www.tillverkning-sverige.com
ABB News

ABB hjälper vertikalodlaren Ljusgårda att energioptimera

Tibroföretaget Ljusgårda driver storskalig, helt automatiserad inomhusodling av sallad.

ABB hjälper vertikalodlaren Ljusgårda att energioptimera
Översikt av Ljusgårdas fabriksbyggnad. Foto: Jonas Bilberg.

De använder endast förnybar el och för att odla så energisnålt som möjligt har de anlitat ABB för att förse anläggningen med smart och säker energiförsörjning. Med ny teknik och digitala lösningar kan de energioptimera och odla hållbart.

Vertikala inomhusodlingar är hållbara och kostnadseffektiva på många sätt. Det är närodlat, transporterna korta, matsvinnet minimalt, vattnet återanvänds och det krävs inga bekämpningsmedel. Men de kräver mycket el. Ljusgårda vände sig därför till ABB för att skräddarsy en lösning för eldistributionen.

Våren 2020 började Ljusgårda totalrenovera en gammal möbelfabrik och våren 2021 togs hela ytan, 7 000 kvadratmeter, i bruk. Sedan dess har de samtidigt gått från 10 till 60 medarbetare. Redan till sommaren 2021 kommer hela anläggningen att vara helt automatiserad, från sådd till färdigpackad produkt. Totalt räknar man med att leverera 60 ton sallad per månad när fabriken är i full drift.

”Vår vision är att leverera närodlade svenska grönsaker så att konsumenterna kan äta sallad med gott samvete året om. Ljusgårda finns för att svenska konsumenter vill äta svensk mat och vi säljer precis allt vi kan odla”, säger Ljusgårdas vd Andreas Wilhelmsson.

Ljusgårda behövde produkter med hög tillgänglighet och god personsäkerhet, men utrymmet i fabriken var begränsat. För att tillgodose de behoven levererade ABB mellanspänningsställverk SafeRing Air/SafePlus Air med Relion® 611-serien av reläskydd, lågspänningsställverk MNS 3.0 med effektbrytare Emax 2 samt kompletterade med nya transformatorer. Lösningen var helt i linje med Ljusgårdas vision om att bidra till minskade utsläpp. Mellanspänningsställverken är inte bara helt återvinningsbara utan också fria från växthusgasen SF6. Effektbrytaren hjälper i sin tur till att öka effektiviteten och minska energiförbrukningen.

Men hos Ljusgårda fanns inte bara behov av eldistribution, här behövde det dessutom gå snabbt. Första kontakten med ABB togs våren 2020, i augusti lades beställningen, och i december 2020 började installationen.

”Fördelen med att vända sig till oss på ABB är att vi kan ta hand om och optimera hela kedjan när det kommer till elektrifiering och automatisering av växtodling i de flesta kategorier. Vi kan hjälpa odlingsföretag att få ut större och mer snabbväxande skördar, med högre kvalitet, och till en så låg kostnad som möjligt”, säger Niklas Lindblom, ansvarig för livsmedelssegmentet på ABB Sverige.


ABB hjälper vertikalodlaren Ljusgårda att energioptimera
Niklas Lindblom, ansvarig för livsmedelssegmentet på ABB Sverige. Foto: Jonas Bilberg.

ABB tillhandahåller samtliga komponenter för energidistribution i växthus och ihop med den digitala plattformen ABB Ability Energy & Asset Manager kan kunden göra analyser och därmed optimera verksamhetens energibehov, samtidigt som vi kan erbjuda service och underhåll i realtid.

”Det viktigaste vi söker när vi expanderar vår verksamhet är leverantörer som direkt förstår vårt behov. Vi är ett bolag som inte bara köper utrustningen som behövs, utan också kunskap och erfarenhet för att dimensionera våra system. Detta gör att vi ser ABB som en central partner när det gäller elektrifiering, nu och i framtiden”, säger Andreas Wilhelmsson.

www.abb.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare