www.tillverkning-sverige.com
NORD Drivesystems

Transportera mer malm uppför Yangtze-floden: tillförlitliga växelmotorer för bulkhanteringsmaskiner i omlastningshamnen

Wuhan Iron and Steel Group (WISCO) i Kina, som är ett av de största företagen i landets stålsektor, har byggt en ny omlastningshamn för att bättre hantera ökande mängder importerad malm som anländer via Östkinesiska havet. Hamnen består av flera kajer och varv där 15 miljoner ton malm per år kan lossas från stora oceangående fartyg. Olika bulkhanteringsmaskiner installerade över hela hamnen med tre olika OEM-tillverkare har en sak gemensamt: i alla dessa superstora lastare, lossare och staplare ingår totalt över 170 växelmotorer som levererats av tyska tillverkaren NORD DRIVESYSTEMS. Dessa växelmotorer ser till att allt fungerar tillförlitligt.

Transportera mer malm uppför Yangtze-floden: tillförlitliga växelmotorer för bulkhanteringsmaskiner i omlastningshamnen
Bild 1: Fartygslastarna och -lossarna vid Wugang Port kan hantera upp till 5000 ton järnmalm per timme och gör dem till de största maskinerna av detta slag för civil användning i Kina.

Zhoushans skärgård, som ofta refereras till som paradisisk, består av mer än 1.300 natursköna öar och holmar utanför den kinesiska östkusten . Zhoushan-hamnarna är regionens främsta transitlager för alla typer av varor. De omfattar industriella råvaror som järnmalm, främst avsedda för Wuhan Iron and Steel Group ( WISCO ), Kinas äldsta ståljätte med huvudkontor ca 640 km inåt landet uppför Yangtze-floden . Även om WISCO driver ett antal gruvor i Kina måste företaget köpa det mesta av järnmalmen från utlandet. Vattentransport på Yangtze är det självklara, ett mycket effektivt och ekonomiskt alternativ, men malmimporten för industrikoncernen anländer vanligtvis via Östkinesiska havet i mycket stora oceangående fartyg. Dessa måste anlöpa en kustnära hamn, där gods kan lastas och överföras på mindre fartyg - till och med för de nedre delarna av Yangtze-floden skulle stora fraktfartyg hindras av bron i Nanjing . Fartyg på 10.000 dödviktston kan å andra sidan passera under den och ta sig vidare till Wuhan .

Ny hamn med enorma maskiner

Efterfrågan på Wisco-produkter har ökat kraftigt under de senaste tio åren. Eftersom råmaterial behövs i Wuhan i allt större mängder, har etableringen av ytterligare lossnings- och lastningsbaser längs kusten - helst i WISCOs egen regi - blivit en angelägenhet sedan en tid. I samarbete med två medfinansiärer har WISCO blivit innehavare av en andel i ett nytt hamnprojekt i Wugang , en stad på en ö i den södra delen av Zhoushans skärgård . Alla faciliteter i Wugang-hamnen byggdes under 2010 och 2011. Den tyska tillverkaren av fullskaliga drivlösningar, NORD DRIVESYSTEMS, har levererat mer än 170 stora växelmotorer. Eftersom inspektioner, provkörningar och godkännanden för full drift  genomfördes i mitten av 2012, så fungerar Wugang nu som WISCOs huvudsakliga omlastningsterminal med en lastkapacitet på upp till 30 miljoner ton malm per år. Hamnen har en lossningskaj som kan stoltsera med ett vattendjup på 27 meter, där enorma fartyg med upp till 300.000 dwt kan komma fram. Tre lastkajer är 15 m djupa och rymmer mindre fartyg - en av dessa passar fartyg på 50.000 dwt, två är gjorda för fartyg på 10.000 dwt. Skeppslastare, lossningsanordningar och hjulstaplare som installerats längs kajerna och varven i Wugang Port är konstruerade för att hantera upp till 5000 ton malm per timme och är de största utrustningarna i sitt slag för civilt bruk i Kina.

Transportera mer malm uppför Yangtze-floden: tillförlitliga växelmotorer för bulkhanteringsmaskiner i omlastningshamnen

Bild 2: Stora staplare servar järnmalmslagren i hamnen

Tillförlitliga drivlösningar är viktiga

WISCOs viktigaste krav för alla stora maskiner var extremt hög tillförlitlighet och låga underhållsbehov. Det tar minst en timme för underhållspersonal som kommer från kusten eller Zhoushan Zhujiajians flygplats för att komma till Wugang med båt, plus eventuella förseningar i dåligt väder, vilket också kan utesluta helikoptrar som ett alternativ. I vilket fall som helst så skulle allvarliga problem med maskiner sannolikt medföra svindlande kostnader för reparationer och, naturligtvis, störningar av lossnings- och lastningsprocesser på grund av icke fungerande utrustning. Därför är mycket tillförlitliga drivlösningar ett krav för att stora portalkranar, transportörer och liknande ska hållas i gång. NORD DRIVESYSTEMS fick i uppdrag att leverera stora växelmotorer. Även om NORD har betydande närvaro i Kina med flera produktions-och monteringsanläggningar och ett antal regionala kontor, så var det bara för ett fåtal år sedan som det tyska företaget etablerade sig i landet.

Trots detta så innebar den överlägsna kvaliteten och driftsäkerheten hos företagets drivprodukter, samt för-och eftermarknadstjänster med företagets drivsystemspecialister, att WISCO valde att låta utrusta bulkhanteringsmaskinerna i Wugang-hamnen med växelmotorer som levererades av det tyska företagets kinesiska filialer. Över 170 enheter integrerades i kranar och transportbandsystem från flera olika kinesiska OEM-företag. Alla parter samarbetade mycket bra, och NORD: s team var lätta att nå för OEM-stöd genom hela projektet. Från den dag Wugang-hamnen öppnades har alla maskiner använts med full kapacitet nästan hela tiden, med drivenheter som tillförlitligt utför sitt uppdrag.

Transportera mer malm uppför Yangtze-floden: tillförlitliga växelmotorer för bulkhanteringsmaskiner i omlastningshamnen

Bild 3: WISCO installerade NORDs växelmotorer för tung drift, men med lite underhåll, som drivenheter i olika hamnmaskiner

Växelmotorer för krävande förhållanden

Tre mycket stora lossningsanordningar (2.500 ton/tim) betjänar en kaj avsedd för 300.000 dwt. Dessa maskiner omfattar totalt 72 stycken tre-stegs vinkelkuggväxlar från NORD. Två massiva mobila fartygslastare (5.000 ton/tim) är utrustade med 16 trestegs vinkelkuggväxelmotorer och vardera en tvåstegs snäckväxel. Dessa enheter har kapacitet att flytta dessa stora system på spår längs kajen för att placera dem vid olika arbetsstationer. Ytterligare 72 tre-stegs vinkelkuggväxlar har installerats i tre hjulstaplare (500 ton/tim) för malmlager i hamnen. Alla växelmotorer i Wugang är utförda för tuff miljö vilket gör dem lämpliga för utomhusbruk och hårt väder. Väl tätade mot fuktinträngning och försedda med rost-och fukttåliga komponenter ger de en hög grad av skydd mot typiska utmaningar i maritima miljöer. Särskilda målningsskikt appliceras för att klara den salta luften. Dessa enheter är också tuffa nog att stå emot betydande mekaniska stötar. De flesta enheter är utrustade med applikationsspecifika optioner, inklusive t.ex. damm-och korrosionsskyddade bromsar, mikrobrytare för kontinuerlig bromsövervakning, eller dubbla regntak på motorer. Sådana funktioner gör dessa växelmotorer ännu mer tillförlitliga.

Transportera mer malm uppför Yangtze-floden: tillförlitliga växelmotorer för bulkhanteringsmaskiner i omlastningshamnen

Bild 4: Drivenheter från NORD förflyttar lastare på spåren längs kajen

Konstruerad för att driftsäkert flytta stora laster

Samtliga växlar är tillverkade av ett enda blockhus - ett originalkoncept som NORD utvecklat. Denna konstruktion ger optimal tålighet mot axiella och radiella krafter samt hög verkningsgrad, höga vridmoment, låg ljudnivå och minimala underhållsinsatser under en lång livslängd. Lösningar för kranar och vagnar har ett brett utbud av utväxlingar. Tillverkaren levererar två eller trestegsväxlar med en hålaxel eller massiv axel efter behov . Användare kan välja mellan modeller med fotfäste, flänsfäste och axelmonterade modeller. Alla typer är utrustade med samma utrymmessnåla hus, vilket möjliggör enkel integration. Även om motorer, som används i kranar och vagnar, ofta är i drift dygnet runt, kan vissa utlastningsanläggningar också stå stilla under vissa tidsperioder. Enheternas konstruktion säkerställer att normal drift kan återupptas direkt även efter ett längre uppehåll av detta slag, utan några speciella krav på underhåll. Dessutom finns alla modeller även som explosionsskyddade versioner (ATEX) om det behövs.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare