www.tillverkning-sverige.com
Afry News

Design av lavindetektor prisas för bästa examensarbete

AFRYs tidigare projektmedarbetare Richard Hedlund gjorde sitt examensarbete i projektet Drönarstödd sökteknik vid lavinräddning. Nu tilldelas han Lilla Polhemspriset för Sveriges bästa examensarbete på civilingenjörsutbildningen.

Design av lavindetektor prisas för bästa examensarbete

Examensarbetet har fokuserat på att utveckla en drönare med en radiomottagare som kan fånga upp signaler från de sändare som de flesta pist-offåkare bär med sig. På så sätt kan räddningspersonal snabbt få en indikation på var de ska leta. Arbetet har resulterat i en första fungerande prototyp som kan ligga till grund för ett framtida drönarbaserat söksystem och är ett viktigt och lovande bidrag till framtidens teknologi för snabb lokalisering av lavinoffer.

Grattis Richard! Kan du berätta om varför du specialiserade dig på just en lavindetektor i ditt arbete?

– Jag läste inriktningen embedded systems på teknisk fysik, och lavindetektorn (radiomottagaren) i sig var ju ett perfekt "embedded system" att få jobba med. Systemet innehöll hårdvara, mjukvara, signalbehandling och trådlös kommunikation. I och med att projektet innehöll alla dessa delar så "föll" jag för idén direkt när jag hörde talas om den. Det var en rolig utmaning rent tekniskt att få ihop det hela till ett fungerande system.

Hur var det att utföra ex-jobbet på AFRY?


– Det var väldigt roligt. Jag hade ett nära samarbete med kollegor på kontoren både i Solna och Uppsala. Just när det kommer till radio och trådlös kommunikation så finns det stor kompetens hos AFRY.

Vad vill du säga till andra som funderar på att läsa till ingenjör och specifikt mjukvaruutvecklare?

– Gör det! Mjukvaruutveckling och ingenjörsyrket är ju brett rent generellt, så jag skulle rekommendera att hitta ett område eller en nisch att smalna av mot. Exempelvis hårdvarunära mjukvaruutveckling som jag själv tycker är spännande. Gör även projekt som du kan ta med, eller på något sätt visa på en intervju. Det skulle kunna vara en applikation, ett verktyg, ett open-source projekt du bidragit till eller ett helt system med både hårdvara och mjukvara som gör något. Det kanske finns en kurs där man får friheten att göra något eget så passa på då, eller gör det på fritiden.

Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer skriver i motiveringen:

Richards examensarbete är grundligt utfört och redovisat, ett väl avvägt examensarbete mellan teori och praktik. Det är ett fint prov på hur ingenjörskunnande och tekniskt kreativitet kan bidra till att rädda människoliv.

www.afry.com
 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare