www.tillverkning-sverige.com
ABB News

ABB deltar i projekt där en eldriven tung lastbil utmanar arktiskt klimat

Fungerar eldrift av tunga lastbilar i minus 44 grader? Nu samverkar Kaunis Iron med Vattenfall, Volvo Lastvagnar, ABB och Wist Last & Buss i ett unikt pilotprojekt för att utveckla framtidens hållbara logistiksystem.

ABB deltar i projekt där en eldriven tung lastbil utmanar arktiskt klimat
Eldriven tung lastbil utmanar arktiskt klimat

Under februari deltar ABB i ett unikt pilotprojekt tillsammans med Kaunis Iron, Vattenfall, Volvo Lastvagnar och Wist Last & Buss. För att utvärdera om tunga eldrivna fordon även fungerar i arktiska förhållanden testar Volvo Lastvagnar sin nya prototyptillverkade lastbil, en eldriven Volvo FMX. Under testperioden körs lastbilen i det tuffa klimatet som ofta råder i trakterna mellan Kaunisvaara och Pitkäjärvi. Laddning av fordonet sker med ABB:s högeffektsladdare som är installerade på tre ställen utmed sträckan.

”Vi är glada över att få vara en del av detta projekt för att testa om det går att köra tunga fordon i tuffa miljöer med el som enda drivmedel. Tillsammans med projektets medlemmar gör vi en viktig insats för att minimera fossila drivmedel och möjliggöra ett samhälle med låga koldioxidutsläpp”, säger Eva Kvist Östgren, ansvarig för laddinfrastruktur på ABB Electrification Sweden AB.

www.abb.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare