www.tillverkning-sverige.com
NSK

Stålverk sparar cirka 70 000 € med sfäriska rullager från NSK

Under de senaste fyra åren har ett varmvalsverk vid ett stålverk i Spanien haft oväntat kort lagerlivslängd, vilket har lett till kostsamma produktionsstopp. Därför valde företaget att vända sig till lagerspecialist NSK:s tekniska avdelning för att granska tillämpningen. NSK föreslog att man skulle implementera en lösning baserad på högpresterande sfäriska rullager. Genom att följa NSK:s rekommendationer sparar stålverket nu 69 803 € per år i reducerade kostnader för driftstopp, underhåll, lager och smörjning.

När man utför en teknisk orsaksanalys analyserar NSK:s expertgrupp noggrant arbets- och smörjningsförhållandena för att optimera driften och förlänga livslängden. Dessutom, enligt underhållsavdelningens begäran om processförbättring, genomförde NSK en översyn av lagermonteringsprocessen samt toleranser.

Informationen från analysen och översynen, som gjordes i samarbete med stålverket, visade att lagrets höga driftstemperatur berodde på en kombination av felaktig montering samt smörjningsfel på grund av hög körhastighet vid anläggningen.

Bland de många rekommendationerna fanns implementering av NSK:s sfäriska rullager NSKHPS (High Performance Standard) med högre radiellt spel för att bättre passa tillämpningens förhållanden. Sfäriska rullager från NSK tål svåra driftsförhållanden. Dessa lager motstår hopskärning och slitage trots konstant vibration, feljustering och stötar.

Som ett resultat av de nya åtgärderna har lagerhaverierna på stålverket minskat till en femtedel av den tidigare nivån, med efterföljande fördelar som färre produktionsstopp och underhåll.

NSKHPS sfäriska rullager erbjuder inte bara temperaturstabilitet upp till 200°C utan en dynamisk belastningsförmåga som är cirka 25% högre än branschstandarden. Resultatet är ett lager som ger dubbelt så lång livslängd jämfört med konventionella alternativ.

Utöver avancerad teknik kan NSK erbjuda kunderna omfattande vägledning för att maximera lagrets prestanda. När det gäller varmvalstillämpningen blev resultatet av denna rådgivning längre livslängd. Företaget kan dock skapa mervärde på många andra sätt, inklusive generering av högre produktivitet, minskning av lagerhållning, förbättrad kundkompetens genom riktad utbildning, leverans av inspektioner på plats samt installationstjänster, tillhandahållande av tekniska rapporter eller smörjningsanalyser.

Stålverket var tacksamma för NSK: s rekommendationer och efterföljande fördelar, vilket framgår av en ny order på NSKHPS sfäriska rullager, när marknaden började återhämta sig efter effekterna av Covid-19-pandemin i början av 2021.

För mer information om NSKHPS sfäriska rullager: https://www.nskeurope.com/en/products/nsk-innovative-products/nskhps-spherical-roller-bearings.html

1) Efter NSK:s rekommendationer har lagerhaverierna vid ett stålverk i Spanien minskat med 80%. Foto: T photography / Shutterstock
 

Stålverk sparar cirka 70 000 € med sfäriska rullager från NSK

2) NSKHPS sfäriska rullager erbjuder temperaturstabilitet upp till 200°C. Foto: NSK
 

Stålverk sparar cirka 70 000 € med sfäriska rullager från NSK
 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare