www.tillverkning-sverige.com
SKF News

Varmmontering går lätt med ny induktionsvärmare från SKF

Induktionsvärmaren TWIM 15 är en ny bärbar och lättanvänd induktionsvärmare från SKF som ger snabb och säker varmmontering av lager och komponenter.

Varmmontering går lätt med ny induktionsvärmare från SKF

Brian Jagmohan, ansvarig för produktmarknadsföring på SKF, säger: ”Lager kan haverera i förtid om de inte monteras korrekt. Att få temperaturen rätt vid varmmontering är avgörande för att haverier ska kunna undvikas. Det som utmärker TWIM 15 jämfört med andra induktionsvärmare är dess prestanda och mångsidighet. Den är enkel men har ändå överlägsen säkerhet och tillförlitlighet.”

Induktionsvärmare värmer upp en komponent genom växlande magnetfält. Magnetfälten ger upphov till strömmar i lagret eller arbetsstycket som värms upp genom sin naturliga elektriska resistans (så kallad jouleeffekt). Temperaturhöjningen får materialet att utvidgas vilket gör att lagret kan monteras utan någon friktion eller kraft. När lagret sitter i rätt läge och temperaturen sjunker dras det ihop till sin ursprungliga form och ger rätt fast passning på axeln.

Alberto Herrera, ansvarig för produktutveckling på SKF, säger: ”Allt operatören behöver göra är att placera lagret i mitten av värmaren och ansluta en temperatursond till innerringens ovansida eller arbetsstyckets hål. Med en enkel knapptryckning värmer TWIM 15 sedan upp lagret till måltemperaturen för varmmontering.”

Processen minskar risken för att lagret, axeln och också operatören skadas jämfört med andra metoder för att värma lager, t.ex. oljebad eller öppen låga. En del induktionsvärmare kan dock orsaka överhettning som kan skada lagret.

TWIM 15 har en temperatursond, smart elektronik och avancerad programvara som gör att värmaren kan optimera uppvärmningsprocessen och säkerställer på så sätt att lagret värms säkert och tillförlitligt.

TWIM 15 har en plan induktionsplatta som inte kräver något stödok. Den kan värma en lång rad lager och komponenter, inklusive känsliga delar som lager med minskat lagerglapp.

TWIM 15 är tillverkad av glasfiberarmerad plast, har låg vikt och är enkel att ta med sig. Den går därför att använda på fältet, och den användarvänliga kontrollpanelen gör att ingen speciell utbildning behövs för att manövrera den.

www.skf.com
 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 15 000+ IMP-följare