www.tillverkning-sverige.com
norelem

Viktigt att tänka på när man väljer standardkomponenter för tuff miljö

Med allt effektivare processer och tillverkning som förväntas växa under det kommande decenniet, är det nu viktigare än någonsin att standardkomponenter tål långvarig användning. Marcus Schneck, VD för norelem, fördjupar sig i vikten av att implementera delar som tål hög påfrestning för att förhindra stillestånd.

Viktigt att tänka på när man väljer standardkomponenter för tuff miljö

Som vi alla är medvetna om är utrustning och maskiner känsliga för utmattning, vilket orsakar fel och förseningar. Alla komponenter kommer så småningom att slitas, gå sönder, korrodera eller bara vara nära haveri, vilket ofta stoppar produktionen och påverkar förmågan att upprätthålla en hög produktion under hela året.

Det finns dock enkla val som konstruktörer kan göra för att hjälpa till att bekämpa och lindra problemet. Genom att designa maskiner med standardkomponenter för hög påfrestning ökas maskinens livslängd, felfrekvensen kan sänkas och hållbarhet och tillförlitlighet kan förbättras för att motstå de krafter och dagliga påfrestningar som är involverade i modern tillverkning.

Vanliga komponentfel
Det finns många anledningar till att komponenter misslyckas, men det är viktigt att förstå de vanligaste komponentfelen för att förhindra tapp i produktionen.

Ofta är elektroniska komponenter de första delarna som misslyckas i ett system eftersom de inte bara måste vara strukturellt felfria i konstruktionen, utan även utföra digitala funktioner. Med potentiella fel i lödning, förpackning och distribution, implementerar tillverkare vanligtvis en "inkörningsperiod" i flera timmar för att säkerställa att komponenten fungerar som förväntat.

Dessa känsliga komponenter innebär att de är ganska vanliga vid funktionsfel och därför kräver regelbundet underhåll för att säkerställa konsekvent leverans av deras programmerade funktioner. Fel kan vara beroende av fuktnivåer, temperaturfluktuationer och strömstörningar, vilket inte bara kan stoppa produktionen utan också medföra en ökad mekanisk belastning på systemet.

Medan underhåll är avgörande för att förhindra utrustningsfel, kan över- eller underservice vara lika skadligt. Frekvent underservice kan oundvikligen leda till att problem förblir obemärkta, vilket kan få andra komponenter att haverera. Likaså kan överservice orsaka lika många problem såsom mer tidsåtgång till onödigt underhåll, och en större risk att omedvetet tappa bort en viktig skruv, bryta en panel eller ha bort en bult.

Uppenbarligen kan mänskliga fel spela en avgörande roll i system- eller komponentfel, med produktionsoperatörer som är avgörande för framgångsrik drift av maskiner. Distraktion och trötthet är alla vanliga mänskliga egenskaper som har en betydande inverkan på prestanda och möjligheten att undvikbara stillestånd. Enligt en studie av Vanson Bourne orsakade mänskliga fel 23 % av alla oplanerade stillestånd i tillverkningsindustrin, medan andra sektorer var så låga som 9 %.

Dessa mänskliga fel, liksom de andra vanliga orsakerna till systemfel, leder till komponentproblem. Problem som feljustering (som kan utlösa komponentutmattning och haveri), korrosion och allmän ytförsämring är alla följdeffekter av problem som kan uppstå. Därför är det konstruktörens uppgift att hjälpa till att förhindra komponentslitage och minska sannolikheten för stillestånd.

Hur man väljer rätt material
När man väljer rätt komponent för jobbet finns det flera faktorer som konstruktörer bör ta i beaktande för att säkerställa att enheten är kapabel att hantera hög påfrestning.

Den första, och förmodligen viktigaste faktorn, är komponentens slitstyrka - speciellt för komponentens specifika tillämpning. Oundvikligen kommer alla rörliga komponenter så småningom att slitas, så genom att först välja komponenter som tål höga belastningar och frekvent användning kommer konstruktörer att minska behovet av stillestånd.


Viktigt att tänka på när man väljer standardkomponenter för tuff miljö

Det är således viktigt att ta hänsyn till komponentens tillämpning. Till exempel - medan kopparbaserade legeringar ger överlägsen hållbarhet, är detta material förbjudet att använda inom delar av livsmedelstillverkning. Detta beror främst på att koppar riskerar korrosion när den utsätts för sura ämnen, vilket gör att bearbetade livsmedel riskerar att bli kontaminerade.

Konstruktörer måste också överväga användningen av komponenten. Maskiner i behov av frekvent rengöring med aggressiva tvättmedel måste klara miljön de är placerade i, samtidigt som de tål höga påfrestningar. Material som kräver lite underhåll är också extremt fördelaktiga för företag som vill förbättra produktionseffektiviteten, vilket innebär att mindre tid ägnas åt att kontrollera och serva delar.

Leder marknaden

Under de senaste åren har vi sett utvecklingen av slitstarka material som kan tåla hög belastning, men inga sticker ut mer än den senaste tidens användning av keramiska komponenter.

Keramiska komponenter har utmärkta nivåer av hårdhet, slitstyrka, temperaturbeständighet, slaghållfasthet, nötningsbeständighet och har till och med non-stick-egenskaper - vilket innebär att maskinprocesser och -operationer kan göras säkrare och med högre kvalitet. En bransch som redan har utnyttjat materialets robusta egenskaper är verktygsindustrin, där det alternativa materialet erbjuder mycket exakt applicering samtidigt som det nästan inte visar några tecken på slitage, även efter hård användning.

Materialet är också ett bra val för tillämpningar med krävande mekaniska belastningar på grund av dess höga böjhållfasthet och hårdhet - med norelems omfattande keramiska sortiment speciellt utformat med livslängd i åtanke.

Där hygien är en högsta prioritet kommer högkvalitativt legerat rostfritt stål att fortsätta vara förstavalet för livsmedels-, läkemedels- och hälsovårdsindustrin.


Viktigt att tänka på när man väljer standardkomponenter för tuff miljö

Materialet är inte bara kapabelt att klara hög påfrestning på grund av sin inneboende hållbarhet, utan dess släta icke-absorberande finish erbjuder en hygienisk yta som inte håller kvar bakterier eller kemikalier. Med en grovhet på Ra 0,8 µm, lindrar norelems skruvar och muttrar problemet med toppar och dalar i metallen som kan ge grogrund för mikroorganismer. Materialet är också särskilt motståndskraftigt mot korrosion och tolerant mot extrema temperaturförändringar, vilket gör det till ett av de mest mångsidiga materialen på marknaden.

Där rörelse är avgörande är det inget som tål hög belastning bättre än linjärenheter. I kombination med norelems kuggremsdrivning och profilskenstyrning kan skensystemet absorbera de högsta krafterna från alla håll samtidigt som det har god slitstyrka. Linjärenheter är optimerade för att flytta stora massor utan behov av kontinuerlig service, vilket ger den perfekta lösningen för att transportera tunga laster i en miljö där produktionseffektivitet är avgörande.

norelem-lösningen
Slitage och nötning är en ständig utmaning för tillverkningsindustrin, med ett brett utbud av miljöer som maskindelar och komponenter måste utstå, därför har konstruktörer många materialöverväganden att beakta innan produktionen startar. norelem är specialiserade på att producera högkvalitativa komponenter som tål tung användning och förhindrar stillestånd.

Med mer än 60 000 standardkomponenter erbjuder norelem ett komplett utbud av delar, inklusive keramiska och rostfria komponenter. För att ta reda på mer, besök: www.norelem.se

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare