www.tillverkning-sverige.com
NSK

NSK-lager sparar 10 874 euro per år i läskedrycksanläggning

En ledande brittisk tillverkare av läskedrycker, som drabbades av förtida lagerhaverier på sin automatiska flaskhylsemaskin, löste problemet genom att byta till NSK:s livtidssmorda spårkullager tätade med en icke-kontakt tätning. Bytet har ökat lagrens livslängd med en faktor på 52, vilket i sin tur genererar en årlig besparing på 10 874 euro.

På grund av de upprepade lagerhaverierna varje vecka bjöd läskedryckstillverkaren in NSK:s specialistteam för en fullständig översyn av tillämpningen. Det var viktigt att snabbt komma till botten med problemet eftersom maskinen möjliggör höghastighetsproduktion och hög volym. De befintliga spårkullagren byttes varje vecka eftersom deras livslängd inte klarade längre.

Läskproducenten misstänkte att orsaken till lagerhaverierna var förorening från pulverbeläggningen på insidan av plastfilmhylsorna som sattes över flaskhalsarna. NSK:s granskning visade dock att kontaminering inte var problemet. Istället befanns orsaken komma från en helt annan källa.

Efter att ha studerat sex havererade lager inom ramen för AIP Added Value Programme identifierade NSK:s specialister den verkliga orsaken som restmagnetism, vilket följaktligen orsakade virvelströmsbromsning. Magnetismens källa ligger i hylsningsprocessen, som börjar med att öppna filmhylsan innan den placeras på en jigg. Lagren är placerade på ett spindeldorn som stöds av magneter för att hålla den på plats - dornen låter rullarna styra hylsan korrekt.

Identifieringen av restmagnetism som grundorsak uppnåddes i slutet av en omfattande analysprocess som inleddes med demontering av de havererade lagren för att möjliggöra en exakt bedömning av inre strukturer. Samtliga lager uppvisade liknande egenskaper, inklusive en mycket polerad ytterdiameter, vilket indikerar felaktig rotation och glidning av rullen/hylsan på den yttre ytan.

En annan egenskap hos de havererade lagren var lätt frostning på banans yta, med repor noterade i vissa områden. Frostningseffekten är typisk för lager försedda med metallhållare, även om frostningen verkade mer omfattande än förväntat.

Trots dessa mindre fel ansåg NSK-teamet att lagren var i allmänt gott skick. I själva verket fanns det mycket litet bevis på de rullande ytorna som indikerade intrång av kontaminering eller större skador som kunde ha orsakats av den osmidiga lagerrotationen som läskdrycksanläggningen upplevde.

Istället var det den höga nivån av magnetism inom lagerringarna, kulorna och hållaren som var den verkliga orsaken. Magneterna på dornen är placerade nära lagren, vilket gör dem till den troliga syndaren. Beroende på hur polariteten hos magnetismen hade påverkat komponenterna är det troligt att kulorna/hållaren hade magnetiserat ringarna, vilket orsakade en hackande/ojämn lagerrotation. NSK-teknikerna drog också slutsatsen att de höga nivåerna av magnetism främjade den ökade frostningen av kulbanan. Brist på fett i lagren ansågs emellertid vara en annan bidragsgivare till följd av slitaget metall-till-metall.

För att övervinna de höga nivåerna av magnetism undersökte läskdrycksanläggningen möjligheten att flytta dornens magneter längre bort från lagren. Denna modifiering ansågs emellertid omöjlig, så en alternativ lagerdesign behövdes.

NSK föreslog då ett lager med icke kontakt tätningar och med livstidssmörjning som ett bättre alternativ. Dessutom skulle en plasthållare minska mängden metall i lagret och därmed sänka uppbyggnaden av magnetism. Med dessa lösningar i åtanke rekommenderade NSK företagets tätade spårkullager i 627-serien med T1X-polyamidhartshållare och MC5-glapp.

Lösningen resulterade i en imponerande ökning av lagerlivslängden från en vecka till ett år, vilket gav en årlig besparing på 10 874 € i reducerade kostnader för ersättningslager och arbetskostnader.

En läskedrycksningsanläggning sparar 10 874 € årligen genom att använda NSK:s spårkullager med plasthållare.


NSK-lager sparar 10 874 euro per år i läskedrycksanläggning

 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare