baby leaf produkter för försäljning till ledande stormarknader. Tidigare använde bladskördarmaskinen många lågpris lagerenheter för att stödja axlar med olika diametrar. Tyvärr utsattes maskinen för upprepade haverier på grund av inträngning av smuts och vatten i dess lager. Resultatet var återkommande produktionsstopp och ibland även förstörda grödor.

NSK:s experter fick i uppdrag att granska tillämpningen och driftsförhållandena. Denna bedömningsprocess ledde slutligen till att de befintliga monterade enheterna ersattes med Silver-Lube® med ett innovativt flinger-tätningsarrangemang (avkastarbricka) och lager i rostfritt stål. Under den efterföljande skördesäsongen inträffade bara två lagerhaverier, vilket förbättrade produktiviteten och innebar besparingar på €63 300 tack vare betydligt lägre produktionsförluster.

Silver-Lube®-lagerenheter är således idealiska för tillämpningar som kräver frekventa tvättningar, optimala hygienstandarder och god kemikalieresistens över ett brett temperaturområde.

Förutom optimalt skydd mot korrosion använder Silver-Lube® hållbara och värmebeständiga silikongummitätningar som skyddar mot inträngning av vatten eller smuts, vilket är viktigt för att förhindra uppkomsten av defekter och undvika utsköljning av lagrets livsmedelsklassade USDA H1 fett. Som komplement till tätningen finns den rostfria avkastarbrickan (flinger-tätning) som förhindrar inträngning av bakterier och hjälper tätningen att motstå stötskador.

Ytterligare Silver-Lube®-fördelar omfattar ett färglöst hartshölje för att eliminera risken för flisning eller flagning; en slät finish för att förhindra smutsvidhäftning, en hålighetsfri design för att undvika urholkningar som kan hysa bakterier eller mögel. Lagerserien klarar även arbetstemperaturer från -20 till +90°C, lång livslängd, och låg ägandekostnad. Silver-Lube® är också NSF-godkänd och uppfyller stränga standarder för hälsoskydd.

En annan viktig egenskap är förmågan hos Silver-Lube®-lagerenheterna att hantera eventuella initiala feljusteringar vid monteringen, vilket gör dem idealiska för användning i livsmedels- och dryckesmaskiner såsom skakare, påfyllare, centrifugalseparatorer, tappningsmaskiner och transportband.

Silver-Lube®-lagerenheter finns i konfigurationer för kuddblock, tvåbultsfläns, fyrbultsfläns och take-up-enheter.

1) Bladskördaren har många lagerenheter för att stödja axlar med olika diametrar.


NSK Silver-Lube®-lager minskar underhållsintervallen i livsmedelsindustrin
 
2) Utmärkt skydd mot korrosion, kemikalier och rengöringsmedel gör Silver-Lube® mycket attraktiv i livsmedelsanläggningar.


NSK Silver-Lube®-lager minskar underhållsintervallen i livsmedelsindustrin

 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare